10 KONUDA ANLAŞTILAR...

Davutoğlu, "Almanya ile 10 önemli konuda birlikte hareket etme kararı aldık" diye konuştu.

08 Şubat 2016 Pazartesi 17:26
10 KONUDA ANLAŞTILAR...

 Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakanlık’ta düzenlenen ortak basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:  "Son birkaç gün içinde Suriye konusunda hepimizi kaygılandıran gelişmeler yaşanıyor. Rus savaş uçakları Halep ve civar bölgeyi çok ciddi bir bombardımana tuttu. Diğer taraftan alanda yabancı savaşçılarla birlikte çoğu İran ve Lübnan’dan gelen, rejim güçleri Halep-Türkiye koridorunu insani yardımı engelleyecek şekilde kestiler.
Bütün bu gelişmeler rejimi destekleyen güçlerin samimiyetten ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Bütün bu gelişmelerden en fazla Türkiye ve AB olarak birlikte etkileniyoruz. Her an yeni bir durum ortaya çıkıyor. Sınırımıza yakın bölgede 30 bin Suriyeli birikmiş durumda. Biz Suriyelileri alacağız ama nasıl olsa Türkiye nasıl olsa alıyor diye Rus saldırıları mazur görülemez. Türkiye bütün mültecileri alıyor diye Türkiye’den mülteciler konusunu tek başına mücadele etmesi beklenemez.
AFAD VE ALMAN YARDIM  GRUBU BİRLİKTE ÇALIŞACAK”
Bu duyarlılığı ve bu külfeti paylaşma konusunda gösterdiği siyasi irade nedeniyle Sayın Merkel’e teşekkürü borç biliyorum. Bütün bunları göz önüne alarak yaklaşık 10 önemli konuda mutabakata vardık. Eylem planı çerçevesinde Türkiye-AB eylem planına uygun şekilde hayata geçireceğiz. Halep’e dönük gayrıinsani saldırı bir an önce bitmelidir. İkincisi AFAD ve Alman yardım kuruluşunun sınırda bulunan Suriyeli mültecilere yardım konusunda işbirliği yapması konusunda mutabakat var.
Geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu’nda insan kaçakçılarına karşı ciddi bir mücadele yürütülmesi, yoğun bir operasyon yapılıyor. İnsan kaçakçılığını her zaman insanlık suçu olarak görüyoruz. Terörle denk bir suç olarak görüyoruz. Masum insanları istismar ederek, onları meçhule doğru götürmek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında bir trajediyle karşı karşıya kaldık. Sahte can yeleği ve bot satan, insafsızca, kan emici şekilde kar etmeye çalışan işletmelere operasyonlar yaptık, devam edeceğiz. Kimse masum insanların acıları üzerinde bir sektör inşa edemez.
Yine iki tarafta da insan kaçakçılığının networkünü dağıtmak için çalışılacak. Bugünlerde NATO savunma bakanları toplantısı var. NATO’nun da izleme mekanizmalarının sınırda ve Ege’de etkin kullanılması için çaba sarf edeceğiz.
Suriyelilerin acılarını istismar eden başka bir grup ise Suriyeli olmayıp bu göçlere katılan başka ülkelerin vatandaşları. Bu güzergahın mülteci olmayanlarca da engellenmesi için çalışacağız.
3 milyar Euro’luk Suriyeli mültecilere yardım etmek için bu fonun kullanımı için derhal harekete geçilecek. AFAD’dan arkadaşlar projelendirmelere başladılar. En fazla etkilenen alan olarak Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık tesisleri konusunda hazır projelerimizi AB’ye ileteceğiz ve bu fonun kullanım süreci başlayacak.
Perşembe günü Türkiye Göç İdaresi başkanı Yunanistan’a gidecek. Gördüğünüz gibi tam bir ortak çıkar ve ortak hedef doğrultusunda bir araya gelinmiş durumda. Suriye’ye barış gelene kadar, barbarca saldırılara karşı birlikte çalışacağız. Ayrıca son dönemde Balkanlarda, Kafkaslardaki gelişmeleri ele aldık. Kıbrıs müzakerelerini ele aldık. Türkiye – AB müzakereleri kapsamında açılacak fasıllar konusunda konuştuk.
MERKEL: YASAL GÖÇÜ KABUL ETMEMİZ GEREKİR
Merkel’in açıklamaları özetle şöyle: "Mültecilere yönelik Londra’da çok başarılı bir toplantı yaptık. Son zamanlarda binlerce insan acı içerisinde kıvranıyor. Almanya’ya mülteci konusunda üstüne düşeni yapacaktır. Türkiye ve Yunanistan arasında yasa dışı göçler yaşanıyor. Türk Sahil Kuvvetlerini nasıl destekleyebiliriz? Ortak bir müdahele olur mu? bunları konuştuk. İzleme ve denetleme konusunda Türk Sahil Kuvvetleri’nin desteklenmesi lazım. Biz Almanya olarak neler yapabiliriz, Türkiye neler yapabilir. Suriye’deki göçmenlere değil, Türkiye’de olsun, diğer ülkelerdeki insanlar için de yardım etme kararı almıştık. Son zamanlarda binlerce insan acı içinde kıvranıyor. Bombalı saldırılara maruz kalıyor, Rus tarafından da tabii ki.
Türkiye – Suriye sınırındaki olaylara baktığımızda insanların korku içinde olduklarını görüyoruz. Emniyet güçleri arasında bir işbirliği söz konusu olacaktır. Özellikle denizlerdeki izleme işlerinin biraz daha geliştirmek gerekiyor. Ocak ayında Yunan adasına gelen mültecilerin sadece yüzde 45’i Suriye’den gelmekteydi. Gerçekten yasadışı göçü engellemek istiyorsak yasal göçleri de kabul etmemiz gerekir. Yasal yönden de göç imkanı vermek istiyoruz. Ortak görev çerçevesinde de 3 milyarlık ödeme söz konusu olacak. Tabii ki çocuklar mümkün olan en kısa sürede okula gitmek zorunda. Gördüğünüz gibi çok yoğun konularımız var, somut konuştuk bu konuda. 29 Aralık’ta da çalışmamız oldu."
MERKEL’DEN ANITKABİR’E ZİYARET
Angela Merkel başkanlığındaki Alman heyeti, görevli askerler eşliğinde Atatürk mozolesine çelenk bıraktı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından toplu fotoğraf çekildi. Buradan Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Merkel, anı defterine, “Türk ve Alman halkları arasındaki özel dostluk ruhu içinde; çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin atası ve Avrupa’ya giden yolun mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına derin saygılarımla.” diye yazdı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.02.2016 23:11
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Anti amerika 2016-02-09 22:02:17

He şöyle yola geldiniz anladiniz dimi
Dinci köpeklerle bu dünyada yaşanamiycani.