'ÖZEL' İNSANLARA 'ÖZEL' EKMEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Ekmek Fabrikası'nda çölyak ve fenilketonüri hastaları için glütensiz özel tıbbi ekmek üretimine başlandı.

09 Mart 2011 Çarşamba 16:13
'ÖZEL' İNSANLARA 'ÖZEL' EKMEK

 
     Fabrikadaki ilk özel tıbbi ekmek üretimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, Fenilketonüri Hastalıkları Derneği Başkanı Songül Korkmaz, Ege Çölyaklılar Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu ve ekmeklerin eczaneler aracılığıyla gönüllü dağıtımcısı EDAK Ecza Kooperatiflerinin Yönetim Kurulu üyesi Ayşen Kıhtır'ın katılımıyla yapıldı.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, yaklaşık bir yıl süren çalışmalar sonrasında glütensiz ekmek üretimine başladıklarını belirterek, sadece İzmir'e değil özel ekmeğe ulaşmak isteyen herkese, Türkiye'nin her yerine ekmek ulaştıracaklarını açıkladı.
     Glütensiz özel tıbbi ekmek üretimiyle önemli bir eksikliği gidereceklerini söyleyen Kocaoğlu, ''Kent Ekmek'te üretilen glütensiz ekmekler, hem fiyat anlamında hem de tat ve içerik bakımından ciddi katkı sağlayacak. Özellikle bir dönemler yurt dışından ithal edildikleri düşünülürse sosyal anlamda da önemli bir ihtiyaç karşılanacak'' dedi.
     Fenilketonüri Hastaları Derneği Başkanı Korkmaz, Türkiye'de yaklaşık 16 bin fenilketonüri hastası olduğunu, yılda yaklaşık 300-400 çocuğun bu hastalıkla doğduğunu belirtti.
     Glütensiz özel tıbbi ekmek temin etme konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Korkmaz, ''Aileler evlerinde kendileri yapmaya çalışıyordu. Çocuklarımızın diyetlerini dengede tutmak açısından şimdi de bir makarna fabrikasının bize sahip çıkmasını istiyoruz'' dedi.
     Ege Çölyakla Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu da Çölyak hastalığının kimde ve ne zaman ortaya çıkacağının belli olmadığını belirterek, ''Bu tarz imkanları ve destekleri ne kadar artırırsak, o kadar faydalı'' diye konuştu.
     EDAK Yönetim Kurulu Üyesi Kıhtır ise projede gönüllü yer aldıklarını, glütensiz ekmek almak isteyen vatandaşların EDAK üyesi eczanelere başvuruda bulunarak, ekmek siparişi verebileceğini, siparişleri 3 gün içinde eczanelere teslim edebileceklerini dile getirdi. 
     


     -450 GRAM EKMEK 75 KURUŞA SATILACAK-
    
     Glüten alerjisi nedeniyle buğday, arpa, çavdar ve yulaflı ekmekleri yiyemeyen çölyak hastalarıyla ömür boyu diyet yapmak zorunda olan fenilketonüri hastaları için üretimine başlanan glütensiz tıbbi ekmekler, 450 gram ağırlığında üretilecek ve 75 kuruşa satılacak.
     Kent Ekmek büfeleriyle EDAK'a bağlı eczanelerde satışa sunulacak ekmeklerden ilk etapta 720 üretilecek, talep ve ihtiyaca göre saatte 380 ekmek üretimi yapılabilecek.
     Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çölyak ve fenilketonüri dernekleri aracılığıyla Kent Ekmek Fabrikası'nda adres kaydı bulunan hastalara birer mektup göndererek bilgilendirme yaptı. Mektupta, dileyenlerin, ''0800 415 5368'' numaralı tüketici iletişim hattına sipariş verebileceği ve tıbbi ekmeklerini kargoyla alabilecekleri belirtildi.
     Glütensiz ekmeklerin Aydın'dan Van'a kadar Türkiye'nin farklı noktalarından sipariş edilebildiği öğrenildi.
     Toplantıda, yurt dışından getirilen 400 gramlık glütensiz ekmeklerin, piyasada 13 liradan satıldığı da kaydedildi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol