AKP'nin 2023 Planı!

Yerel seçimde birçok belediyeyi kaybeden AKP, CHP’li belediyeleri meclislerdeki çoğunluğuyla çalıştırmayarak, seçmeni yeniden kazanma planı yapıyor.

08 Nisan 2019 Pazartesi 07:58

Cumhuriyet'te "AKP'nin 2023 hesabı" başlığıyla yayımlanan haberde "Yerel seçimde kesin olmayan sonuçlara göre seçmenin büyük çoğunluğunun yaşadığı Ankara, İstanbul ve Antalya'yı kaybeden, MHP ile seçimde ittifak kurduğu Adana ve Mersin'i de CHP'ye kaptıran AKP, 2023 hesaplarını güncelliyor" dendi. 

Emine Kaplan imzalı haber şöyle devam etti:                                                                                  

"Parti kulislerinde, CHP'nin belediyeleri iyi yönetemeyeceği, halkın AKP ve CHP yönetimleri arasındaki hizmet farkını çok daha iyi göreceği, bunun da 2023 seçimlerinde AKP'nin lehine olacağı kaydediliyor. Bir sonraki seçime kadar AKP'nin, meclislerde çoğunlukta olduğu belediyeler çalıştırmayarak ve engel olarak CHP'li belediyeleri kötü gösterme taktiği uygulayacağı belirtiliyor. 

"Parti kulislerinde, CHP'nin belediyeleri iyi yönetemeyeceği, halkın AKP ve CHP yönetimleri arasındaki hizmet farkını çok daha iyi göreceği, bunun da 2023 seçimlerinde AKP'nin lehine olacağı kaydediliyor. Bir sonraki seçime kadar AKP'nin, meclislerde çoğunlukta olduğu belediyeler çalıştırmayarak ve engel olarak CHP'li belediyeleri kötü gösterme taktiği uygulayacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim gecesi genel merkezde yaptığı balkon konuşmasının, AKP'nin muhalefetin kazandığı illerle ilgili politikası ve 2023 yılında yapılacak seçimlere ilişkin ipucu niteliğinde olduğu belirtiliyor. AKP kulislerinde, Erdoğan'ın özellikle belediye meclislerinde çoğunluğun kendilerinde olduğuna sık sık vurgu yaparak 'Yalan yanlış vaatlerde bulunanlar buyursunlar bakalım, nasıl yönetecekler göreceğiz' sözlerinin altında 2023 yılında yapılacak seçimlere dönük hesapların yattığı kaydediliyor. 

HERŞEY ÖNCEDEN AYARLANMIŞ!

Öte yandan AKP’nin İstanbul’daki farkın kapanma ihtimalinin uzak olmasına rağmen süreci uzatması da İstanbul’a ayrılan bütçenin dünyadaki birçok ülkenin bütçelerinden büyük olmasından kaynaklanıyor.

Vakıflara  ve tarikatlara İstanbul’dan aktarılan bütçenin kesilecek olması da AKP’yi düşündüren konuların başında geliyor.

Öyle ki bütçe konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın belediye meclisinde çoğunluğa sahip olmasını işaret ederek, “Bütçeyi hazırlayamayacaklar topal ördek gibiler” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın bu sözlerinin arkasında geçen Aralık ayında seçimden önce yapılan bütçe düzenlemesinin olduğu ortaya çıktı. AKP’nin seçimde alınacak kötü sonuçlara karşı torba yasada düzenleme yaptığı anlaşıldı.

Seçimden 3 buçuk ay önce yapılan düzenlemeye göre Cumhurbaşkanı bütçeden, dilediği partinin belediyesine dilediği kadar para aktarabilecek. Üstelik düzenlemeyle birlikte Cumhurbaşkanı belediyelerin ek bütçe talebini kendisi ret veya kabul etmeye yetkili tek makam oldu. Bu konuda sınırsız yetkiyi düzenleyen madde, AKP'lilerin oylarıyla benimsenip torba yasaya konularak Genel Kurul'da kabul edilmişti.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen torba teklifin 48'inci maddesiyle, belediyelere bütçeden yapılan kaynak aktarım yöntemlerine yeni bir kalem daha eklenmiş oldu.

Mevcut düzenlemeye göre, belediyelere nüfus yoğunluğu ve gelişmişlik endeksine göre bütçenin vergi gelirlerinden kaynak aktarılıyor. Bu aktarımda nüfus yoğunluğu yüzde 80, il veya ilçenin gelişmişlik endeksindeki yeri yüzde 20 ağırlıkla etkili oluyor. Ayrıca il ve ilçelerin yüzölçümü, konut ve işyeri sayısı, altyapının durumu gibi değişkenler de dikkate alınıyor. Kaynak İller Bankası'na (İlbank) aktarılıyor ve İlbank bu ödeneğin yüzde 65'ini eşit şekilde, yüzde 35'ini ise nüfus esasına göre 2 taksitle belediyelere gönderiyor.

Yasaya eklenen yeni maddeyle ise belediyelere ikinci bir yolla daha bütçeden kaynak aktarılmasının önü açılıyor. Ancak bu aktarımda nüfus ve gelişmişlik gibi kriterler değil, Cumhurbaşkanının tercihi esas alınacak.

Yeni madde ile yasaya “Belediyelerin ihtiyaç duyduğu yatırım nitelikli projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediyelere yardım ödeneğini, belediyelerin talebi üzerine kullandırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir” hükmü konuldu.

Bu düzenlemeyle birlikte Cumhurbaşkanı, hangi belediyeye ek kaynak aktarılacağına tek başına karar verecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.04.2019 08:29
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol