AKP'Lİ VEKİLİ KONUŞTURMADILAR!..

Fındık fiyatlarının düşmesi hakkında konuşmak isteyen Tüm Köy Sen Ordu Temsilcisi, AKP Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu tarafından engellendi.

01 Mart 2017 Çarşamba 13:53
AKP'Lİ VEKİLİ KONUŞTURMADILAR!..

Ordu’da fındık fiyatlarının 10 liranın altına düşmesi nedeniyle yapılan toplantıda, basının önünde üreticilerin sorunlarını anlatmak isteyen Tüm Köy Sen Ordu Temsilcisi Zekayi Sağra, AKP Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu tarafından engellendi. Gündoğdu’nun korumaları fotoğraf çeken gazetecilerin fotoğraf makinelerine el koymak istedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz hafta, Antalya’da derdini anlatmak isteyen pazar esnafına arkasını dönerek uzaklaşmıştı.

Ordu’da fındık fiyatının serbest piyasada 9.50 liraya kadar düşmesi Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında değerlendirildi.

Altınordu Ziraat Odası konferans salonunda önceki gün yapılan toplantıya, AKP Ordu Milletvekilleri Oktay Çanak, Metin Gündoğdu, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ile Ordu’daki ilçe ziraat odaları başkanları katıldı.

AKP DE RAHATSIZMIŞ

Toplantıda söz alan AKP Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, her zaman fındık üreticilerinin yanında olduklarını ileri sürdü. “2009 yılından beri üreticilere verilen Alan Bazlı Destek Ödemesi bunlardan birisidir” diyen Gündoğdu, fındık fiyatının 10 liranın altına düşmesinin kendilerini de rahatsız ettiğini öne sürdü. Gündoğdu, “İnşallah bugün burada yapacağımız toplantının ardından konuyu Başbakan Yardımcıları Sayın Numan Kurtulmuş ve Nurettin Canikli ile de konuşacağız” diye konuştu.

AKP Ordu Milletvekili Oktay Çanak ise FİSKOBİRLİK’in geçmiş dönemde kötü yönetilmesi nedeniyle bugünkü sorunların ortaya çıktığını savundu.

ÜRETİCİNİN KONUŞMASI ENGELLENDİ

Evrensel'de yer alan habere göre toplantının basına açık bölümde konuşan milletvekillerinden sonra söz alıp kürsüye gelen Tüm Köy Sen Ordu Temsilcisi Zekayi Sağra’nın basın önünde konuşmasına Metin Gündoğdu karşı çıktı. Gündoğdu, kürsüye gelerek Sağra’yı indirmek istedi. Korumaları da Sağra’ya müdahale etti. Korumalar, fotoğraf çeken gazetecilerin fotoğraf makinelerini almak istedi. Sağra konuşmakta ısrar edince toplantıya ara verildi. Daha sonra gazeteciler salondan çıkarıldı.

BASIN ÇIKINCA KONUŞABİLDİ

Sağra ancak gazeteciler salondan çıktıktan sonra konuşabildi. Toplantıdan sonra yaşadıklarını anlatan Sağra, “Bir üretici olarak konuşma yapmam engellenmek istendi. Toplantıya ara verildi. Basın çıktıktan sonra söz hakkımı yine kullandım. Yapılan tartışma havanda su dövmek biçiminde. Aynı kişiler konuşuyor ama üreticilerin sorunları sürekli büyüyor” diye yaşadıklarını anlattı.

‘SORUNU ÇIKARANLAR ÇÖZÜM ÜRETEMEZ’

Toplantıda konuşanların sürekli açıklamalar yaptığını söyleyen Sağra, “Toplantıda bulunan oda temsilcileri ve milletvekilleri sürekli açıklama yapıyorlar. Yine aynı kişiler çıkmış soruna çözüm bulma adına toplantı yapıyor. Bunun inandırıcılığı yok. Fındık üreticilerinin bugünkü yaşadığı sorundan sorumlu olan bu kişiler üreticiyi oyalamaktan vazgeçsinler. Üretici onların açıklamalarına inanmıyor. Artık sussunlar” diye konuştu. 

‘ÇÖZÜM VAR’

Fındıkta yaşanan sıkıntıların giderilebileceğini vurgulayan Sağra, “Amaç sorun çözmekse yapılması gerekenler çok basit. Öncelikle kimden yana olduklarını söylesinler. Üretici lehine düşünmedikten sonra yaşama geçen uygulamalar fındığa ve üreticiye zarar veriyor. Neymiş efendim, lisanslı depo tek çare imiş. Lisanlı depo zurnanın son deliğidir. Var mısınız kooperatifleri ve üreticiyi zor duruma sokan 4572 sayılı birlikleri işlevsizleştiren ve devlet desteğini ortadan kaldıran Yasa’yı değiştirmeye? Serbest piyasa olduğu sürece üretici zarar eder. Tekelleşmenin önüne geçmek için bu yasanın kaldırılması ya da değiştirilmesi gerekir. Konuşmadan başka iş yapmayanlar yarın tekellerin sözleşmeli tarım dayatmaları karşısında da aynı ortaoyunu devam ettirecekler ama üreticiler ve örgütü Tüm Köy Sen olarak susmayacağız” diye konuştu.

‘SERBEST PİYASA FINDIĞA ZARAR VERDİ’

Toplantıda konuşan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2009 yılından bu yana fındığın serbest piyasaya bırakıldığını hatırlatarak, yaklaşık 7 yıldır fındık fiyatlarının serbest piyasa koşullarına göre şekillendiğini belirtti. Serbest piyasadan ilk zamanlar tüm üreticilerin umutlu olduğunu ancak daha sonra serbest piyasanın üreticiler başta olmak üzere, manav ve tüccarlara zarar vermeye başladığını savunan Soydan, “2015 yılının aralık ayından itibaren serbest piyasa koşullarında fındık fiyatının aniden düşüş göstermesiyle şu anda yaşadığımız sıkıntılarımız başlamış oldu. O tarihe kadar fındık fiyatında bir istikrar görünüyordu. Ancak o tarihten sonra fındıkta daha istikrar yakalanamadı ve sürekli düşüş yaşandı. Dolayısıyla serbest piyasa şartları yeniden gözden geçirilmelidir” diye konuştu.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol