İLYAS SALMAN OSCAR'A YÜRÜYOR...

Başrolünde İlyas Salman'ın oynadığı Gürcü filmi Mısır Adası', en iyi yabancı film dalının finale kalan 'dokuz aday'ından biri olduğu Oscar'da heykeli kucaklarsa kimse şaşırmasın.

04 Ocak 2015 Pazar 14:00
İLYAS SALMAN OSCAR'A YÜRÜYOR...

 MISIR ADASI (Not: 4.5/5) 

Orijinal adı: Simindis Kundzuli 
Yönetmen: George Ovashvili 
Oyuncular: İlyas Salman, Mariam Buturishvili, İrakli Samushia, Tamer Levent 
Yapım: 2014, Gürcistan 
Süre: 100 dk. 

Bazı filmlerin güzelliği; bize doğanın tıpkı gerçek hayattaki gibi, bir öykünün de başrolü olabileceğini, kimi sanatsal dokunuşlarla hatırlatmasıdır. Gürcü yönetmen George Ovashvili imzalı ‘Mısır Adası’ (‘Simindis Kundzuli’), bu kategoriye ait yapımlar arasına girerken yanına İlyas Salman’ın kalburüstü oyunculuğunu da alıyor. Filmin öyküsü aynı kendisi gibi son derece sade: gürcistan ve Abhazya arasındaki doğal sınırın bir parçası konumunda olan, Enguri nehri üzerindeki küçük toprak parçasında (yani bir ada), yaşlı bir çiftçi torunuyla birlikte mısır yetiştirmek için çabalar… 
Film ada ve doğa metaforu üzerinden hayat, toplumsal modeller, komşular, masumiyet, mahremiyet, düzen ve dış etkiler gibi meselelere etkileyici, sade, yer yer hüzünlü kadrajlar ve anlarla uğruyor. Bir yanda dedenin adeta yeni bir yaşam alanı inşa etme çabası, öte yanda torunun ebeveynine yardımcı olmaya çalışırken büyümenin kendi özgü sorunlarıyla hesaplaşmak durumunda kalması; bu sade ve etkileyici öykünün karakter boyutundaki temel meseleleri gibi görünüyor. Ayrıca filmi izlediğinde çekimlerin ne kadar zor koşullarda yapıldığını ve sabır gerektiren sahnelerle donatıldığını hemen anlıyorsunuz. 

İlyas Salman bu son derece az diyaloglu yapımda beden dili üzerinden son derece etkileyici bir performans ortaya koyuyor. Keza torunu rolündekiMariam Buturishvili de. Ayrıca Tamer Levent’in de komutan rolünde kısa bir kompozisyonu var. 

Bir İspanyol eleştirmen filmde Tarkovski, Bela Tarr ve Nuri Bilge etkileri hissetmiş. Ne ilginçtir Nuri Bilge Ceylan’nın ‘Cannes’ galibi ‘Kış Uykusu’, ‘ön aşama’ listesine bile dahil olamazken ‘Mısır Adası’ Oscar’da en iyi yabancı film dalının finale kalan ‘dokuz aday’ından biri. Zor gözüküyor ama ‘Ida’ ve ‘Leviathan’ gibi filmleri geride bırakıp heykeli kucaklarsa da kimse şaşmasın derim…

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.01.2015 14:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol