AKİL İNSANLAR CEMEVİ'NDE...

Akil İnsanlar Heyeti, öğleden sonra Tunceli Cemevi'ne giderek, bölgedeki çok sayıda Alevi Dedesi'nin de katıldığı toplantıda, Alevi vatandaşları dinledi.

02 Mayıs 2013 Perşembe 11:30
AKİL İNSANLAR CEMEVİ'NDE...

 Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt, heyete vermek üzere bir dosya hazırladığını ancak bu dosyayı, içeriğini basına açıkladıktan sonra vereceğini söyledi. Daha sonra dosyadaki taleplerini okuyan Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt, şunları söyledi:

ALEVİLERİN İSTEKLERİ

"Alevi canlar olarak, canı gönülden akil insanlar grubunun çalışmalarını ve barış sürecini destekleyerek sözlerimize başlamak istiyorum. Ben sadece Tunceli değil, Elazığ, Bingöl, Malatya ve Erzincan Alevileri adına konuşuyorum. Ben öncelikle Alevileri'n genel taleplerini içeren bir dosyayı sizlere sunacağım. Bizlerin talepleri, serbestçe ibadet ve cem yapabilme, ibadethanelerin belirlenmesi ve oluşturulması, dedelik makamının evrensel hukuk kuralarına göre yorumlanmalı ve dedelik makamı tanınmalıdır. Yeni anayasa hazırlanması sürecinde Aleviler, seyirci kalmayacak, eşit, demokratik yurttaşlık maddesi mutlaka anayasada yer almalıdır. Herkesin yasalar karşısında eşit olduğu kabul edilmeli ve ayrımcı tutumdan bir an önce vazgeçilmelidir. Alevi köylerine artık cami yaptırılmasından vaz geçilmeli ve asimilasyon politikalarına son verilmeli. Madımak Oteli utanç müzesi olarak yeniden inşa edilmeli. Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Aleviler'in kutsal mekanlarına yönelik yağmaya son verilmesi, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, Diyanet kurumunun yeniden yapılandırılması ve Aleviler'e gerekli temsiliyetin verilmesi bizim şartlarımızdır."

"BARIŞ TÜRKİYE'Yİ DAHA İLERİYE GÖTÜRECEKTİR"

Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt, akil insanlar grubu ve toplantıya katılan herkese Hızır Lokması ikram ettikten sonra, heyet başkanı Can Paker, yaptığı kısa konuşmasında, geliş amaçlarını anlattı. Paker, "Bugüne kadar genel hatlarıyla insan haklarına karşılık, güvenlik sorunları önümüze konulmuştur. Güvenlik sorununun ortadan kalkması, barış sürecinin başlaması ile birlikte insan hakları ve demokratikleşmedeki hızlı adımlar atılmaya başlanmıştır. Dolayısı ile hepimizin barış sürecine destek vermesi gerekiyor ve sabırlı olmamız gerek. Türkiye şu anda yeni anayasa hazırlık çalışmaları yapıyor. Belki hepimizin istediği şeyler olmayacak ama Türkiye için çok önemli bir süreçten geçiyoruz, barış Türkiye'yi her zaman daha ileri götürecektir" dedi.

"ALEVİLER'İN TALEPLERİ KARŞILANMAZSA, BARIŞ GELMİŞ SAYILMAYACAK"

Can Paker'den sonra konuşan heyet üyesi ve Alevi Dedesi olan İzzettin Doğan, "Biz de kendi aramızda da konuşuyoruz, genellikle benden çok arkadaşlarım Alevi yurttaşlarının inanç ve özgürlüklerinin anayasal güvence altına alınmasını ve bunun gayet doğal bir hak olduğunu belirtiyorlar. Ama burada da şuna dikkat edilmesi gerek Tunceli'de yaşayan insanların sosyal meseleler ile ne kadar yakından ilgili olduklarını da ifade etmek isterim. Bizlerin barışı desteklemesi inancımızın gereğidir. Barış konusunda hiçbir tereddüdümüz yok. Bunları yaparken sadece barışı sağlayalım da Alevileri sonra düşünürüz sonucu çıkaracak olan bir yeni anayasa dahi, Aleviler'in bu isteği karşılamazsa, Aleviler'in sorunlarını haletmiş sayılmayacak ve barış getirmiş sayılmayacaktır. Burada cemevinde verilen asıl mesaj budur; Alevileri sonra düşünürüz mantığı asla kabul edilmez" diye konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra vatandaşlar ve alevi dedeleri, akil insanlar heyetine çeşitli konularda sorular sordu.




CEMEVİ'NDE POST'A OTURMA TARTIŞMASI

Toplantıya katılan bir vatandaş inançları gereği, akil insanlar heyetinde bulunan 9 kişinin cem törenlerinin yapıldığı sırada dedelerinin oturduğu yerde oturduklarını hatırlatarak, "İnancımız gereği şu an oturduğunuz yere dedelerimiz oturur. Sizin oraya oturmanız doğru değil, bizim inancımız gereğidir. Dedelerimiz dışında kimse o posta oturamaz" diye uyarıda bulundu.

Heyet üyeleri de bunu bilmediklerini, kendilerine gösterilen yere oturduklarını ifade etti. Daha sonra Alevi Dedesinin, heyet üyelerinin post üzerinde değil, postun önünde oturduklarını belirterek, ortalığı sakinleştirmeye çalıştıysa da, salonda bulunan Aleviler, heyet üyelerinin post üzerinde oturdukları konusunda ısrarlarını sürdürdü.

Cemevindeki toplantıdan sonra heyet, cemevi bahçesinde bulunan Pir Sultan Abdal heykelinin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Heyet üyeleri daha sonra Belediye Başkanı Edibe Şahin ve esnafı ziyaret ederek görüşmelerini sürdürdü.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.05.2013 11:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol