1 KASIM İÇİN ÇARPICI DEĞERLENDİRMELER...

ABD’nin önde gelen gazetesi New York Times dünkü başyazısını Türkiye’deki seçimlere ayırdı.

04 Kasım 2015 Çarşamba 13:07
1 KASIM İÇİN ÇARPICI DEĞERLENDİRMELER...

 Gazetenin editöryal kurulu tarafından kaleme alınan başyazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimdeki ana söyleminin istikrar olduğu hatırlatıldıktan sonra “Ama korkan seçmeni onun tarafına geri çeken kargaşanın çoğunu çıkaran da Erdoğan’ın kendisiydi. AKP’nin çoğunluğu elde etmesi 12 yıllık tek parti iktidarının devam etmesi ve muhtemelen Erdoğan’ın giderek artan bir şekilde Türk hükümeti üzerindeki otoriter hâkimiyetinin devamı anlamına geliyor” yorumu yapıldı.

Şiddetle gelen zafer

New York Times gazetesinin ünlü dış politika yazarı Roger Cohen’in köşesinde de dün Türkiye’deki seçimler vardı. Cohen “Erdoğan’ın şiddetle (gelen) zaferi” başlıklı yazısında “Erdoğan için farkı yaratan unsur şiddet oldu. Bu sayede ‘istikrar’ bir anda seçimlerin anahtar kelimesi haline geldi. ... Şimdi Türkiye’de tek parti yönetimi geri geldi ve tüm ipler tek bir adamın elinde” ifadeleri kullandı.

Gazetede yer alan bir başka haber “Erdoğan gücünü nasıl konsolide etti?” başlığını taşıyordu. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisini zafer için nasıl konuşlandırdığı şu başlıklarla değerlendirildi: “Rakiplerin dengesini bozarak, Kürtlerle savaşı yeniden canlandırarak, medyaya baskı yaparak, Putin gibi başbanlık sırasında kullandığı güçleri Cumhurbaşkanlığı dönemine de elinde tutarak, kendine gösterişli bir saray inşa ederek, siyasi rakiplerini susturarak, sosyal medyayı şeytanlaştırarak, isyanları boğarak.”

INDEPENDENT: ERDOĞAN’IN ÜLKESİ

The Independent gazetesinin baş yazısında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçmenlerin önüne “Ya ben ya kaos” seçeneği koydu” ifadeleri kullandı. Gazete, “Türk halkı farkında olmadan kendini bir kaosun içinde bulabilir” dedi. Gazetenin deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn de seçimleri değerlendiren makalesinde “İster beğenin ister beğenmeyin Türkiye artık Erdoğan’ın ülkesi” başlığını kullandı.

THE TIMES: BÖLÜNME TAMİR EDİLMELİ

İngiltere’nin en saygın gazetelerinden The Times “Türkiye’nin tercihleri” başlıklı başyazısında “Seçimler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı güçlü bir pozisyona getirdi. Bu gücü Türk toplumundaki bölünmeyi tamir etmek, sığınmacı krizinde Avrupa’nın partneri olmak ve IŞİD ile mücadelede güvenilir bir NATO müttefiki olmak için kullanmalı” ifadelerini kullandı.

FINANCIAL TIMES: BÖLEREK KAZANIYOR

Financial Times yazarı David Gardner sezimlerle ilgil makalesinde şu ifadeleri kullandı: “Hayranlarına göre bir dev, çaresiz muhaliflerine göre bir despot olan Erdoğan yine başardı. Çatışmayı tercih ederek kumar oynadı ve kazandı. Erdoğan eskiden toplayarak zafer kazanıyordu şimdi ise bölerek. Bunun maliyeti Türkiye’ye ağır olabilir.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.11.2015 13:11
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Murat efe 2015-11-04 16:29:31

Bilgili insan güçlü insandır. Örgütlü insan da güçlü insandır. Yıllık kişi başı kitaba verilen para yarım doları geçiyorsa, 78 milyonluk nüfusla gazetelerin trajik 4.5 milyonu gecmiyorsa, karnını doğurduğu güne sükrediyor, is cinayetlerine, kadın cinayetlerine, terör cinayetlerine kader diyorsa, aç kaldığını kader diyorsa böyle toplumdan fazla bir şey beklenemez. Solcu olduğunu söyleyen, demokrat olduğunu söyleyen her birey de mutlaka kendini sorgulamali dir.