BAHÇELİ İLE İŞLEM TAMAM!

Devlet Bahçeli, AKP ile Başkanlık konusunda el sıkıştı. Bahçeli ve Yıldırım ortak basın açıklamasında başkanlık sistemi konusunda anlaştıklarını ve yasa değişikliğinin önümüzdeki hafta Meclis'e geleceğini açıkladılar.

01 Aralık 2016 Perşembe 16:56
BAHÇELİ İLE İŞLEM TAMAM!

Çankaya Köşkü'nde bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli, başkanlık konusunda el sıkıştı. Bir süredir devam eden görüşmeler bugün resmi bir şekilde kamuoyuna "anlaştık" olarak açıklandı. Yıldırım ile kameralar karşısında geçen Devlet Bahçeli, yaklaşık 45 saniye süren konuşmasında yeni anayasa taslağı konusunda AKP ile mutabakat sağladıklarını ve yeni sistemin millete hayırlar getirmesini diledi. İşte Bahçeli ve Yıldırım'ın o açıklamaları:Devlet Bahçeli: "Bir süredir devam eden görüşmelerimiz olumlu neticelenmiştir. Uzlaştığımız anayasa değişikliği çok yakında bir zamanda Meclis'e sunulacaktır. Memleketimiz için hayırlı sonuçlar vereceğini umut ediyorum."Binali Yıldırım: Yeni anayasa konusunda bir süredir MHP ile yürüttüğümüz müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirmeler yapıldıktan sonra önümüzdeki hafta AKP olarak, "anayasa değişikliği" teklifimizi TBMM'ye sunacağız. Tabi ondan sonraki iş Meclis'in iradesidir. Meclis'te 330'u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki, ondan sonra referandum süreci başlasın. Referandum da milletimizin vereceğiz bir karardır. Milletimiz için hayırlı bir karar olacağını umuyoruz.Türkiye'nin sistem tartışmalarıyla ilgili artık sorun yaşamak istemiyoruz. Yapılacaklar bellidir. 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi anayasaya girmişti. Recep Tayyip İcra ve yasamanın yetkilerinin yetki sınırlarının çok daha net şekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi, icranın da istikrarı ve güvenim sağlaması için bu şekilde bir değişiklik elbetteki geleceğimiz için, siyasi istikrar için çok yerinde bir karar olacaktır. Milletimize hayırlı uğur olmasını diliyorum.
PARTİLİ CUMHURBAŞKANI
Yıldırım: "Bu değişiklikle, Cumhurbaşkanı'nın eğer seçilirse partisiyle ilişkisi devam edecektir. Mevcut anayasaya göre partisiyle ilişiği kesilmesi gerekiyordu, bundan sonra ilişiği kesilmeyecek."Basın mensuplarının "Cumhurbaşkanı seçilen kişi aynı zamanda genel başkan olarak da yola devam edecek mi" sorusuna üzerine açıklamalarda bulunan Yıldırım "Her şeyi çok açık bir şekilde ifade ettim, tekrar söylüyorum. Yeni sisteme göre parti ile arasındaki bağı kopmayacak, devam edecek" şeklinde yanıt verdi.Yıldırım'ın bu cevabı MHP ve AKP'nin partili cumhurbaşkanlığında uzlaşmaya varıldığını ortaya koydu.
AKŞENER'DEN SERT TEPKİ...
AKP ve Bahçeli’nin Başkanlık anlaşmasına MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener’den çok sert tepki geldi. Akşener, “Bunun anlamı al başkanlığı, ver koltuğudur” dedi.
Genel Başkan adayı Akşener, Bahçeli’nin başkanlık sistemini konusunda AKP ile anlaşmasını eleştirerek, MHP’nin seçim beyannamelerine bakılması gerektiğini söyledi. Akşener, “ MHP, bütün seçim beyannamelerinde, Başkanlık sisteminin getirilmesine ilişkin tek bir cümlesi yok. Parlamenter sistem savunulmuş ve vatandaştan da başkanlık sistemine karşı olunduğu belirtilerek oy istenmiştir.”
AL BAŞKANLIĞI VER KOLTUĞUMU
Bahçeli’nin aniden Başkanlık sistemini ortaya attığına dikkat çeken Akşener şunları söyledi: “Birden bire fiili durum ortaya çıktı. Nihayetinde bugün itibariyle anlaştıkları ortaya çıkıyor. Bahçeli’nin durup dururken böyle bir çıkış yapması, millete verdiği sözün tam aksi istikamette ortaya çıkması izaha muhtaçtır. Sayın Bahçeli’nin bunu partisine ve ülkesine izah etme zorunluluğu vardır."
MHP KONGRESİNİN NASIL ENGELLENDİĞİ İTİRAF EDİLMİŞTİR
Hükümete yakınlığıyla bilinen yazar Ahmet Taşgetiren’in yazısını hatırlatan Akşener, "MHP’deki değişimin gayri hukuki yollarla engellendiği itiraf edilmiştir” dedi.Taşgetiren’in “MHP kendi iç sancılarını aşma çabasıyla girdi yola. Önemli ölçüde netice de aldı. Orada Ak Parti'den (belki devletten) yardım aldı mı, büyük ihtimalle” ifadelerine atıfta bulunan Akşener, “674 delegenin oyuyla yasal bir kongre süreci yaşanmıştır. Her aşamada engellemelerle karşılaşılmıştır. Ahmet Taşgetiren'in yazdığı yazı da kongre sürecinin AKP’den alınan destekle engellendiğinin itirafı niteliğindedir" ifadelerini kullandı.
 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol