2018'DE OLAY DEĞİŞİKLİKLER YAPACAK!

2018'e sayılı günler kalan 2002'den bu yana iktidarı elinde bulunduran AKP, önemli değişiklikler yapmayı planlıyor. İlk beklenti ise...

21 Aralık 2017 Perşembe 00:58

Yeni yılın ilk beklentisi ise AKP’de kabine değişikliği. AKP seçim sistemi üzerinde değişiklik konusuna çalışıyor. Daraltılmış seçim sistemi üzerinde duruluyor. MHP ile ittifak için de kanun hazırlanacak.

TBMM Genel Kurulu, 22 Aralık Bütçe görüşmelerinin ardından 9 Ocak’a kadar çalışmalarına ara vermeyi planlıyor. Ocak ayında ise Meclis’e uyum yasalarının gelmesi bekleniyor. Yeni yılın ilk beklentisi ise AKP’de kabine değişikliği. AKP seçim sistemi üzerinde değişiklik konusuna çalışıyor. Daraltılmış seçim sistemi üzerinde duruyor.

Meclis, 2018 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri ile 2017 yılının yasama çalışmalarını tamamlayacak. Meclis’te 2018 yılının ilk gündemini ise uyum yasaları ile yeni bir kabine beklentisi oluşturacak.

UYUM KOMİSYONU ÇALIŞIYOR
ANKA’dan Besti Karalar’ın haberine göre, AKP, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören Anayasa değişikliğinin ardından, 2019 öncesi ve sonrası çıkarılması gereken uyum yasaları için çalışmaları tamamladı. Yerel seçimlerden bir yıl önce çıkarılması gereken uyum yasalarına öncelik verileceği, 2019’dan sonra uygulanacak düzenlemeler için ise acele edilmeyeceği öğrenildi. Bazı uyum yasalarının ise 2019’dan sonra çıkarılacağı kaydedildi.

BARAJ İNMEYECEK, DARALTILMIŞ SEÇİM SİSTEMİ
AKP, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “seçim barajının düşürülmesi, cumhur ittifak” çağrılarının ardından değişik formüller üzerinde çalışıyor. Seçim barajının yüzde 10’da kalmasında kararlı olan AKP, “daraltılmış seçim sistemi” üzerinde çalışmaya başladı.

Daraltılmış bölge sistemi 1995’te uygulandı. Bu sistem ile bir tarafta sadece isimler seçiliyor, diğer tarafta sadece partiler seçiliyor. AKP kulislerinde “neden MHP ile ittifak?” gerekçesini şöyle açıklıyor:

“Bu sistemde 3. partiye yer yok. Dolayısıyla Meclis’e AKP ve CHP girebiliyor. Onun için MHP ile ittifak gündeme gelmiş olabilir.”


 
İTTİFAK KANUNU ÇIKARILACAK
Uyum yasaları arasında AKP’nin üzerinde durduğu bir diğer konu ise partilerin genel seçimlerde yapacağı ittifakların önünü açacak yasal düzenleme. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı ile yapılan seçim ittifakı üzerinde ise çalışmalar sürüyor. Nasıl bir düzenleme olacağı konusunda değişik metinler üzerinde çalışılıyor.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol