330 BİN LİRA YERLE BİR..!

Erdoğan’ın, 330 bin 500 lira harcanarak yenilenen makam odasındaki parkelerin yeniden sökülmesi tartışma yaratı.

22 Ekim 2013 Salı 10:33
330 BİN LİRA YERLE BİR..!

 Böcek bulunduğu için 2012 yılı Ekim ayında 330 bin 500 lira harcanarak baştan sona yenilenen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Meclisteki makam odasında “dinlenme kuşkusu” üzerine ikinci bir tadilat daha yapıldığı ortaya çıktı. Kulislerden sızan bilgilere göre Başbakan Erdoğan'ın bu odada yaptığı toplantıların basına sızması üzerine Erdoğan'ın talimatıyla oda yer parkeleri kırılarak yeniden yapıldı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’teki makamındaki parkelerin yeni yapılmasına karşın bozulduğunu, bu nedenle odanın yeniden tadilata alındığını açıkladı. Meclis’teki “Başbakanlık” makam odası, geçen yıl tepeden tırnağa yenilenmişti. Yeniden tadilat çalışması yapılınca, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce soru önergesi vermişti. 

 
İç mimarlar inanmadı
Yakut, İnce’ye 2 Ekim’de gönderdiği cevapta, odada yeni bir tadilat yapılmadığını ifade ederek, “Geçen yıl yenilenen parkelerin muhtelif yerlerinde meydana gelen bozulmalar, garanti kapsamında yüklenici firmaya yaptırılmış olup, herhangi bir ek ödeme de yapılmamıştır” bilgisini verdi. İç mimarlar ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi bir yerde bulunan ve haftada bir gün kullanılan Başbakanlık makamında 330 bin 500 lira harcanarak yapılan bir tadilatın üzerinden bir yıl bile geçmeden böyle bir tahribatın yaşanmasının mümkün olmayacağını söylediler.
 
Detayları sordu
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dinlendiği iddialarını CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ilk olarak 2012 yılının Ekim ayında ortaya atmıştı. İnce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın makam odasında yapılan tadilatı Meclis gündemine taşıdı. İnce, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e yönelttiği önergesinde, Erdoğan’ın makam odasında gerçekleştirilen tadilat ve tefrişatın detaylarını, ve maliyetini sordu. CHP’li İnce’ye Çiçek adına TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam yanıt verdi. 
 
Baştan aşağı yenilendi
Sağlam’ın verdiği bilgiye göre Başbakan’ın “makam odası, özel kalem odası, toplantı salonu ve sekretarya” bölümlerinden oluşan makam odasının ahşap lambri duvar kaplaması, sıva, alçı, parke, lavabo, kapı, dolapları ile elektrik, data ve su tesisatı baştan sona yenilendi. Tüm bölümlerdeki masa, koltuk, sandalye va sehpalar da yine yeni takımlarla değiştirildi. “Pazarlık usulü” ihale edilen tadilat için 330 bin 500 lira harcandığı kaydedildi. Sağlam, sözkonusu harcamaların 2012 yılı bütçe kanunu ile TBMM İşletme ve Yapım Başkanlığı’na tahsis edilen bütçeden karşılandığını bildirdi.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de ilk tadilat çalışmasından 1 ay sonra, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın tüm korumalarının değiştirilmesinin ardında  makam odasından 2 adet dinleme cihazı bulunmasının yattığını iddia etti. Tekin, Başbakan Erdoğan’a “Makamınızda dinleme cihazı bulundu mu? Sizi kim dinliyor?” diye sordu. Tekin ayrıca, Erdoğan’ın Meclis’teki makam odasının adeta talan edildiğini anlattı. 
 
Döşemeler söküldü
İşte Tekin’in iddiaları: “Tadilat adı altında, kültür varlığı olduğu için sökülmesi sakıncalı olan bütün yer döşemelerinin sökülerek odada dinleme cihazı arandığı duyumlarını aldık.  Makam odasının tabanındaki ahşap yapıları, duvar aydınlatmaları bile tamamen söküldü. Tüm resimlerin çerçeveleri, saksılara kadar elden geçirildi. Fotoğraf çekilmesi yasak olduğu için görüntületemedik. 
 
Tadilatı korumalar yaptı
Madem tamirattı bu görevi neden Başbakanlık korumaları yaptı. Eğer tadilat ise devletin polisine bu işi yaptırmaktan utanmıyor mu? Herkesin dinlendiği bir ülkede bu korku eğer Başbakan’a kadar varmışsa durum bir hayli vahim demektir. Başbakan’ın düzgün kullanmadığı Meclis’teki makamında iki adet dinleme cihazı bulunduğu duyumlarını aldık. Sonraki süreçte beş yıldır yanından ayırmadığı Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel ile Koruma Müdürü Zeki Bulut görevlerini devretti. 
 
Korumalar değişti
Erdoğan neden yanından bir an olsun ayrılmayan yakın korumalarını tamamen değiştirme ihtiyacı duydu? Buradan Başbakan Erdoğan’a soruyorum: Makamından dinleme cihazı çıktı mı? Seni kim dinliyor? Hangi istihbarat birimleri peşinde? ABD güdümlü politikan yakından mı takip ediliyor? Makamına kadar girip kim dinleme cihazı yerleştirdi? Bu dinlemelere makamındaki hangi gizli toplantılar takıldı?” 
 
Erdoğan açıkladı
Başbakan Erdoğan, 22 Aralık 2012 günü canlı yayında kendisinin de dinlendiğini açıklayarak “Makama böcek koydular, koymadılar. Bunu bilemezsiniz ki. Bunu yapanlar en yakınınıza yapıyorlar. Arama taramada ilgili birimler buldu, çıkardı. Kim koydu? Evimin altındaki ofisimde” dedi.  Başbakan Erdoğan’ın “Evimin altındaki ofiste çıktı” dediği dinleme cihazlarıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın aylar öncesinden soruşturma başlattığı ortaya çıkmıştı.
 
Yeni Başbakanlık binası yapılıyor
Dinlenme korkusu yeni Başbakanlık binasının yapılmasını gündeme getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın maket fotoğrafını makam odasına astığı yeni üç katlı Başbakanlık binası, Ankara Söğütözü’nde inşa ediliyor. 650 milyon liralık yatırımla akıllı binaların en akıllısı olacağı söylenen yapının gelecek yıl hizmete açılması bekleniyor. Basına yansıyan bilglere göre; binanın altında tıpkı ABD’nin Pentagon binasında olduğu gibi MİT dahil Başbakanlık’a bağlı tüm birimlerin bir arada bulunacağı bir “Harekat Merkezi” yer alacak. En son teknolojiyle donatılan binanın duvarlarında her türlü dinlemeye ve takibe karşı ses ve elektromanyetik yalıtımla korunacak.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.10.2013 18:04
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol