CHP'DE ORTALIK TOZ DUMAN...

MYK ve Parti Meclisi'nde büyük tartışmalar sonucu netleşen listenin en büyük sürprizi...

10 Şubat 2014 Pazartesi 09:56
CHP'DE ORTALIK TOZ DUMAN...

 Diğer sürprizi ise Hakan Tartan'ın yerine, Konak'tan aday gösterilen Hüseyin Mutlu Akpınar yaptı. CHP, 28 ilçeden 12'sinde mevcut başkanları yeniden aday göstermedi

CHP'nin dün açıklanan ilçe adayları, parti örgütü ve Kocaoğlu'na muhalif milletvekillerini memnun etmedi. Kadın ve genç aday sayısı da beklenenin altında kaldı

CHP'nin aylardır merakla beklenen İzmir ilçe adayları belli oldu. Dün toplanan MYK ve Parti Meclisi'nde büyük tartışmalar sonucu netleşen listenin en büyük sürprizi, ismi Konak için geçen Baro eski Başkanı Sema Pektaş'ın Karşıyaka'ya kaydırılması oldu. Listedeki bir diğer sürprize ise Hakan Tartan'ın yerine, Konak'tan aday gösterilen eski İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar imza attı.

Yollar ayrıldı
16 Ocak'ta toplanan Parti Meclisi'nde 12 ilçe adayını belirleyen CHP, dünkü toplantıda da 18 ilçede adaylarını kesinleştirdi. CHP, 2009 yerel seçimlerinde kazandığı 28 ilçeden 12'sinde mevcut başkanları yeniden aday göstermedi. Yüzde 33 kadın kotasına rağmen sadece Karşıyaka ve Urla'da kadın adaylar tercih edildi. 16 belediye başkanı ise Parti Meclisi'nden onay alarak bir kez daha aday gösterilmeyi başardı. AK Parti'nin elinde bulunan Bayındır'da daha önce aday ilan edilen Ardahan Totuk'un yerine Ufuk Sesli'nin tercih edildiği CHP'de, mevcut başkanların neredeyse yarısıyla yollar ayrıldı. 

Kocaoğlu damgası 
CHP'deki parti içi tartışmaları yeni dönemde daha da körüklemesi beklenen listeye Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun damgasını vurduğu belirtiliyor. 2009 seçimlerinden sonra kendisine karşı birlikte hareket eden Konak, Karşıyaka, Buca, Çiğli ve Menderes'in başkanlarının yeniden aday gösterilmemesinde Kocaoğlu'nun etkili olduğu tahmin ediliyor. 
Listeye Kocaoğlu muhaliflerinden sadece Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır'ın girmesi dikkat çekiyor. Öte yandan Sındır dışında metropoldeki 5 ilçenin belediye başkanları da bir kez daha seçim yarışına girmeye hak kazandı. CHP yönetimi, Karabağlar'da Sıtkı Kürüm, Bayraklı'da Hasan Karabağ, Narlıdere'de Abdul Batur, Gaziemir'de Halil İbrahim Şenol ve Balçova'da Mehmet Ali Çalkaya ile yola devam kararı aldı. CHP kulislerinde Kocaoğlu'nun bazı ilçelerde istediği isimleri listeye yazdıramasa da, aday gösterilenler içinde itiraz edeceği kimsenin olmadığı konuşuluyor. 

MYK'nın tercihleri 
İzmir ilçe adaylarının tespitinde CHP'nin MYK üyelerinin tercihleri de önemli rol oynadı. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ın desteğini alan Kamil Okyay Sındır, Bornova'da yeniden aday yapılırken, partinin etkili ismi Gürsel Tekin de Çiğli'de Aziz Buğa'yı listeye yazdırdı. Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin'in Konak'ta Hüseyin Mutlu Akpınar'a, Sezgin Tanrıkulu'nun ise Karşıyaka'da Sema Pekdaş ve Karabağlar'da Sıtkı Kürüm'e destek verdiği öğrenildi. 

Örgüt mutsuz 
Öte yandan CHP'nin dün açıklanan ilçe adayları, parti örgütü ve Kocaoğlu'na muhalif milletvekillerini memnun etmedi. Örgütten sadece eski İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpıhar'ın Konak'tan aday gösterildiği CHP'de, kadın ve genç aday sayısı da beklenenin altında kaldı. 2012 yılında kadın kotasını yüzde 25'ten yüzde 33'e çıkaran ve ulusal-yerel seçimlerde zorunlu uygulama olarak benimseyen CHP, İzmir'in 30 ilçesinden sadece 2'sinde kadın aday gösterdi. Karşıyaka adayı Sema Pekdaş ve Urla adayı Sibel Uyar dışında kadın adayı olmayan CHP'de, genç adaylar da hayal kırıklığına uğradı. 
Çeşme'de 77 yaşındaki Faik Tütüncüoğlu ile yola devam kararı alan CHP'nin Aliağa adayı Hakkı Ülkü de 68 yaşında. CHP'nin en genç adayı Buca'dan listeye adını yazdıran 36 yaşındaki Levent Piriştina oldu. 

KALANLAR: 
Ödemiş: Bekir Keskin 
Beydağ:Vasfi Şentürk 
Bergama: Mehmet Gönenç
Foça: Gökhan Demirağ
Menemen: Tahir Şahin
Bayraklı: Hasan Karabağ
Karabağlar: Sıtkı Kürüm 
Bornova: Kamil Okyay Sındır
Gaziemir: Halil İbrahim Şenol
Balçova: Mehmet Ali Çalkaya
Narlıdere: Abdul Batur 
Seferihisar: Tunç Soyer 
Selçuk: Vefa Ülgür 
Çeşme: Faik Tütüncüoğlu 
Güzelbahçe: Mustafa İnce 
Kemalpaşa: Rıdvan Karakayalı 

DEĞİŞENLER: 
Buca: Ercan Tatı 
Çiğli: Metin Solak
Karşıyaka: Cevat Durak
Konak: Hakan Tartan
Kınık: Süleyman Kaya
Aliağa: Turgut Uyar 
Dikili: Osman Özgüven 
Urla: Selçuk Karaosmanoğlu 
Karaburun: Serdar Yasa 
Menderes : Ergün Özgün 
Torbalı: İsmail Uygur 
Kiraz: İsmet Korkmaz 

GELENLER 
Buca: Levent Piriştina 
Konak: Hüseyin Mutlu Akpınar 
Karşıyaka: Sema Pekdaş
Çiğli: Aziz Buğa
Torbalı: Ufuk Yörük 
Dikili: Mustafa Tosun 
Menderes: Ahmet Pala 
Karaburun: Ahmet Çakır 
Urla: Sibel Uyar 
Kınık: Mehmet Çetinkaya 
Aliağa: Hakkı Ülkü 
Tire: Tayfur Çiçek
Bayındır: Ufuk Sesli (Ardahan Totuk'un yerine)
(YENİASIR)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.02.2014 10:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol