AK PARTİ İZMİR'İN ŞİFRESİNİ ÇÖZEMEDİ

CHP'li Yüksel'e göreAK Parti bu gerçekleri göremediği için İzmir'in şifresini çözemiyor

09 Haziran 2011 Perşembe 13:49
AK PARTİ İZMİR'İN ŞİFRESİNİ ÇÖZEMEDİ

AK Parti "CHP'nin kalesi" olarak nitelendirilen İzmir'de büyük bir mücadeleye girişti. İzmir'e verilen önemin göstergesi kabinenin iki önemli bakanı İzmir 1. sıradan aday. Bakanlar da bunun hakkını verdi, İzmir'i ikna etmek için gecesini gündüze kattı, kenti proje yağmuruna tuttu.

40 gündür süren yoğun çalışmayı CHP'yi katlayan bir mitingle taçlandıran AK Partililer memnun görünüyor. "İzmirliler artık hizmete oy verecek" beklentisi hakim. Ama CHP kendinden emin.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir 1. sırada adayı Alaattin Yüksel'e göre, "İzmir CHP'nin değil; demokrat İzmirlilerin kalesi, barışın, hoşgörü ve dayanışmanın kalesi. AK Parti bunu görmediği için İzmir'in şifresini de çözemiyor..."

AK Parti'nin CHP'yi katlayan mitinginde İzmirli olmadığını ileri süren Yüksel mitingle ilgili tartışmaları alevlendirecek yeni iddialarda bulunuyor. Miting için 5 bin otobüs tutulduğunu anlatan Yüksel "İzmirliler olsa Başbakan'ı yuhalardı" diyor. Projeleri de "Kes-kopyala-yapıştır" sözleriyle yerden yere vuran Yüksel iddialı:

"İzmirliler özgürlüğe, demokrasiye, kendisine bugüne kadar hizmet edene oy verecek. Sadece seçim zamanı gelip proje anlatana değil."

AKP'YE OY VERENLER KÖR İMAM MI?

CHP'de iki dönem il başkanlığı yaptıktan sonra politikaya ara verip yeni teknesi ile gezme planları yaparken Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yeniden siyasete döndüğünü anlatan Yüksel'in İzmir ziyaretimizde internethaber'in sorularına yanıtları şöyle oldu:

- İzmir'de oyların projelere, hizmete değil ideolojiye göre verildiği söyleniyor.
'Kör ideoloji' deniliyor. Ne demek kör ideoloji. AKP'ye oy veren yerleri nasıl nitelendireceğiz. Kör imamlar mı?

- AK Parti güçlü bir miting yaptı. Kale yıkıldı mı?
Başbakanın en son mitinginde meydanda İzmirli yoktu, olsalardı onu yuhalarlardı. Hepsi dışarıdan gelmişti.

- Gerçekten öyle miydi?
Basının bana söylediği 80-100 bin. Öyle çok abartılı değil. AKP il başkanı söyledi, 5 bin araç tutulmuş. Afyon, Uşak, Balıkesir otobüslerini ben de gördüm. Miting meydanında pankart açıyor adam, 'Balıkesir seninle gurur duyuyor' diye. İnsanlar Gündoğdu Meydanı'nı aramış. Gündoğdu Meydanını bilmeyen İzmirli olabilir mi?

Geldi, 'Kokuyor İzmir' dedi. Bu nasıl bir yaklaşım. Evet İzmir geçmişte kokuyordu. Ama CHP'li ve DSP'li belediyeler büyük kanal projesi ile bu sorunu çözdü. Burunlara mandal takılan dönemler vardı ama bizim dönemimiz değildi.

PROJELER KES KOPYALA YAPIŞTIR

- AK Parti'nin proje bombardımanı var. Karşılık bulur mu?
İzmir'e geldiler, proje proje dediler. İlk açıkladıkları projelerin tamamı kes, kopyala, yapıştır. O projelerin yüzde 60'ı büyükşehirin ya yapmakta olduğu, ya yaptığı ya da yapacağı projeler. Bir de Ertuğrul Bey ve Binali Bey'in rüyalarında gördüğü rüya projeleri var. Tamamına yakını da yap, işlet, devret. Yani İzmir'e merkezi hükümet gene bir şey aktarmayı düşünmüyor. Bular toplam 35 proje açıkladılar. Biz her üç günde bir 15-20 proje açıkladı. Bizim projelerimiz 100'ü buldu.

İzmir vizyonumuz kentin Akdeniz'in kültür, turizm ve tasarım başkenti olması. Akdeniz Akademisi projemiz var. Projelerimizin hepsi ayağı yere basan, somut, sıcak, insan odaklı, istihdam odaklı projeler.

SEVSİNLER DEMOKRASİ ANLAYIŞLARINI..

Büyükşehir'e yapılan operasyonun zamanlaması çok tartışıldı. Bakan Günay bile tepki gösterdi...
Demokrasi zamanlama meselesi değildir. Yapılan uygun da zamanlaması mı yanlış. Sevsinler senin demokrasi anlayışını. Özel yetkili mahkemeler aracılığıyla insanlar tutuklanıyor. Baksınlar hayatlarına bir zenginleşme var mı? Aralarında yeni bebeği olmuş insanlar var. Belediye şirketlerine maliye müfettişleri kar amaçlı olmadığı için gitmez. Ama İzmir'de Şubat ayından beri maliye müfettişleri de dolaşıyor. CHP'ye yaradı diye bakıyorlar. Ben o açıdan bakmalarını iğrenç buluyorum. Anti-demokratik bir olay.

- Türkiye seçmen profili için yüzde 60-70'i "sağcı muhafazakar" değerlendirmesi yapılır. Bu durumda CHP'nin iktidar olma şansı var mı?
Bir sunum dinledim. AKP'nin çekirdek seçmeni yüzde 13. CHP'nin çekirdek seçmeni yüzde 21. Biz bu yüzde 21'in üzierine koyacağız. Yeni CHP'nin farkı orada. Ortada bir yüzde 35 oy var. Bu senin nasıl bir Türkiye projesi sunduğunla ilgili harekete geçecek oylar. Cumhuriyet, laiklik, Atatürk'ü korumak tamam, iktidar olmak için de aradaki yoksul kesimin açlık işsizlik sorununa çözüm üretmek gerek. Biz bu dönem buna yoğunlaştık, ben de o nedenle partideyim. Hedefimiz iktidar olmak.

CHP olarak iyi şeyler söylüyorduk da halk anlamadı gibi bur şey yok. AKP iktidara gelirken doğru şeyler söyledi, kriz sonrası olduğu için de tuttu. AB kapsamında düzenlemelere de pragmatist bakınca 2007'ye kadar geldiler. Ama 2007 de o demokrasi tramvayından indiler, gerçek yüzleri ortaya çıktı. Şimdi imparatorluğunu ilan etmek istiyor. Adam 367 ile taşıyın tek başıma anayasa yapayım diyor.

BELEDİYE KADAR DEVLET YATIRIMI!

- İktidar partisi İzmir'e bir şey yapmadı mı geçen dönemde?
9 yıldır AKP bir şey yapmadı. İzmirliler 2010 da 20.5 milyar vergi ödemiş, karşılığında yapılan yatırım 457 milyon lira. Bir belediyemizin tek başına 457 milyon lira yatırımı var. Devletin toplam yatırımı bu kadar değil. Bizim belediye başkanları 25-30'la seçildi şimdi 60'larda. Kırsal kesimde CHP olarak oy alamazken buradan aldık. Çiftçilerle çiçek-süt üreticileriyle anlaşma yapıldı. Büyükşehir onlardan süt alıp çocuklara dağıtıyor. Soruşturmalar da 3.5 katrilyon yatırımla ilgili değil üreticilere destekle, kültür-sanat'la ilgili.

- CHP lideri taşeron işçileri kadroya alacağım derken Konak Belediyesi taşeron işçileri çıkartıyor. Bir çelişki yok mu?
Taşeron işçisini belediye atamaz. Biz CHP iktidarında gerekli yasal düzenlemeleri yaparak taşeronluğu kaldıracağız diyoruz. Eğer düzenlemeleri yapmazsanız şu an çalışan taşeron işçileri atmak durumunda kalırsınız. Nüfusa göre çalıştıracağınız insan sayısı belli çünkü. Ama İzmir Büyükşehir yaptı. 6 bin 500 taşeron vardı belediyede azalta azalta 2 bin 500'e indirdi ve onları taşeronluktan çıkardı.

- İzmirli de oyunu hizmete mi veriyor diyorsunuz bu durumda.
Emekliler hızlı trenlerle Eskişehir'de torunlarını, uçaklara binip Hollanda'daki çocuklarını mı ziyarete gidiyorlar. Kahveye çıkamıyor emekliler çay parası ödememek için parklarda oturuyor. Yüzde 30'la kazanmış belediye başkanının oyu şimdi 50-60 ise İzmirliye hizmet ettiği için.

İZMİR CHP'NİN DEĞİL DEMOKRASİNİN KALESİ

- İzmir'in kale durumu yok o zaman.
"İzmir kale" biz demedik. İzmir demokrat İzmirlilerin kalesidir. İzmir barışın, hoşgörü ve dayanışmanın kalesidir. İzmir Türkiye coğrafyasında her tarafından gelmiş insanların barış kardeşlik içinde yaşadığı bir yerdir. Tarihi de böyledir. Farklı kültür dinler bir arada yaşamıştır. İzmir başka bir şeydir. İzmir direnişin kentidir. Kurtuluş savaşı burada başlamış bitmiş algılanır. 82 anayasası yüzde 92 ile kabul edilmiştir burada reddedilmiştir. Göremedikleri bir şey var. Şifreci AKP İzmir'in şifresini çözemedi

Projelerle yola çıktık biz de ama bu seçim de yine bir demokrasi seçimine dönüştü. Gittiğimiz yerlerde projeleri anlatmak istiyoruz, ama insanlar "Bu projeleri biliyoruz, çok güzel, ama ben demokratik bir ülkede özgür bir ülkede çocuğumun yaşamasını istiyorum" diyor. İzmirli özgürlüğe, demokrasiye, kendisine bugüne kadar hizmet edene oy verecek. Sadece seçim zamanı gelip proje anlatana değil.

 Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol