AK PARTİ-MHP İTTİFAK MI YAPACAK?

İngiliz The Economist dergisi, yemin krizi sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karşı karşıya kaldığı durumu analiz etti

01 Temmuz 2011 Cuma 14:18
AK PARTİ-MHP İTTİFAK MI YAPACAK?

 Seçimin ardından Türkiye'nin siyasi bir çıkmazın eşiğine geldiğini belirten İngiliz Economist dergisi, ' uçurumların kenarından dönmekte usta' diye nitelediği Başbakan Erdoğan'ın, bunu bu kez de başarmasının umulduğunu yazıyor.

Adalet ve Kalkınma Parti'sinin istikrar ve daha fazla demokrasi vaadiyle, benzeri görülmemiş bir şekilde üçüncü bir dönem için de seçildiğini ifade eden Economist, AK Parti'yi "muhafazakâr" olarak niteliyor ve Başbakan Erdoğan'ın zafer konuşmasında muhalefete danışacağını söylemesine rağmen iki hafta sonra ülkenin siyasi bir çıkmazın eşiğine geldiği tespitini yapıyor.

ERDOĞAN UÇURUMUN KENARINDAN DÖNEBİLECEK Mİ?

"Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu tutuklu CHP milletvekillerinin cezaevinden çıkarılması için Erdoğan'dan yasa değişikliği talep etti ve 2002 yılında kendisinin de benzer sorunlar yaşadığını ve sorunların aşılmasında AKP'ye CHP'nin yardım eli uzattığını hatırlattı" diyen dergi şöyle devam ediyor:

"Fakat başbakan bundan etkilenmiş görünmüyor. CHP'nin hapishane kuşlarının aksine, "terör" suçundan değil düşünceleri nedeniyle yargılandığını söylüyor. Gelin bunu bir de Barış ve Demokrasi Partisi BDP'ye söyleyin. Mahkeme partinin terörle bağlantılı suçlamalarla yargılanan seçilmiş beş milletvekilinin cezaevinde kalmasına hükmetti. Diğer milletvekili Hatip Dicle'nin vekilliği ise Kürdistan İşçi Partisi PKK'ya üyelikten aldığı ceza nedeniyle düşürüldü. Dicle, PKK'nın kendisini orduya karşı savunma hakkı olduğunu söylediği için ceza almıştı. Ancak, kendisini cezaevinde tutma kararı, seçimlere katılabileceği yönünde verilen önceki bir kararla çelişiyor."

Tutuklu vekiller krizini kısmen böyle özetleyen Economist dergisi, AK Parti yetkililerinin, mevcut durumu korkutucu bir şekilde, demokrasinin baltalanması için yeni bir Ergenekon hamlesi olarak gördüklerini; CHP ve BDP'nin ise mahkemeler ve Yüksek Seçim Kurulu'nda AK Parti'ye yakın kişilerin bulunduğunu söylediklerini aktarıyor.

Dergiye göre, hangi pozisyon benimsenirse benimsensin, bu durum, Türkiye'deki yargı ve seçim sisteminin radikal bir şekilde elden geçirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

AK PARTİ- MHP İTTİFAKI MI GELİYOR?

Bu arada, PKK'nın BDP milletvekillerinin serbest bırakılmaması durumunda, ateşkesi bozacağı ve çatışmaları kentlere taşıyacağı tehdidinin de Başbakan Erdoğan'da herhangi bir yumuşamaya yol açmadığını ifade eden dergi, Erdoğan'ın seçim kampanyası sırasında benimsediği katı milliyetçi tutumu sürdürdüğünü de savunuyor.

Economist, bir milletvekili cezaevinden salıverilmeyen Milliyetçi Hareket Parti'li vekillerin mecliste yemin ettiklerini belirtip, MHP ile AKP arasında bir ittifakın kurulabileceğine de işaret ediyor.

"İki partinin milletvekili sayıları bir arada düşünüldüğünde, yeni anayasa çantada" diyen dergi, böyle bir durumun bedelinin derinleşen siyasi ve ekonomik istikrarsızlık ve muhtemelen daha fazla kan dökülmesi olacağını iddia ettikten sonra yazıyı, "Hünerli Erdoğan, uçurumun kenarından ne zaman dönmesi gerektiğini her defasında bildi. Umut edilen, bunu tekrar yapabilmesi" sözleriyle bitiriyor.






Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
CUMHURİYET POLİSİ 2011-07-02 12:30:51

BİR PARTİNİN ETEKLERİNE YAPIŞARAK,HAYATTA KALABİLİYORLAR ANCAK.GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI BİLE GAYRİ AHLAKİ KONULARLA ANILDIKLARINA GÖRE,DAHA FAZLA PİSLİKLERİ Nİ,AKP DİNLEMEYE ALDI VE TESPİT ETTİ.BAKIN,SİZİ HEPTEN BİTİRİRİM,BU KONULARA DESTEK VERİN,YOKSA YANDINIZ DEDİLER VE ONLAR DA,SEÇİM MEYDANLARINDA GÜRLEDİLER,ESTİLER,ŞİMDİ DE PAYANDA OLUYORLAR.CUMHURBAŞKANLIĞI KONUSUNDA OLDUKLARI GİBİ...O ZAMANKİ BEDELİ KORAY AYDIN'IN AK'LANMASIYDI...BUNUN BEDELİ NE ACABA...SADECE PİSLİKLERİNİN ORTAYA ÇIKMAMASIDIR OLSA OLSA...