1 MİLYAR EURO'YU GERİ ÇEVİRDİ...

Avrupa Birliği Komisyonu, Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye 1 milyar Euro destek içeren planı Erdoğan'a sundu ancak Cumhurbaşkanı buna sıcak bakmadı.

07 Ekim 2015 Çarşamba 10:34
1 MİLYAR EURO'YU GERİ ÇEVİRDİ...

 Türkiye'de, Suriye'deki iç savaştan kaçan 2 milyonun üzerinde göçmen bulunuyor. Bu yılın yaz aylarından itibaren bu düzensiz göçmenlerin bir bölümü, Akdeniz ve Ege Denizi'nin yanı sıra karadan da Yunanistan ile Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya yöneldi.

 
Milliyet'in haberine göre; AB, bu göç akını üzerine tedirginliğe kapılarak daha önce duyarsız kaldığı yardımlar konusunda yeni arayışa girdi. Türkiye, son 4 yıl içinde Suriyeli göçmenler için 6 milyar doların üzerinde harcama yaptı. Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Suriyeli sığınmacılar nedeniyle Türkiye'ye önerdiği 1 milyar Euro destek içeren planı üzerinde bu aşamada mutabakat sağlanamadı.
 
ERDOĞAN GÖRÜŞMÜŞTÜ
 
Resmî ziyaret için gittiği Belçika'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ile yaptığı görüşmelerin ardından AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile de bir görüşme yaptı. Pazartesi günü yapılan bu görüşmenin ana konularından biri de Suriye kaynaklı düzensiz göçmenler idi.
 
PLAN HEYETE SUNULDU
 
AB, Türkiye'ye 2015 ve 2016 yıllarında 1 milyar Euro destek sağlayacak bir plan oluşturdu. Plan, pazartesi günü AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından, Belçika ziyaretindeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve AB Bakanı Beril Dedeoğlu'nun da aralarında olduğu heyete sunuldu.
 
Peki Türkiye bu plana karşı nasıl bir tavır geliştirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan bu gece yapılan açıklamanın satır aralarında Türkiye'nin planla ilgili görüşleri diplomatik bir dille yansıtıldı.
 
Türkiye, Suriye içinde güvenli bölgenin yer almadığı planla ilgili görüşlerini şu açıklama ile ifade etti:
 
"BU AŞAMADA MUTABAKAT YOK"
 
"Sayın Cumhurbaşkanımız dün Brüksel'de AB yetkilileriyle görüşmelerde bulunmuştur. Söz konusu görüşmelerde Türkiye-AB ilişkilerinin daha da ileri götürülmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır.
 
Kitlesel göç konusunun da ele alındığı görüşmelerde AB Komisyon Başkanı Junker Komisyon tarafından ele alınan bir eylem planı taslağını iletmiştir. Bu bağlamda, Türkiye ile AB arasında göç konularında bir ortak çalışma grubu kurulması kararlaştırılmıştır.
 
Söz konusu taslak bu çalışma grubu tarafından ele alınacaktır. İki taraf arasında yapılacak ortak bir çalışmada henüz değerlendirilmemiş olan AB taslağı üzerinde bu aşamada bir mutabakat bulunmamaktadır.
 
Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında ele alınan tüm konularda AB Komisyonu ile Türkiye arasında önümüzdeki günlerde çok yönlü çalışmalar gerçekleştirilecektir." 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.10.2015 10:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol