AYRI TELDEN ÇALDILAR!

BDP’nin grup kurmak için TBMM Başkanlığı’na başvurduğu gün, Ankara ve Diyarbakır’dan birbirine tamamen zıt mesajlar geldi.

02 Temmuz 2011 Cumartesi 10:18
AYRI TELDEN ÇALDILAR!

 Mardin Milletvekili Ahmet Türk, BDP desteğiyle seçilen bağımsız milletvekillerinin Meclis’i boykot etmeleriyle büyüyen siyasi krizin çözümü için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den, “pozitif enerji” aldıklarını söyledi. Türk, dün Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi ile birlikte, Emek Demokrasi ve Özgürlük Blok’u desteğiyle seçilen milletvekilleri adına Gül ile görüştü. 1 saat 20 dakika süren görüşmenin ardından Türk, şunları söyledi:

“Çözüm yerinin parlamento olduğuna inandığımız için seçimlere de katıldık. Bu sancılı süreçlerin atlatılması, demokratik bir anayasanın yapılması ve demokratik çözümlerin üretilmesi konusunda bu dönemi önemli görüyoruz. Ancak süreci tıkamaya yönelik anlayışların ortaya konulduğu görülüyor. Gerçekten sorunun çözümünü sağlayacak inandırıcı bir açıklama, çalışma yapılmadan da tavrımız değişmeyecek. Bugün de aynı kararlılıktayız. Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekten bize pozitif bir enerji verdi, sorunun çözümü konusunda olabildiğince büyük bir çaba göstereceğine inanıyoruz. Bu krizin aşılmaması durumunda önümüzdeki sürecin daha sancılı bir sürece dönüşeceğini ifade ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunun bilincinde. Umut ediyorum ki hükümet ve bu ülkenin, hepimizin Cumhurbaşkanı, bu krizin aşılması konusunda gereken refleksi gösterir, sorunun çözümüne katkı sunar. Ötekileştiren, hiçe sayan anlayışlar karşısında biz parlamentoya gitmenin ve orada bulunmanın bir anlam ifade etmeyeceğini tekrarlıyoruz. Eğer parlamentoda düşüncelerimiz, katkılarımız olmayacaksa ve parlamentoda bir işlevimiz yoksa o parlamentoda bulunmanın da çok anlamlı olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. O izlenimi aldım ki Sayın Cumhurbaşkanı bu konudaki krizin çözümü konusunda her türlü çabanın içinde olacak.

Hükümetin sorumlulukları var 

(Kırmızı çizginiz Hatip Dicle midir?) Hatip Dicle bir haksızlığa maruz kalmıştır ve haksızlığın düzeltilmesinin formülleri vardır. Sayın Başbakan meseleyi hep farklı bir noktaya çekmeye çalışıyor, sanki biz yargıyı eleştiriyormuşuz gibi. Eğer yargı bu noktadaysa, bu maddeleri değiştirmeye Meclis’in yetkisi vardır, hükümetin bu konuda bir çaba göstermesi gerekir. Biz bu sorunun aşılması için çaba gösteriyoruz. Tek taraflı iyi niyet ve çaba da yetmiyor, karşılıklı olarak birbirimizi anlamak, destek vermek durumundayız.

Güven verici mesajlar önemli

(Parlamentoya dönmeniz için nasıl bir adım atılması gerekiyor?) Sorunun aşılması için yasal, anayasal değişiklikler gerekiyorsa bunu yapma görevi parlamentonundur, başta da hükümetindir, iktidar partisinindir. Bugün iktidar partisi yüzde 50 oy almıştır, bu önemli bir destektir. (Size böyle bir vaatte bulunulursa gidip yemin edecek misiniz?) Burada kamuoyuna verilecek mesajlar önemlidir. Güven verici mesajlar, adımlar bizim için önemlidir.” 

Takvime bağlanan bir şey yok 

Şerafettin Elçi de görüşmenin ayrıntılarına girmeme kararı aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Konuştuklarımız bizim aramızda kaldı. Ama Sayın Cumhurbaşkanı’nın tavrı çok olumluydu, çok pozitifti. İyi niyetle soruna yaklaşım vardı. Bundan sonra ne yapar, ne eder Sayın Cumhurbaşkanı’nın takdiridir. Ancak ben kendisini iyi niyet içinde gördüm. Sayın Cumhurbaşkanı yapabileceği herşeyi yapmaya hazır gibi. Kısa süreli takvime bağlanan bir şey olmadı. Cumhurbaşkanı da bizim görüşlerimizi dinledi. Bu işin nasıl çözümleneceğine dair yol ve yordamı Sayın Cumhurbaşkanı bizden daha iyi biliyor. Onun takdirindedir.” (Uğur ERGAN / Hürriyet)

Bu kadar rahat konuşmamızı ölen 18 bin gerillaya borçluyuz

Tunceli’de 30 Haziran 1996’da bayrak merasimi sırasında hamile kadın kılığına girerek düzenlediği intihar saldırısıyla 8 askerin şehit olmasına, 29 askerin yaralanmasına yol açan “Zilan” kod adlı PKK’lı Zeynep Kınacı için Diyarbakır’da anma etkinliği düzenlendi. 

Sur İlçesi Özgür Yurttaş Derneği önünde Diyarbakır Kent Kadın Meclisi tarafından düzenlenen anmaya, İstanbul’dan bağımsız seçildikten sonra BDP’ye geçen milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı. Zeynep Kınacı’nın mücadelesini kendi mücadeleleri olarak görmeleri gerektiğini belirten Tuncel, şunları söyledi:

Büyük emek verildi

“30 yıllık mücadelede 18 bin gerilla yaşamını yitirmiştir. 30 yılda büyük emekler, bedeller verildi. Bugün rahat siyaset yapmamızı, bu kadar rahat konuşmamızı bu arkadaşlarımıza borçluyuz.” Tuncel, Zeynep Kınacı’nın Kürt ve kadın özgürlük hareketi açısından önemli isimlerden biri olduğunu savunarak, “Zilan yoldaş sadece sisteme karşı kendi bedeninde bomba patlatmamış, aynı zamanda erkek egemen sisteme karşı kadın mücadelesine önemli bir çıkış yapmıştır. Kadınlar halen bu sistem döngüsü içinde her gün aynı şeyi yapıyoruz. Gelin kaynanayı, kaynana gelini, gelin görümceyi sevmez. Biz kadınlar ne zaman kendimizi sevmeye başlarsak, birbirimizi seversek işte o zaman bu erkek egemen sınıfına karşı çok daha güçlü ve söz sahibi oluruz. O zaman biz şehitlerimizi anarken sadece onların önünde saygı ile eğilmekle değil, onların yaşam idollerini kendimize yaşam idolu olarak görmeliyiz” dedi.

Etkinlikte Zeynep Kınacı ile çatışmalarda ölen kadın PKK’lıların fotoğrafları ile “Özgürlük yaşamdır, yaşam kadındır” pankartı asıldı, Kınacı’nın kendi sesinde hayatını ve hayatından kesitleri yansıtan slayt gösterisi düzenlendi. Dicle Fırat Kültür Merkezi sanatçıları Kınacı için bestelenen türküleri okurken, anmaya katılanlar “Şehitler ölmez”, “Yaşasın başkan Apo” sloganları attı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol