'AKP'li İşadamları 200 Milyar Dolar Kaçırdı'

İYİ Parti, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tartışmalı enflasyon rakamlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı.

11 Ekim 2019 Cuma 21:22

İYİ Parti'nin araştırma önergesi için söz hakkı alan CHP'nin maliyeci Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Son zamanlarda AKP iktidarına yakın iş adamlarının 200 milyar doları yurtdışına kaçırdığını söyledi. Kuşoğlu rakamın büyüklüğünü, "100 milyar dolar ile Türkiye bu ekonomik krizi atlatır' diyerek gözler önüne serdi.  

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, 15 yılın rekorunu kıran eylül 2018 enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından görevinden alınan TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taşçı’yı hatırlatarak, 26 ay sonra enflasyonun bu kez tek haneye düşürülmesinin şüpheli olduğunu belirtti. Bu konuda hazırladıkları araştırma önergesini 21 Milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığına sunan Ataş, markette, pazarda fiyatlar sürekli artarken, her gün zam haberleri gelirken eylül ayı enflasyonu 26 ay sonra tek haneye düşürülmesinin ciddi şüpheleri beraberinde getirildiğini söyledi.

'BU KONU DEVLETİN GÜVENİLİRLİĞİ İLE İLGİLİ, BASİTE ALINACAK BİR KONU DEĞİL'

Araştırma önergesi için söz hakkı alan CHP Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, "TÜİK rakamlarının inandırıcı olmaması devletin güvenirliliği ile ilgili bir konu. Sadece TÜİK rakamları ile değil BDDK rakamlarında da benzeri sorunlar var. Maliye Balanlığı'nın yada Merkez Bankası'nın açıkladığı rakamlarla ilgili olarak da benzeri sorunlar var. Konu bir kurumun değil devletin güvenirliliği ile ilgili. Türkiye ekonomisinin güven verip vermemesi ile ilgili bir konu, basite alınacak bir konu değil" dedi.

'BİR MİLYAR DOLARINIZ OLSA ŞU ANDA TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPAR MISINIZ?'

"Güven konusu ile ilgili iktidar milletvekillerimiz gerçek değil diyecekler ama, gerçek olup olmamasından ziyade böyle bir algının olması bile büyük bir sorundur" diyen Kuşoğlu, "Bir milyar dolarınız olsa şu anda Türkiye'de yatırım yapar mısınız?" sorusunu sorup, "Belki şöyle yaparsınız; yarısını yurtdışına çıkarır, yurtdışında tutarsınız. Geri kalanı ile yaparsınız, tümüyle yapmazsınız" cevabını verdi.

'YATIRIMCI TÜRKİYE'YE GELMİYOR'

Uzun süredir yatırımcıların Türkiye'ye gelmediğini belirten Kuşoğlu, "Türkiye ekonomisine güven duyulmadığı için, hukuka, adalete, devlet kurumlarına güven olmadığı için, Türkiye'de yatırım yok. Yabancılar Türkiye'ye yatırım yapmıyor. Doğrudan yatırımlarda önemli ölçüde azalma var. Doğrudan yatırımlar da gayri menkul yatırımlarından oluşuyor. Vatandaşlık almak için yapılan yatırımlar onlar da. Gerçek yatırımcı gelmiyor Türkiye'ye." ifadelerini kullandı.

 'TÜRK YATIRIMCILAR TÜRKİYE'DEN ÇOK YURTDIŞINA YATIRIM YAPIYOR'

"Türk yatırımcılar da son yıllarda -rakamlar yok ortada- gerçek rakamları bilebilsek, Türk yatırımcılar Türkiye'den daha fazla yurtdışına yatırım yapıyorlar. Şu anda Bulgaristan'a, İngiltere'ye, Portekiz'e, Yunanistan'a, Mısır'a, Romanya'ya, Polanya'ya daha fazla yatırım var Türkiye'den. Neden? Ekomiye, devlet kurumlarına güven yok" diyen Kuşoğlu şu açıklamaları yaptı:

'İKTİDARA YAKIN İŞ ADAMLARI 200 MİLYAR DOLARI YURTDIŞINA KAÇIRDI'

Tahmin edilen bir rakam var, bu tahmini bir rakam ne kadar doğrudur bilmiyorum. 200 milyar doların, Türklere ait, Türk yatırımcılara ait, bu dönemde kazanılmış paranın 200 milyar doların yurtdışına kaçırıldığı söyleniyor. 100 milyar doları olsa Türkiye'nin bu krizi atlatır. 200 milyar doların yurtdışına kaçırıldığından bahsediliyor. Çok önemli bir rakam. Bu dönemde kazanılan bir paradan bahsediyorum. Bu iktidara yakın iş adamlarınca kaçırılan paradan bahsediyorum. Onlar bile güvenmeyip yurtdışına götürdüğüne göre, Türkiye'ye yatırım yapmadığına göre, gerçekten bir sorun vardır. Bu sorunun da üzerinde durulup giderilmesi lazım.

'TÜRKİYE'YE BORÇ VERMEK İSTEMİYORLAR'

 İşte Kuşoğlu'nun o Meclis konuşması:

Türkiye'ye yurtdışından yatırım gelmiyor, Türkiye'ye yurtdışından borç vermek istemiyorlar. Verdiklerinde de çok yüksek faizden borç veriyorlar. Çünkü Türkiye'nin güven endeksi çok yüksek. Bunun devamı mümkün değil. Adaleti, hukuku sağlamamız lazım. Devlet kurumlarının güvenilir olması lazım. Söyledikleri rakamların inandırı olması lazım.

'DÜŞÜK AÇIKLIYORLAR'

BDDK'ya göre sorunlu krediler 4 civarında. 6 ay önce, 31 Mart itibariyle torba kanun görüşmelerinde 400'ün üstünde sorunlu kredinin olduğunu açıklamıştık. Ama bunu çok daha düşük açıklıyorlar. 
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 12.10.2019 13:21
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol