BU ANKET İZMİRLİ CHP'LİLERİ KIZDIRACAK!

İzmir'e yönelik bir araştırmaya göre son yerel seçimlerden bu yana CHP'nin oyları yüzde 14 gerilerken AK Parti'nin yüzde 13 yükseldi. İntegral isimli araştırma şirketinin, 11 ilçede bin 293 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı araştırma, İzmir'de siyasi algının değişmeye başladığını ortaya koydu.

17 Kasım 2011 Perşembe 16:52
BU ANKET İZMİRLİ CHP'LİLERİ KIZDIRACAK!

 Şehrin meseleleri, hükümete bakış açısı, yeni anayasa ve terör konusunda İzmirlilerin görüşlerine başvurulan ankette, AK Parti'nin iki bakan ve çok sayıda projeyle yüklendiği genel seçimle birlikte başlayan yükselişinin devam ettiği görüldü.

Ankete katılan CHP'lilerin yüzde 47,5'i, önümüzdeki yerel seçimlerde AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanabileceğini belirtti.


Araştırmanın sonuçları, 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerin büyük çekişmeye sahne olacağını gösteriyor. "Önümüzdeki yerel seçimlerde sizce kim belediye başkanı olmalıdır?" sorusuna "CHP ve adayları" diyenlerin oranı yüzde 40,2, "AK Parti ve adayları" diyenlerinki yüzde 33,9 oldu. MHP yüzde 3'te kalırken kararsızlar, yüzde 18,1 ile büyük bir oran oluşturdu. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu, ideolojik duruşu sebebiyle partiye oy vereceğini açıkladı. CHP seçmeninin yüzde 72'si yerel seçime ideolojik bakıp, "Partim ve ideolojim" derken AK Parti seçmeninin yüzde 55'i "Hizmetlerinden dolayı" cevabı verdi. Yerel seçimde AK Parti'ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 15'i "İktidar partisi olduğu için" derken yüzde 8,8'si "CHP İzmir'i iyi yönetemiyor" dedi. CHP'lilerin yüzde 17'si ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun hizmetlerinden dolayı partiye oy verdiklerini söyledi. "Kocaoğlu yeniden aday olursa oy verir misiniz?" sorusuna ise yüzde 41,4'ü "Evet", yüzde 49,8'i "Hayır", yüzde 8'i de "Emin değilim" dedi. Katılımcıların genel seçimdeki siyasi tercihleriyle bu soru birlikte değerlendirildiğinde CHP seçmeninin yüzde 59,4'ü Kocaoğlu'na "Evet" derken yüzde 31,2'sinin "Oy vermem" cevabı dikkat çekti.


AK Parti'ye oy vereceklerini söyleyenlerin birinci tercihi, Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım oldu. Yıldırım, açıkladığı projelerden dolayı ilk sıraya oturdu. Ardından ikinci ve üçüncü sırada Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile 2009 yılındaki büyükşehir belediye başkan adayı Taha Aksoy yer buldu. MHP'lilerin gönlündeki aslan ise eski il başkanı ve son büyükşehir belediye başkan adayı Müsavat Dervişoğlu.



CHP KAYIPTA, AK PARTİ YÜKSELİŞTE

"Bu hafta sonu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olsa hangi partinin adayına oy verirsiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 40'ı CHP, yüzde 35,3'ü AK Parti, yüzde 5,7'si MHP cevabı verdi. Yüzde 14,5'i adaya göre karar vereceğini ifade etti. 2009 yerel seçim sonuçları dikkate alındığında CHP'nin 14 puan düştüğü, AK Parti'nin 13 puan yükseldiği gözlendi. Ayrıca 2009'da CHP'ye oy veren MHP seçmeninin, önemli oranda AK Parti'ye kaydığı ortaya çıktı.



CHP'LİLERİN YÜZDE 47'Sİ, AK PARTİ'NİN YEREL SEÇİMLERİ ALACAĞI GÖRÜŞÜNDE

"AK Parti'nin 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni kazanacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 34,'i "Evet", yüzde 40'ı "Hayır", yüzde 23,7'si "Emin olmamakla beraber kazanabilir" dedi. Buna göre AK Parti seçmenlerinin 72,9'u, CHP'lilerin 47,5'i, MHP'lilerin 78,6'sı ve BDP'lilerin 62,6'sı, AK Parti'nin önümüzdeki yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanacağını veya kazanma ihtimali olduğunu belirtiyor. CHP'lilerin bile yarısının, "Kazanır ya da kazanabilir" cevabı vermesi de dikkat çekiyor.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol