'Bakan Bey 230 Bin Euro'yu Cebe İndirmiş'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir Bakan'ın yasa dışı, ahlak dışı uygulamalara katıldığı yönünde haberler aldığını söylemişti. Kılıçdaroğlu'nun sözünü ettiği olayda, bir bakanının lobi faaliyeti için Ukrayna'dan 230 bin avro aldığı öne sürüldü.

06 Kasım 2019 Çarşamba 11:57

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında "Başımıza şimdi yeni bir şey daha geldi" diyerek bir Bakan'ın adının karıştığı uluslararası, yasa dışı, ahlak dışı uygulamalara katıldığı yönünde haberler aldığını söylemişti.

RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası yayınında program editörü Uğur Koçbaş, bahsi geçen bakanla ilgili Ankara kulislerinde konuşulan iddiaları anlattı.

Söz konusu iddialar şöyle:

“Kılıçdaroğlu’nun sözlerine konu olan haber OCCRP adında 2006 yılında kurulan ‘Organize Suç ve Yolsuzluk Raporla Projesi’nin internet sitesinde dün yayınlanan bir makale. Kâr amacı gütmeyen bu kuruluş Doğu Avrupa, Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Amerika’da yolsuzluk iddialarını araştıran ve çoğunluğu gazetecilerden oluşan WikiLeaks benzeri bir oluşum. Makaleye konu olan olay 2011 yılında Ukrayna’da geçiyor. Dönemin Devlet Başkanı Yanukoviç muhalefet lideri Timoşenko’yu hapsettirmesi nedeniyle AB ile gerilim yaşıyor ve Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında imzalanacak işbirliği anlaşmasının tehlikeye girmemesi için başdanışmanı Serhiy Lovochkin aracılığıyla ABD’li lobici Paul Manafort ile anlaşıyor.

Manafort’ta Ukrayna lehine lobi yapmaları için bir Türk siyasetçinin yanısıra İtalya Eski Cumhurbaşkanı Romano Prodi, Polonya eski Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski ve eski Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ile anlaşıyor. Bu üçlü’ye 700 bin Euro, Türk siyasetçiye ise 230 bin Euro ödeme yapılıyor. Karşılığında Ukrayna’nın AB ile ilişkilerinin Timoşenko’nun hapis sürecinden etkilenmemesi için Avrupalı siyasetçiler üzerinde lobi faaliyetleri hizmeti alınıyor.

Paul Manafort aynı zamanda ABD Başkanı Trump’ın seçim kampanyasında kampanya direktörü olarak çalışan isim. Trump’ın seçim süreciyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında evine ve işyerine yapılan baskınlarda e-maillerden Ukrayna’daki bu anlaşmanın detayları da ortaya çıkıyor. Manafort şu an hapiste ve 47 aylık cezasını çekiyor."

O BAKAN ÇAVUŞOĞLU MU?
Bu gelişmelerin ardından Amerika'nın Sesi'nde yer alan haberde, 230 bin Avro alan bakanın Mevlüt Çavuşoğlu olduğu ileri sürüldü.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski seçim kampanyası yöneticisi Paul Manafort’un Ukrayna adına yürüttüğü lobi faaliyetinde Türkiye bağlantısı olduğu iddia edildi. Sızdırılan e-mail yazışmalarına göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) Başkanı olarak görev yaptığı dönemde Ukrayna hükümeti adına para karşılığında lobi faaliyetinde bulunduğu öne sürüldü. 

İddiayı dünya çapında araştırmacı gazetecilerden oluşan Organize Suç ve Yolsuzlukların Haberleştirilmesi Projesi (OCCRP) adlı uluslararası girişim haberleştirdi. Sızdırılan e-mail yazışmalarına dayandırılan haberin odağında, Ukrayna’nın Rusya yanlısı eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç lehine lobi faaliyetinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın eski kampanya yöneticisi Paul Manafort’un bu lobicilik kapsamında Avrupalı liderlere para ödediği iddiası yer alıyor. 

Habere göre, bu lobiciler arasında şu anda Türkiye’nin Dışişleri Bakanı olan ve o dönem Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) başkanı olan Mevlüt Çavuşoğlu da vardı. Manafort ile çalışan “Hapsburg Grubu”nun üyeleri de eski Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, eski Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ve eski İtalya Başbakanı Romano Prodi’ydi. 

E-mail yazışmalarına göre, Hapsburg Grubu’nun üç üyesi ve Mevlüt Çavuşoğlu Lovoçkin’inden para alıyordu. 2013 ortalarına gelindiğinde ödemelerde gecikmeler yaşanıyordu. Hapsburg Grubu’na 2013 yılının ikinci yarısı için 700 bin Avro borçlanılmıştı. Lovoçkin’e gönderilen bir e-mailde de Çavuşoğlu’na 230 bin Avro’luk bir ödemenin yapılması gerektiği belirtiliyordu.

Haberde Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ukrayna’da 2012 yılındaki seçimleri gözlemleyen AKPM heyeti üyesiyken aynı zamanda gizli bir şekilde lobi faaliyetinde bulunduğu belirtildi.

Habere göre Çavuşoğlu Ukrayna seçimleriyle ilgili olarak, seçimlerde ciddi düzeyde usulsüzlük tespit eden uluslararası seçim gözlem heyetlerinin aksine, medyaya olumlu görüş beyan ediyordu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.11.2019 12:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol