'3 BAKAN İSTİFA EDİP BAŞKAN OLACAK'

Ankara'nın derin kulislerinde bu senaryo konuşuluyor. Bakanlar arka arkaya istifa edecek ve belediye başkanı olacak.

19 Mart 2012 Pazartesi 14:04
'3 BAKAN İSTİFA EDİP BAŞKAN OLACAK'

 Ankara'da senaryolar birbiri ardına patlıyor. AK Parti 2014 yılı için ne planlıyor? Bir daha seçilme şansı olmayan (tüzük dolayısıyla) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözünü yemeden yeniden genel başkan olabilecek mi?

Bilindiği gibi AK Parti'nin tüzüğüne göre üç dönem milletvekili olanlar, dördüncü dönemde milletvekilliğine aday olamıyor. İşte Ankara'da bütün senaryolar bu tüzük üzerine kuruluyor. 
İlk olarak Sabah yazarı Yavuz Donat, AK Parti'nin 2014 senaryosunu dillendirmişti. Bugün de senaryonun farklı bir versiyonunu Taraf yazarı Mehmet Baransu kaleme aldı. 
ERDOĞAN SÖZÜNÜ YEMEDEN DÖNEM KRİZİ NASIL ATLATILACAK?
Önce Yavuz Donat'ın senaryosunu hatırlatalım. Donat'ın iddiasına göre, dördüncü dönem krizi şöyle aşılacak;
"Diyelim ki 'üç dönemlik bir isim' Tayyip Bey'in yerine geçti. Ama 'seçime giremez ki...' Öyleyse... Yeni başkan, 'olağanüstü tüzük kongresi' toplar... 'dördüncü dönem yasağını' kaldırır. Böylece 'bir taşla üç kuş' birden vurulur. Tayyip Bey 'sözünü yememiş' olur. Parti 'kan kaybından' kurtulur. Üç dönemlikler 'sorunu' da böylece hallolur."
ASIL FORMÜL BU MU?
Taraf yazarı Mehmet Baransu ise "AK Parti çevrelerine göre böyle bir formülün hayata geçmesi imkânsız" diyor. Dediğine göre AK Parti çevrelerinde sıkça konuşulan ve üzerinde durulan asıl formül şöyle:
Bazı bakanlar, bakanlıktan istifa ettirilip, Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına aday gösterilecekler. İstanbul için AK Parti çevrelerinde şu sıralar iki isim konuşuluyor. Mehmet Ali Şahin ya da Egemen Bağış'ın 2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için isimleri geçiyor. İzmir için düşünülen isim ise İzmir'den milletvekili seçilen ve seçimlerde partisine hiç de küçümsenmeyecek katkı sağlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için konuşulan aday ise Ali Babacan. Babacan'nın yanı sıra başka bir isim de gündemde. Geçen seçimlerde MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mansur Yavaş'ın, 2014 yılında AK Parti'den aday gösterileceği yüksek sesle konuşulmaya başlanmış.
ERDOĞAN KÖŞKE KESİNLİKLE ÇIKACAK
Ankara, İzmir, İstanbul dışında AK Parti'nin Antalya başta olmak üzere bazı ilere de bakan çıkarması yapacağı, bir diğer dikkat çekilen konu.
Başbakan Tayyip Erdoğan sonrası (AK Parti kulislerine göre Erdoğan Köşk'e kesinlikle çıkacak) kimin genel başkan olacağıyla ilgili de tartışmalar bugünden başlamış durumda. Bu konuyla ilgili parti yönetiminde ve tabanında konuşulan iki isim var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Köşk'ten inip, yeni genel başkan olacağının yanı sıra Ahmet Davutoğlu ismi de şimdilerde konuşuluyor.
GÜL YENİ PARTİ Mİ KURACAK, AK PARTİ'NİN BAŞINA MI GEÇECEK?
Genel başkanlıkla ilgili belirleyici unsur ise Erdoğan'ın yanı sıra Gül'ün tutumu olacak. Cumhurbaşkanı Gül'ün yeni bir yapılanmayla mı yola çıkacağı, yoksa eski partisine geri mi döneceği kararı bu süreçteki en belirleyici etkenlerden biri olacak. Eski partisine dönmesi durumunda ise parti yönetiminde büyük bir değişiklik yapacağı belirtiliyor. Erdoğan'la sorun yaşayan bazı bürokratların, görevlerinin bitmesinin ardından Köşk'te çalışmaya başlamaları, bu ekibin 2014'te belirleyici rol üstleneceği de iddialar arasında.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol