YILIN DÜĞÜNÜ SONA ERDİ...

İngiltere Kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Prens William ile Kate Middleton evlendi. Londra'daki bin yıllık tarihi Westminster Kilisesindeki düğün törenine yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

29 Nisan 2011 Cuma 20:01
YILIN DÜĞÜNÜ SONA ERDİ...

Kate Middleton'ın merakla beklenen gelinliği, gelinin, babası Michael Middleton ile konakladığı otelden kiliseye gitmek için arabaya binmesiyle ilk kez kamuoyu tarafından görüldü. Kate Middleton, geçen yıl intihar eden ünlü İngiliz tasarımcı ve modacı Alexander McQueen'in baş tasarımcısı Sarah Burton imzalı bir gelinlik giydi.
Kolları ve üstü dantel işlemeli olan beyaz gelinliğin içindeki Kate Middleton, beyaz kır çiçeklerinden oluşan buket taşıdı. Uzun kuyruklu, orta uzunlukta duvaklı saten gelinliğin içindeki Kate Middleton ayrıca, saçını yarım şekilde topladı ve ince bir taç taktı. Kraliyet geleneklerine göre, gelinliğin İngiliz bir tasarımcının imzasını taşıyor olması ve kolları ile göğüs kısmının çok açık olmaması önem taşıyor.
Prens William ise düğününde mensubu olduğu Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RAF) mavi üniforması yerine, onursal albay rütbesinin bulunduğu kırmızı İrlanda muhafızı üniforması giydi.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth düğünde sarı, gelinin annesi Carole ise açık mavi bir kıyafet giydi.
Kiliseye önce Prens William ve erkek kardeşi Prens Harry geldi. Daha sonra sırasıyla, gelinin annesi Carole ve erkek kardeşi James Middleton, Prens William'ın babası İngiltere Kraliyet tahtının birinci sıradaki varisi Galler Prensi Charles ve üvey annesi Cornwall Düşesi Camilla, son olarak da Prensin büyük annesi İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve dedesi Edinburgh Dükü Prens Philip kiliseye geldi.
İngiliz kraliyet ailesi mensuplarının çanlar eşliğinde kiliseye gelişleri, Londra sokaklarındaki kalabalıklar tarafından büyük coşkuyla karşılandı.

ÖLÜM BİZİ AYIRANA KADAR...
Düğün töreni Kate Middleton'ın kilisenin kırmızı halıyla döşenmiş ve ağaçlarla süslenmiş ana koridorundan babası Michael Middleton ile yürüyüşüyle başladı. Töreni, Anglikan Kilisesi Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams yönetti. Kate Middleton'ın baş nedimesi kız kardeşi Philippa, Prens William'ın baş sağdıcı ise erkek kardeşi Prens Harry oldu.
Yaklaşık 1 saat süren tören sırasında çift bağlılık yemini etti. Çift birbirlerine "İyi günde, kötü günde, zenginlikte, fakirlikte, hastalıkta, sağlıkta, ölüm bizi ayırana kadar seni sevmeye ve sana değer vermeye yemin ediyorum" dedi. 
Bağlılık yemininde, "itaat etme" ifadesi ise yer almadı. Prens William'ın annesi Prenses Diana da 1981'deki düğününde "itaat" ifadesini standart yemin metninden çıkarmıştı.





Gelin Middleton kiliseye, Sir Charles Hubert Hastings Parry'nin Kraliçe Victoria'nın oğlu Kral 7'inci Edward'ın taç giyme töreni için bestelediği "I was glad" eseri eşliğinde girdi ve yürüdü. Düğün töreninde ayrıca bazı ilahiler ve İngiltere milli marşı da seslendirildi. 
Çiftin nikah defterini ise Prens William'ın babası Galler Prensi Charles, üvey annesi Cornwall Düşesi Camilla, erkek kardeşi Prens Harry, gelinin annesi Carole, babası Michael ve kardeşleri Philippa ile James de şahit olarak imzaladı.
Törenin ardından çift atlı arabayla kiliseden ayrıldı. Prens William ve Kate Middleton yaklaşık 2 buçuk kilometrelik bir yolu atlı arabayla geçip, halkı selamlayarak, 15 dakikada Buckingham Sarayına gidecek. Çiftin sarayın ünlü balkonuna çıkarak tekrar halkı selamlaması bekleniyor. 
Düğüne kilisede bulunan davetlilerin yanı sıra Londra sokaklarında ve parklarında toplanan binlerce kişi de şahit oldu. 
Saint Andrews Üniversitesinde öğrenciyken tanışan çift, 2002 yılından bu yana beraberler. Geçen yıl Kenya'ya yaptıkları seyahatte nişanlanan Prens William (28) ve Kate Middleton (29), Prensin Kraliyet Hava Kuvvetlerindeki görevini tamamlayacağı 2013 yılına kadar Galler'de bir malikanede yaşayacak.



YENİ EVLİ ÇİFTTEN HALKI SELAMLAMA
Prens William ve eşi Kate Middleton, düğün törenlerinin ardından, üstü açık atlı arabayla halkı selamlayarak, Buckingham Sarayı'na gitti.
Çift, düğün konvoyunun geçtiği Londra caddelerinde, kaldırımları dolduran coşkulu kalabalığı selamladı. Düğün konvoyu parlamento meydanı, parlamento, ünlü çan ve saat kulesi Big Ben, başbakanlığın ve bakanlıkların bulunduğu Whitehall Caddesi ve Buckingham Sarayı'na giden Mall Caddesi'nin bulunduğu yaklaşık 2,5 kilometrelik yolu 15 dakikada kat etti.
Binlerce kişi, ellerinde İngiliz bayraklarıyla çiftin geçişi sırasında tezahüratta bulundu.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip de yeni evli çiftin arkasından atlı arabayla, halkı selamlayarak saraya gitti. 
Kraliyet ailesi mensupları ve gelinin ailesi daha sonra saraya giderek, yeni evli çiftle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Prens William ve Kate, Buckingham Sarayı'na girişlerinden yaklaşık 1,5 saat sonra, sarayın balkonuna çıktı. 
Geleneksel olarak İngiliz Kraliyet ailelerinin düğün törenleri sonrasında yapılan balkon selamlamasında, William ile Kate halkı selamladı ve öpüştü. Binlerce kişi de polis tarafından kontrollü bir şekilde sarayın önüne kadar alınarak, bu ana şahit oldu. Coşkulu kalabalık çifte el sallayarak, tezahürat yaptı. Sarayın önündeki kalabalığın "Öp, öp" tezahüratlarının ardından, Prens William ve Kate bir kez daha öpüştü. 
Prens William'ın görev yaptığı Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RAF) uçakları Buckingham Sarayı'nın üstünde gösteri uçuşu yaptı. 
Kraliçe 2. Elizabeth, Buckingham Sarayı'nda çiftin onuruna 650 kişinin davetli olduğu bir resepsiyon verecek.
Prens William'ın babası Galler Prensi Charles da bu akşam çiftin onuruna, sadece aile yakınlarının katılacağı 300 kişilik bir yemek verecek. Prens William ve Kate, bu geceyi Buckingham Sarayı'nda geçirecek.
İngiltere'de son 30 yılın en büyük ve görkemli törenini, televizyon ekranlarından 180 farklı ülkeden yaklaşık 2 milyar kişinin izlediği, Londra sokak ve parklarında ise yaklaşık 600 bin kişinin kraliyet düğününe şahit olduğu tahmin ediliyor.

GÜNÜMÜZ MODASINA UYGUN ŞAPKALAR, CANLI RENKLER
Westminster Kilisesindeki törene katılan kadınların giydiği modern tasarımlı şapkalar ile canlı renkli ve şık kıyafetler ise dikkati çekti. İngiliz şarkıcı ve besteci Elton John ve eşi David Furnish, Victoria ve David Beckham, İngiliz futbolcu Wayne Rooney, "Mr. Bean" karakteriyle tanınan İngiliz aktör Rowan Atkinson düğüne katılan ünlülerden bazılarıydı.  
Düğüne ayrıca Prens William'ın annesi Prenses Diana'nın erkek kardeşi Earl Spencer da ailesiyle katıldı. 
İngiltere Başbakanı David Cameron ve eşi Samantha Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve İngiliz hükümetinden bazı yetkililer de kraliyet düğününde hazır bulundu. Ülkenin eski Muhafazakar Partili Başbakanlarından Sir John Major düğüne katılırken, eski İşçi Partili Başbakanlardan Tony Blair ve Gordon Brown düğüne davet edilmedi.

HAYRANLARI PRENSES DIANA'YI ANDI
Prens William ile Kate Middleton'ın düğün törenlerinin yapıldığı saatlerde, Fransa'nın başkenti Paris'te de Prenses Diana, hayranları tarafından anıldı.
Galler Prensesi Diana için Özgürlük Anıtı'na bırakılan mesajlardan birinde, ''Sevgili Diana, bu özel günde seni düşünüyoruz'' yazarken, Prenses için yazılan bir şiirde ise şu satırlara yer verildi:
''Sevgili Diana, ışığının üzerimizde hala parladığını biliyoruz, onlar 'evet' derken yanlarında olacağını da biliyoruz.''
Anıt, Prenses Diana'nın 31 Ağustos 1997'de öldüğü Alma Tüneline birkaç adım mesafede bulunuyor.

ÜLKE GENELİNDE KUTLAMALAR YAPILIYOR

Düğün töreninin ardından ülke genelinde kutlamalar yapılıyor. 
Londra'nın parklarının yanı sıra, Trafalgar meydanında binlerce kişi toplanarak, şarkılar söylüyor ve dans ediyor. 
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın da katıldığı ve Başbakanlığın bulunduğu "Downing Street" dahil, ülke genelinde 6 bin sokak partisi yapılıyor. Bu partilerde sokaklara uzun masalar kuruluyor ve çok sayıda kişi yemek yiyor. 
Başkent Londra'nın yanı sıra, William ve Kate'in mezunu oldukları ve tanıştıkları Saint Andrews Üniversitesi ile Kate'in doğduğu ve ailesinin yaşadığı Bershire'ın Bucklebury köyünde de kutlamalar yapılıyor.
Bu arada Kraliçe 2. Elizabeth'in Buckingham Sarayında onurlarına verdiği ve yaklaşık 650 kişinin davetli olduğu resepsiyonun ardından çift, üstü açık, plakasında "yeni evliler" yazan ve balonlarla süslenmiş bir arabayla saraydan ayrıldı.
Babası Galler Prensi Charles'a ait olan Aston Martin marka lacivert arabayı kendisi kullanan William, eşi Kate ile sarayın yakınında, Mall Caddesi üzerinde bulunan kraliyetin resmi konutu Clarence House'a gitti.
Çiftin, Galler Prensi Charles'ın onurlarına vereceği akşam yemeğine kadar konutta dinlenmesi bekleniyor. Cambridge Dükü William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate ile Clarence House'a gidişi sırasında, mensubu olduğu Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait bir yardım ve kurtarma helikopteri çifte eşlik etti. 
İngiliz polisinin, çiftin düğün töreni ve geçit sırasında, Westminster kilisesi ile saray arasındaki caddelerde yaklaşık 1 milyon kişinin toplandığını açıkladı. 5 bin polisin görev yaptığı düğün töreni ve korteji sırasında, bazıları maske takan 43 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. 
Yağmurlu havası ile bilinen Londra'da ise bugün hava kapalı olmasına karşın yağmur yağmadı ve çiftin üstü açık atlı arabayla halkı selamlamasını engellemedi.

MONARŞİ KARŞITLARINDAN DÜĞÜN KARŞITI GÖSTERİ
Düğünü kutlamak için Londra'ya İngiltere'den ve bütün dünyadan akın eden toplam 1 milyondan fazla kişinin aksine, düğün töreninin zaman ve para kaybı olduğunu savunan 200 kadar gösterici, Republic'in çağrısı üzerine Londra'nın kuzeyinde yer alan Holborn semtinin meydanında toplanıp düğünü protesto etti.
Protestoya katılanlardan Graham Smith AFP'ye yaptığı açıklamada, düğün konusunda herkesin hemfikir olmadığını ve düğünün "herkesin kendinden geçmesine yol açmadığını" belirtti.
"William ve Kate'e ömür boyu mutluluk diliyoruz" diyen göstericilerden 29 yaşındaki Sophia Deboick ise "Ülkedeki 12 milyon Cumhuriyet rejimi yanlısı İngilizin, William'ın bir gün kral olacağı fikrinden rahatsızlık duyduğunu ifade etmek için buraya toplandık" dedi.
Deboick açıklamasında, "Kraliyet ailesinin özel bir olay olması gereken düğün törenini bir kamu gösterisine dönüştürdüğü bu günü Cumhuriyetçilerin sesini duyurmak için seçtik" diye konuştu.
Protestonun düzenlendiği, İngiliz bayraklarıyla donatılmış ve bir caz orkestrasının yer aldığı meydanda göstericiler, "Protestoya hoşgeldiniz, bu bir kraliyet düğünü değildir" sloganıyla karşılandı.
Republic örgütünün 16 bin üyesi bulunduğunu bu sayının Kasım ayında William ve Kate'in evleneceğinin duyurulmasından önce daha az olduğu belirtiliyor.
İngiliz hükümetinin halka yönelik bütçe kesintilerini çoğalttığı bir dönemde düğün töreni için yapılan yüksek harcamayı protesto ettiğini belirten Republic, kraliyet ailesinin anayasal rolüne son verilmesini ve kraliyet ailesi konusunda da referandum düzenlenmesini istiyor.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol