SEÇİMDE KADINLAR YİNE YOK!

CHP’de yüzde 16, AK Parti’de yüzde 7...

19 Kasım 2013 Salı 11:49
SEÇİMDE KADINLAR YİNE YOK!

 SİYASETTE yeterince yer bulamamaktan yakınan, kotalarla eşit temsil hakkına sahip olmaya çalışan kadınlar, bu yerel seçimde de geri planda kaldı. 

İzmir’de belediye başkanlığı aday adaylığı için başvuran kadın sayısı CHP’de yüzde 16, AK Parti’de yüzde 7 oldu. KADER, kadın üzerindeki aile ve koca baskısının, ekonomik özgürlüğünün olmamasının ve yıllardır siyasi mücadelede yarışı hep erkekler lehine kaybetmesinin cesaretlerini kırdığını savundu.

Türkiye, kadın belediye başkanı sıralamasında 42 Avrupa ülkesi arasında sondan 4’üncü sırasında bulunuyor. Türkiye’deki 3 bin 225 belediye başkanından sadece 18’i kadın. Kadınlar siyasette topuk seslerini artırmak, kotalarla eşit temsil hakkı elde edebilmek için mücadele verirken, yerel seçimde göreve talip olmada erkeklerin çok gerisinde kaldı. İzmir’de CHP’nin 202 belediye başkan aday adayından 32’si, AK Parti’de ise 155 aday adayından 11’i kadın. CHP’de başkanlığa talip olan kadınlar yüzde 16’da, AK Parti’de ise yüzde 7’de kaldı. İzmir’de kadınlar, belediye meclis üyeliklerinde de cesaretsiz davrandı. CHP’nin 2 bin 400 meclis üyesi aday adayından 660’ı kadın, AK Parti’nin bin 550 meclis üyesi aday adayından ise 300’ü. 

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) İzmir Şubesi Başkanı Sema Övgün, kadın üzerindeki aile ve koca baskısının, ekonomik özgürlüğünün olmamasının ve yıllardır siyasi mücadelede yarışı hep erkekler lehine kaybetmesinin cesaretlerini kırdığını savundu. Övgün şöyle konuştu: 

"Siyasi partilerin genel merkezleri kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayarak, başvuru ücreti almıyor ya da düşük tutuyor. Ancak partilerin il ve ilçe başkanlıkları kadınlardan 300 ile bin lira arasında bağış istiyor. Çoğu kadının ekonomik özgürlüğü yok, koca eline bakıyor. Aile ve koca baskısı, 'Yine kazamayacaksın, para boşa gidecek’ eleştirileri kadını bezdiriyor. Ayrıca aday olan kadınlar seçilebilecek sıralarda gösterilmedi. Kadın, erkekle çıktığı yarışta hep geri kaldı, kaybetti. Listelerde dolgu oldu, garanti sıralara hep erkekler konuldu. Şimdi kadınlar korkudan aday olamıyor. Siyasetin erkek dili de kadını ürkütüyor. KADER olarak 4 Aralık’ta siyasi partilere kadın temsiline göre karne vereceğiz."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.11.2013 11:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol