EXPO RÜZGÂRI ITB BERLİN’DE ESECEK

Almanya'nın Berlin kentinde 47. kez düzenlenecek Uluslararası Turizm Borsası (ITB Berlin), kapılarını dünya turizmcilerine açıyor. 6-10 Mart 2013 tarihleri arasında açık kalacak fuarda ETİK, EXPO 2020 aday şehri İzmir’in tanıtımı için fuarda faaliyetlerde bulunacak.

05 Mart 2013 Salı 11:56
EXPO RÜZGÂRI ITB BERLİN’DE ESECEK

 187 ülke, 10 bin 644 katılımcı, 113 bin turizm profesyoneli ve 60 bin tatilci ziyaretiyle 94 ülkeden 7 bin gazetecinin katılımıyla dünyanın en fazla ziyaret edilen turizm fuarı olma unvanını elinde tutan ITB Berlin Uluslararası Turizm Fuarı'nda ETİK, EXPO 2020 aday şehri İzmir’in tanıtımını yapacak. Dev buluşmaya Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve heyeti, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte katılacak. 

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Berlin'deki etkinlikte turizmin nabzının attığı, trendlerin, yeniliklerin sergilendiğini, bunun yanı sıra fuarın Türkiye’ye 2013’te gelecek turist sayısının artmasında büyük rol oynayacağını belirterek şu ifadelerde bulundu: 
 
“Dünyanın en büyük turizm ve seyahat fuarı organizasyonu ITB Berlin, Türkiye'ye 2013'te gelecek turist sayısının artmasında büyük rol oynayacak. Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının yüzde 15,82'sine tekabül eden Almanya pazarında 5 gün sürecek fuar boyunca EXPO 2020’yi kazanacak aday şehrin belli olacağı Kasım 2013 öncesi dünyanın en büyük turizm borsasında İzmir’i temsil edeceğiz. İzmir bu fuarda tek yürek olup, hedefe kitlenmiş durumda. Bu kadar yoğun ilginin olduğu bir sektörde, başarı biz istemesek de gelecektir. Turizmciler kentin kanaat önderlerini daha çok yanlarında hissettikçe başarıyı yakalaması kaçınılmaz olur. “
 
ALMAN PAZARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR
Türkiye'yi tercih eden milletler sıralamasında 5 milyon 28.745 kişiyle ilk sırada bulunan Almanların, 2012 senesini de yüzde 4,19'luk bir artışla kapattığını belirten Mehmet İşler, bu veriler ışığında 2013 yılı sezonunda da Alman pazarında artış beklenmesinin çok doğal olduğunu vurguladı. İşler sözlerini şöyle sürdürdü:
“Alman pazarı için bu yıl Avrupa'da en çok artış gösterecek ülke Türkiye olacaktır. Geçtiğimiz yıl Antalya'ya varışlarda yüzde 3,50 artışla 2.884.277 kişi olurken, ikinci en önemli destinasyon İstanbul'da ise; varışlarda yüzde 8,7 artışla 1.071.427 kişiye ulaşıldı. 
Öte yandan Türkiye turizmi 2013 yılına yüzde 12,5 büyüme ile başlarken, İspanya düşüş yaşadı. Geçen yılı artışla tamamlayan İspanya, ziyaretçi sayısında yüzde 2,6 düşerek, 2,7 milyona indi. Ülkenin en büyük pazarları olan İngiltere ve Almanya'daki düşüş de dikkat çekici.”
ALTERNATİF TURİZME VURGU
Bu yıl alternatif turizm öğelerine vurgu yapılacak fuarda Berlin Kültür Müşavirliği 105 stantta, 122 katılımcı ile Türk turizmini dünyanın en büyük turizm fuarında tanıtacak. ITB Berlin Fuarı'na Türkiye 3 bin 79 metrekare stant alanı, 105 stant ve 122 katılımcı ile iştirak ediyor. Açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yapacağı Türkiye standında Çelik, turizmcilerle temasta bulunacak. Kültür ve Turizm Bakanı fuar sırasında gerçekleştirilecek basın toplantısında da yerli ve yabancı turizm basını ile bir araya gelecek.
 
Güneş- deniz- kum ürün çeşitlemesinin yanı sıra kültür turizminin önemine vurgu yapmak üzere Berlin Kültür Müşavirliği, ülkemizdeki kültürel ögeleri de standa taşıyor. Türkiye standının ana yürüyüş aksında farklı dönemlere ait 5 metre çapında 4 kubbe bulunuyor. İstanbul'un kubbeleri konseptli uygulamada; araştırmaları ve fotoğrafları ile ünlü akademisyen Kamil Fırat'ın çalışmalarının da arasında bulunduğu kubbeler özel bir ışıklandırma sistemi ile standda yer alıyor. 
 
EXPO ESİNTİSİ
Türkiye standında yer alacak çeşitli ayrıntılar da dikkat çekecek. Türkiye standının tasarımında, 2016 yılında Antalya'da düzenlenecek Dünya Botanik Exposu'ndan (EXPO 2016) esinlenilerek peyzaj tasarımı kullanılıyor. Türkiye'de yetişen çiçekler ve bitkilerle tasarlanan standın yoğun ilgi çekmesi bekleniyor.
Ayrıca İzmir Çakabey Okulları'nın sahibi Zafer Eraslan tarafından gönüllü olarak hazırlanan 3 Boyutlu Kapadokya tanıtım filmi de Türkiye standında özel gözlükler ile izlenebilecek. 
Türkiye mutfağına yoğun ilgi nedeniyle bu yıl "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım" konseptiyle yeni bir bölüm eklendi. Türkiye'nin önemli mutfak üstatlarından Vedat Başaran'ın katkılarıyla, lokum ve akide şekerinin yapılışının kısa belgeseli gösterilecek. Geleneksel el sanatları da unutulmadı...
 
Turizm profesyonellerinin bir araya geleceği ve ülke tanıtımına da büyük katkı sunulacak fuarın son iki günü olan halk gününde ise bu yıl ilk kez turizmciler doğrudan satış yapabilecek.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol