Barış Pınarı'nı Ümit Özdağ Hoca Anlattı!

İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Mehmetçiğin Barış Pınarı operasyonunu oldukça çarpıcı sözlerle anlattı. Operasyonun doğru olduğunu ancak siyasi sonuçlarının yine Türkiye'ye başka sıkıntılar oluşturacağını belirterek, uyarılarda bulundu. İşte o sözler!

15 Ekim 2019 Salı 12:01

" Türkiye'nin Suriye siyaseti yanlış bir siyaset. Erdoğan hükümeti 2011 yılından bu yana Suriye politikasını yanlış bir eksen üzerinde devam ettiriyor ve bugün de aynen devam ediyor. Politik hedef yanlış olunca yanlış politik hedefi doğru askeri stratejilerle düzeltmeniz mümkün olmaz. Ordunuz ne kadar iyi savaşırsa savaşsın savaşlar askeri galibiyetlerle değil siyasi galibiyetlerle biter. Muharebeleri kazanırsınız ama masada kaybedersiniz siyasi manada. Bugün de yanlış bir siyaset izlenmeye devam ederken taktik planda doğru bir askeri hamle gerçekleştiriyoruz. Ama bu doğruluk sadece kendi içinde bir doğruluk. Yoksa PKK tehdidini ortadan kaldıracak bir operasyon değil bu. PKK tehdidini tasfiye etmek için bölgede Türkiye'nin yeni bir politik ve askeri stratejisini benimsemedi gerek bu da Suriye stratejisini temelden değiştirmesi demek. Beşar Esad hükümeti ile el sıkılıp yeni bir Suriye politikası benimsenmeden PKK'nın burada oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmak mümkün olmaz.

"TOKİ HAREKATI OLMASI LAZIM"
Erdoğan bu hareketin amacını ne olarak açıkladı Birleşmiş Milletler'de? Türkiye 480 km'lik hat boyunca 30 km derinliğinde bir tampon bölge kuracak, bu tampon bölgede PKK temizlendikten sonra Türkiye'de yaşayan 2 milyon Suriyeli sığınmacıya evler inşa edilecek ve Suriyeliler bu bölgeye taşınacak. Yani askeri operasyonun amacı güvenli bölgenin 2 milyon Suriyeli için bir yerleşim alanı haline getirilmesi deniyor. 
Erdoğan diyor ki; uluslararası toplumun desteği ile 2 milyon sığınmacını yerleşimini sağlamaktır. Sadece 1 milyon Suriyeli için 5 bin nüfuslu 140 köy 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluşan yerleşim alanı oluşturulması lazım. Köylerden her birinde 100 metrekarelik 3+1 ev ile ahırdan oluşan bin konut iki cami, on altı derslikten oluşan okul, gençlik merkezi ve kapalı spor salonu ile yönetim merkezi olacak. Köylerde arazinin büyüklüğüne göre birer dönüm arazi verilecek.İlçelerin her birinde 6 bin konut bir merkez cami. on mahalle cami, iki kapalı spor salonu, beş gençlik merkezi, üç stad, hastaneler, küçük sanayi siteleri ve üniversite öngörülüyor.
Baktığınız zaman askeri harekattan sonra TOKİ harekatı olması lazım bunun için. Tüm bunlar 2 milyon Suriyeli için yapılıyorsa 50 milyar dolar, 1 milyon Suriyeli için olursa 25 milyar dolar gerektiriyor. Peki bu para nereden gelecek? Uluslararası çevrelerden deniyor. Bunun dünyada örneği var mı? Hayır yok. Afganistan ve Irak için bile böyle bir para toplanmadı. Üstelik şu andaki hava ters vaziyette. Herkes bu operasyona karşı, ABD de durumu idare ediyor. Bu grubu toplamanız bile mümkün değil bırakın parayı. Peki Türkiye bunu yapabilecek paraya sahip mi? Hayır sahip değil.

"KENDİ ELİMİZLE SELEFİSTAN KURARIZ..."
Daha da önemlisi böyle bir ülkeye kim gider yerleşir? Çünkü burası sürekli bir çatışma bölgesi. Güvenli bölge oluşturulsa bile hemen alt tarafı yine PKK'nın elinde. Onun için Barış Pınarı operasyonu başarılı olsa bile PKK tehdidi aynen devam ediyor ortadan kalkmıyor. Dolayısıyla buraya ancak cihatçı selefiler gelir, İdlib'tekiler gelir ve biz kendi elimizle bir Selefistan kurmuş oluruz burada.Hiç şüpheniz olmasın.

"TEK ÇÖZÜM ESAD İLE EL SIKIŞMAK"
Peki ne yapılmalı? Biz bu insanları kendi geldikleri yere göndermeliyiz. Zaten geldikleri yerleri evleri var. Çoğunluğu Halep'ten gelme. Halep bugün yeniden inşa ediliyor. Bizim temel hedefimiz onları varolan yerlerine göndermek olmalı. Yoksa zaten 40 miyar dolar harcadık burada kalmalarına şimdi bir de geri göndermek için kendimizi yükümlülük altına alıyoruz. Maalesef siyasetiniz yanlış olunca bu tür çıkmazlara girersiniz. Erdoğan da biliyor ve görüyor Suriyeliler dolayısıyla siyaseten ciddi yara aldığını. partisinin oy kaybettiğini. Ama bunun çözümü Suriye rejimi ile el sıkışmakken bunu reddedip hem kendisini hem Türkiye'yi çıkmaza iten bir politika yürütüyor. Kamuoyuna bakın Suriyelileri göndermek için operasyon yapıyoruz diye bir algı oluşturuyor. Şu an yaşananlar budur."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.10.2019 12:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol