'AKP'NİN KOLTUK DEĞENEĞİ OLMAYIZ...'

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, terör sorununa karşı Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.

03 Ekim 2012 Çarşamba 16:31
'AKP'NİN KOLTUK DEĞENEĞİ OLMAYIZ...'

 Hamzaçebi, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Hamzaçebi, yarın Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan sınır ötesi operasyon tezkeresinin hemen öncesinde Irak’tan gelen ‘askerlerinizi çekin’ açıklamasını değerlendirdi. Hamzaçebi, Irak hükümetinin bu tutumunun hiç şaşırtıcı ve sürpriz olmadığını söyledi. CHP olarak yarın görüşülecek yetki tezkeresinde olumlu oy kullanacaklarını da belirten Hamzaçebi, “Ama Kandil orada dururken, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yönelik saldırılar devam ederken tezkere bir formalite olarak TBMM’den geçiyor. Şimdi Irak hükümeti bir misilleme yapıyor. Bu misilleme Barzani’nin desteği olmaksızın yapılacak bir misilleme değildir. AKP kongresinde Barzani ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ diye alkışlanırken, Kandil orada duruyor ve Irak hükümeti de Türkiye’ye PKK’ya karşı yürüteceği mücadelede engel çıkartıyor, misilleme yapıyor. Bu şaşırtıcı değil. Önerim şu; tabi ki Türkiye Irak hükümetinin bu tehdidine pabuç bırakmamalıdır; oradaki varlığını devam ettirmelidir. Hiçbir şekilde Irak hükümetinin bu tutumuna izin verilmemelidir” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın terörle mücadele konusunda CHP’ye yönelik müzakere çağrısının hatırlatılması üzerine de Hamzaçebi, henüz kendilerine AK Parti’den bir öneri ulaşmadığını söyledi. Terör konusunda toplumsal mutabakatı en yüksek düzeyde sağlamanın son derece önemli olduğunu belirten Hamzaçebi, CHP’nin teröre karşı yol haritasının da hareket noktasının da bu olduğunu söyledi. Siyasi partilerin bir araya gelmesinin de önemli olduğunu belirten Hamzaçebi, “Ama siyasi partiler Anayasa Uzlaşma Komisyonu benzeri bir uzlaşma komisyona veya herhangi bir komisyona katılmıyor ise, bazı partiler katılmayacağını söylüyor ise bu her şeyin sonu değildir. TBMM içtüzüğüne göre terörü önleme konusunda bir Meclis Araştırma Komisyonu oluşturabiliriz. Daha önce önerdiğimiz Anayasa Uzlaşma Komisyonu benzeri İçtüzük’te olmayan teamülü bir komisyondu. Bu gerçekleşmiyorsa İçtüzüğe uygun bir araştırma komisyonunda bütün siyasi partiler bir araya gelebiliriz” diye konuştu.

Eğer AK Parti teröre karşı bir takım adımlar atacaksa bu adımlara CHP olarak destek vereceklerini ifade eden Hamzaçebi, “Ancak Sayın Başbakanın bu konuda söylediği cümleler AKP’nin bizim önerdiğimiz sürece yaklaşımı konusundaki samimiyetinden şüphe etmemize neden oluyor. Başbakan bir yandan ‘Hadi gelin çalışalım’ diyor; öbür yandan ‘Biz kiminle görüşeceğimize, İmralı ile görüşüp görüşmeyeceğimize ve ne görüşeceğimize kendimiz karar veririz. Size ne oluyor, bunları size sormayız’ diyor. Oysa bizim önerdiğimiz, bugüne kadar yaşanmış olan sürecin samimiyetle paylaşılması ve bundan sonra atılacak adımların da birlikte, o sözünü ettiğimiz komisyonda konuşularak atılmasıdır. Yani Sayın Başbakan bir yandan ‘gelin’ derken, öbür taraftan adeta ‘gelmeyin, bu konuda tek yetkiliyiz, gelirseniz de bizim koltuk değneğimiz olun’ anlayışında. Biz Sayın Başbakanın, AKP’nin koltuk değneği olmayız. Biz sorunu çözmek için yola çıktık, hala aynı noktadayız. Sorunu çözme konusunda samimiyiz. Aynı samimiyeti Sayın Başbakan ve AKP de gösteriyor ise, diğer partiler de bu çerçeveye dahil, gelin Meclis’te bir araştırma komisyonu kuralım ve hep beraber çalışmaya başlayalım” diye konuştu.
“BAŞBAKANIN OKUDUĞU ŞİİRİN GÜZELLİĞİ DOĞALGAZ ZAMMINI ÖRTMEYE YETMİYOR”
Hamzaçebi basın toplantısında, siyasetin yoğun gündeminde vatandaşın hayatını yakından ilgilendiren ekonomiyle ilgili konuların geri planda kaldığını belirterek, ekonomide işler iyi gitmediği için her zaman olduğu gibi faturanın vergide artış ve kamusal ürünlerin fiyatında artış olarak kendini gösterdiğini söyledi. Doğalgaz zammının da bunun tipik örneği olduğunu ifade eden Hamzaçebi, doğalgaz fiyatlarında bugüne kadar AK Parti hükümeti döneminde yapılan artış kadar artış görülmediğini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın partisinin kongresinde Sezai Karakoç’un bir şiirini okuduğunu belirten Hamzaçebi, “O şiirin güzelliği doğalgaz zammını örtmeye yetmiyor” dedi. Hamzaçebi, 2012 de doğalgaza yapılan zammın toplam yüzde 30.4 olduğunu, son bir yıl baz alındığında ise bu oranın yüzde 46.4 olduğunu söyledi. Hamzaçebi, “Son bir yılda memur maaşlarındaki artış yüzde 8.2’dir. Asgari ücretteki artış yüzde 12’ler düzeyindedir. Asgari ücretliye ve memura karşı hükümetin söyleyeceği bir şey olmalı” dedi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol