Anayasa Mahkemesi İçin Süreç Başladı!

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP), Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemine göre yapısının değiştirilmesiyle ilgili çalışmalara başladığı belirtildi.

16 Ekim 2020 Cuma 12:19
Anayasa Mahkemesi İçin Süreç Başladı!

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, kararlarıyla AKP ve MHP’nin hedefi haline gelen AYM’nin Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemine göre yapısının değiştirilmesiyle ilgili çalışmalar başladı.

MHP’de “1961 Anayasası ile faaliyete geçen” AYM için kullanılan “yüksek mahkeme” sıfatı “sorunlu” olarak tanımlanıyor ve yerine ‘Yüce Mahkeme’ gibi bir sıfatın gerektiği” düşünülüyor. AYM’nin, “kanun ve kararnameleri denetleme yetkisine sahip olduğu, Siyasi Partiler Yasası’na göre de mali denetim yaptığı ve bu konularda karar verdiği, partiler hakkında ‘kapatma yetkisine’ de sahip olduğuna” dikkat çekilerek, tüm bu aşamaların düzenlenmesi gerektiği ifade ediliyor. AYM’ye bireysel başvuru hakkı da MHP’nin sorunlu bulduğu başlıklar altında olduğu belirtiliyor.

MHP’nin hukukçu kurmaylarının üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre, “Yüce Divan yargılamalarının konu ile ilgili uzmanlığı olan Yargıtay Ceza Kurulu’nda yapılması gerektiğine” işaret ediyor. Ancak bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. Siyasi partilerin milletvekili dağılımına bakıldığında ise anayasa değişikliği için AKP ve MHP’nin milletvekili sayısı yeterli olmuyor.

AYM’nin yapısındaki “oylama sisteminin” de değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekilirken, kararların oyçokluğu ile değil, 3’te 2 gibi nitelikli bir çoğunlukla alınması öneriliyor. MHP, önemli kararların alındığı yargılamalarda 15 üyenin 10’uyla genel kurulun toplanabilmesini de “sorunlu” buluyor ve “AYM’nin üye tam sayısıyla toplantı yapılabilmesine olanak sağlanması gerektiğinin” altını çiziyor.

Ayrıca AYM’nin herhangi bir kararla ilgili “kabul” ya da “ret” kararlarının ardından kamuoyunda tartışmalara sebep olmamak için “karar ile gerekçenin aynı anda açıklanması” gerektiği vurgulanıyor. Parti kurmayları çalışmanın tamamlanmasının ardından Meclis’te grubu bulunan partilerle de görüşmeler yürütecek.

ARKASINDA ERDOĞAN VAR...

Bu arada Gazeteci Can Ataklı, Korkusuz'daki bugünkü  "Anayasa Mahkemesi kavgasının altında Erdoğan’ın adaylığı var" başlıklı yazısında çarpıcı ifadeler kullandı. 

Ataklı'nın yazısının ilgili kısmı şöyle: 

Bakın Anayasa’nın 101’inci maddesi şöyle diyor;

“Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir.”

Burada kilit cümle şudur;

“Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir.”

Şu anda Erdoğan’ın 2023’te yeniden aday olup olamayacağı tartışılıyor.

Bana göre aday olabilir ancak kimi hukukçular, Abdullah Gül örneğini vererek, “Erdoğan iki kere seçildi zaten üçüncü kez aday olamaz” diyor.

Bu konuda muhtemelen son kararı Anayasa Mahkemesi verecek.

O halde Anayasa Mahkemesi, böyle bir karar verme aşamasına gelmeden “düzenlenmeli” ki, bir arıza çıkarmasın.Fitili Bahçeli ateşledi zaten “Anayasa Mahkemesi yeniden düzenlenmeli” diyerek.

Sonra garip olaylar geldi ardı ardına.

Bu açıdan bakınca “Işıklar yanıyor” tweetinin asla iyi niyetli olduğuna inanamıyorum.

Bu saçma sapan tweet, saraya Anayasa Mahkemesi’ni baştan aşağı değiştirme şansı tanımış oldu.

Tabii konu anayasa değişikliğini gerektiriyor, onu nasıl aşacaklar? Sanıyorum şimdi sıra o plana gelecektir. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.10.2020 12:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol