AKP GEÇERSİZ OYU ÖNLEME FORMÜLÜNÜ BULDU!

AKP'de ‘geçersiz oy’ları önleme arayışında sona yaklaştı. İki ayrı formül bulan AKP kurmayları şimdi bunlardan hangisini uygulayacağını düşünüyor!

06 Kasım 2017 Pazartesi 02:53

Uyum yasaları üzerinde çalışmalarını sürdüren AKP, Siyasi Partiler Yasası, anayasa değişikliği sonrası zorunlu olarak yapılması gereken teknik değişikliklerle ilgili taslağı tamamladı. Ancak 2019’da yapılacak yerel, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde uygulanması planlanan düzenlemelerle ilgili değerlendirmeler sürüyor. Seçim yasalarında yapılacak değişikliklerden Mart 2019’da gerçekleştirilecek yerel seçimde uygulanması planlanan düzenlemelerin ocak ayında TBMM gündemine getirilmesi bekleniyor. AKP’nin üzerinde durduğu düzenlemelerden birini de yerel seçimlerde ‘geçersiz oy’ kullanımını artırdığı gerekçesiyle eleştirilen birden fazla zarf uygulaması oluşturuyor.

Mor zarf sıkıntısı

Yerel seçimlerde turuncu, mavi ve mor olmak üzere 3 zarf kullanılıyor. Ancak birçok yerde seçmenin oy pusulalarını koyacakları zarfı karıştırmaları ve muhtarlık pusulasını mor zarf yerine diğer zarflara koyması nedeniyle o zarfa konulan oyların tümü geçersiz sayılıyor.

AKP yönetimi, oyların geçersiz sayılmasını önlemek için iki formül üzerinde duruyor. Formüllerden biri, tüm oy pusulalarının tek zarfa konulması. İkinci formül ise, yanlış zarfa konulan oy pusulası nedeniyle o zarfa konulan tüm oyların geçersiz sayılması yerine yalnızca yanlış zarfa konulan oy pusulasının iptal edilerek o zarftaki diğer oyların geçerli sayılması.

Ancak ikinci formülle ilgili olarak Doğu ve Güneydoğu’da seçmenin yönlendirilmesi endişesi taşınıyor. AKP yöneticileri, “Hangi partiye oy verildiğinin belirlenmesi için muhtarlık seçimiyle ilgili oy pusulasının özellikle yanlış zarfa atılması yönünde seçmene baskı yapılabilir” görüşünü dile getiriyor. AKP yönetimi, ‘mühürsüz oy pusulası’ konusunda da değerlendirmelerini sürdürüyor. Barkodlu oy pusulası ya da mühürsüz oyların geçersiz sayılacağına ilişkin hükmün kaldırılması seçenekleri üzerinde duruluyor.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol