AK SARAY'IN ELEKTRİK FATURASI BİLE SERVET!

Cumhurbaşkanı Erdoğan için yapılan ‘Kaç-Ak Saray’ hakkında kaçak olması, büyüklüğü ve maliyetine yönelik tartışmalar sürerken, 'Kaç-Ak Saray'ın aylık elektrik gideri bile servet...

11 Kasım 2014 Salı 10:58
AK SARAY'IN ELEKTRİK FATURASI BİLE SERVET!

 Cumhurbaşkanı Erdoğan için yapılan ‘Kaç-Ak Saray’ hakkında kaçak olması, büyüklüğü ve maliyetine yönelik tartışmalar sürerken, 'Kaç-Ak Saray'ın aylık elektrik giderinin ortalama 700 bin lira olacağı öğrenildi. Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu eski üyesi Nevzat Çeltek, bu büyüklükteki bir yapının aylık ortalama 700 bin TL’lik bir elektrik faturası çıkaracağını hesapladı.

30 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

BirGün gazetesinden Uğur Koç'un haberine göre, Atatürk Orman Çiftliği’ne kaçak biçimde yapılan ‘saray’ hakkında verilere dair kamuoyuna ‘güvenlik gerekçesiyle’ resmi bir açıklama yapılmıyor. Ancak ‘saray’ın 35 bin metrekarelik bir alana inşa edilmiş yaklaşık 300 bin metrekarelik bir kapalı alana sahip olduğu biliniyor. Diğer bir ifadeyle ‘Kaç-Ak Saray’ın sadece kapalı alanı 30 adet futbol sahası büyüklüğünde. Bu veriler üzerinden bir değerlendirme yapan EMO eski yöneticisi Nevzat Çeltek, Cumhurbaşkanlığı’nca kullanılan kaçak binanın kurulu elektrik gücünün 10 bin kVA (Kilovolt amper) olarak öngörüldüğünü söyledi.

YÜZDE 40 OLURSA...

Çeltek şöyle devam etti: “Bu asgari bir güç öngörüsü olup, günümüzde yöneticilerin lüks tüketim anlayışının da etkisi düşünüldüğünde, verimlilik yöntemleri gelişmekle birlikte tüketimin de geliştiğini dikkate almak gerekmektedir. Bu nedenle yapının aylık tüketiminin, eşzamanlılık faktörleri ile birlikte, kurulu gücünün yüzde 40 oranında daimi kullanımda olduğu, yukarıda baz alınan rakamsal verilere göre 1 milyon 800 bin kilovat saat olduğu hesaplanmıştır.”

ASGARİ ÖNGÖRÜ: 700 BİN!

Isıtma-soğutma sistemleri, iç ve dış aydınlatma gibi faktörlerin birlikte düşünülmesi gerektiğini belirten Çeltek “Bu tüketimin maddi karşılığı, EPDK’nin resmi daireler için geçerli kılınan ticarethane tarifesi üzerinden hesaplama yapıldığında aylık olarak yaklaşık 700 bin TL olacaktır” dedi. Buna göre ‘Kaç-Ak Saray’ın sadece elektrik gideri için kamunun cebinden yıllık yaklaşık 8,5 milyon TL çıkacak.

VERİLERLE ERDOĞAN DÖNEMİ

Hükümet’in ekim ayındaki açıklamasına göre Cumhurbaşkanlığı için ayrılan 2015 yılı bütçesi bir önceki yıla oranla yüzde 99 artışla 397 milyon TL olmuştu. Bu rakam Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’nı (Ağustos ayına kadar) sürdürdüğü 2014 yılı için 199 milyon 500 bin TL’ydi. Gül döneminde Cumhurbaşkanlığı için ayrılan toplam bütçe ise 810 milyon TL olmuştu. Erdoğan için bir yıllığına ayrılan bütçe, Abdullah Gül’ün 7 yıllık toplam bütçesinin yarısı olurken, ‘Kaç-Ak Saray’ için Gül’e ayrılan toplam bütçeden 560 milyon TL daha fazla harcama yapılmış oldu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.11.2014 12:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol