'ASIL RAHATSIZLIK BİNALİ YILDIRIM'

Eski Bakan Binali Yıldırım'ın, "Cumhurbaşkanı 5 Ocak'ta Bakanlar Kurulu'nu toplayacak" sözleriyle başlayan, Davutoğlu ve Arınç'ın sert karşılıklarıyla devam eden tartışmanın, Cumhurbaşkanlığı-Başbakanlık ilişkisi konusunda AKP'de yaşanan kırılmayı ortaya çıkardığı belirtiliyor.

29 Aralık 2014 Pazartesi 12:07
'ASIL RAHATSIZLIK BİNALİ YILDIRIM'

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ’ın Bakanlar Kurulu’na ilk kez başkanlık edeceği günler öncesinden açıklanan 5 Ocak toplantısı, önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Böyle bir toplantı yok” açıklaması ardından da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın konuyla ilgili olarak Binali Yıldırım’ı eleştirmesiyle yeni bir boyut kazandı. 

Bugün Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek “5 Ocak bilmecesi” başlığıyla bu konuyu analiz eden bir yazı kaleme alırken, Cumhuriyet gazetesi de Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün aynı konuyla ilgili analizini, “ AKP ’de 5 Ocak sancısı” başlığıyla manşetine taşıdı. 

‘ASIL RAHATSIZLIK BİNALİ YILDIRIM’
Deniz Zeyrek’in Hürriyet’te yer alan analizine göre, Davutoğlu ve Arınç’ın sert tepkisinin altında, Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’nu toplayacak olması değil, bu açıklamanın Yıldırım tarafından yapılması var. ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Gölge Kabine’ yakıştırmaları, Ak Parti ’deki Davutoğlu ekibini rahatsız ediyor. Zeyrek’e göre bu tartışmayı, 5 Ocak’ta olmasa da büyük ihtimalle yine ocak ayında bir Bakanlar Kurulu Toplantısı’na başkanlık etmesi beklenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bitirecek.

ADIM ADIM POLEMİK
Deniz Zeyrek, hafta sonu iyice su yüzüne çıkan polemiğin gelişimini şöyle aktarıyor: 

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Kasım 2014 günü, Afrika-Türkiye Zirvesi’nin yapıldığı Ekvator Ginesi’nden dönerken, ‘Bakanlar Kurulu yetkisini kullanacağız. İnşallah 2015’e de öyle gireriz’ ifadesini kullandı. Erdoğan’ın verdiği yeni dönemine ilişkin bu detay, Binali Yıldırım’a soruldu. Eylül ayından beri programlarında Erdoğan’ın yanından ayrılmayan Yıldırım, 15 Aralık 2014 günü TBMM’de gazetecilerle sohbet ederken, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Ocak’taki Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek’ dedi. 

Yıldırım’a ilk tepki 10 gün sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. 26 Aralık’ta bir TV kanalının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, ‘Cumhurbaşkanımızla beni ilgilendiren konular sadece Cumhurbaşkanımızın zatı ve benim tarafımdan açıklanır. Dolayısıyla 5 Ocak’ta böyle bir toplantı yok’ diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise 27 Aralık’ta Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı veya sözcüsü olmadığını, kendisine böyle bir görev de verilmediğini belirterek, ‘İzmir milletvekili olmasının dışında başka bir pozisyonu yoktur’ tepkisini gösterdi.

Yaptığımız görüşmelerden, Erdoğan’ın yakın ekibi ile Bakanlar Kurulu tarihini henüz konuşmadığını anlıyoruz. Ancak 5 Ocak tarihinin Erdoğan’ın, ‘İnşallah 2015’e de öyle gireriz’ sözlerinden çıkarıldığı da kesin. Yıldırım da 5 Ocak tarihini birçok siyasetçi ve gazeteci gibi ‘2015’in ilk Bakanlar Kurulu günü’ yani ‘2015’in ilk pazartesisi’ olarak telaffuz etmiş.” 

DAVUTOĞLU VE ARINÇ NEDEN BU KADAR SERT?
Zeyrek, Binali Yıldırım’ın bu açıklamasından sonra Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı arasında bir bilgi alışverişi gerçekleştiğini ve Davutoğlu’nun, “5 Ocak’ta öyle bir toplantı yok” açıklamasından önce Erdoğan’la görüşüp teyidini aldığını aktararak, “Peki aradan geçen 10 günde açıklama unutulmuşken, Davutoğlu ve Arınç, Yıldırım’a yönelik eleştiri dozunu neden bu kadar sert tuttu” diye soruyor ve şöyle devam ediyor: 

“Konuştuğum yetkililer, öncelikle Yıldırım’ın Erdoğan sonrasında başbakan adayı olarak konuşulan isimlerden biri olduğuna dikkat çektiler. AK Parti kulislerinde, Yıldırım’ın ‘Cumhurbaşkanı’nın sağ kolu, sözcüsü’, ‘Cumhurbaşkanı ile hükümet / AK Parti arasındaki köprü’ imajını özellikle yaydığına inanan ve bu durumdan çok rahatsız olanlar da var. Arınç da Yıldırım’ı eleştirdiği açıklamasında Yıldırım’ın danışmanlık ya da sözcülük gibi bir sıfatı olmadığının altını çizdi.”

Zeyrek, Binali Yıldırım cephesinde ise durumun farklı olduğu ve Davutoğlu’nun başarısız olma ihtimalini, AK Parti’nin, yani ‘dava’nın başarısız olma ihtimali olarak gördüğü bilgisini aktarıyor. Bu nedenle Yıldırım’ın, Arınç’a ve Davutoğlu’na yanıt vererek polemiği büyütmesi beklenmiyor.

'BİNALİ YILDIRIM DAVUTOĞLU'NU İÇİNE SİNDİREMEDİ'
Erdem Gül’ün Cumhuriyet gazetesinin manşetinde yer alan haberinde ise Erdoğan sonrası Başbakan olmak istediği bilinen Binali Yıldırım'ın Davutoğlu'nu 'içine sindiremediği' yönündeki kulis bilgisi aktarılıyor. 

Erdem Gül, Başbakan Davutoğlu’nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan’a da ‘5 Ocak krizi’ni sorduğunu ve “Bu konuda biz bir siyasi yorum yapamayız” yanıtını aldığını da aktarıyor.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğini bizzat kendisi birçok kez söylemiş, ancak bunun 5 Ocak’ta gerçekleşeceğini ilk açıklayan ise başdanışmanı Binali Yıldırım olmuştu. Yıldırım’ın 16 Aralık’ta yaptığı açıklamadan 10 gün sonra Başbakan Davutoğlu, “5 Ocak’ta böyle bir toplantı yok” diyerek Yıldırım’ı yalanlamış, hemen ertesi gün de Bülent Arınç, “İzmir milletvekili olmanın dışında bir sıfat taşımayan Binali Bey’in bu açıklaması yanlıştır” diyerek Yıldırım’ı eleştirmişti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.12.2014 12:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol