DENEME SEFERLERİ 2 AY SONRA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro projesinde gelinen son aşamayı, yapılmakta olan İzmirspor raylarının üzerinde anlattı.

24 Mayıs 2011 Salı 15:53
DENEME SEFERLERİ 2 AY SONRA

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro projesinde gelinen son aşamayı, yapılmakta olan İzmirspor raylarının üzerinde anlattı. Kocaoğlu, İzmirspor ve Hatay istasyonlarının iki ay içinde devreye alınacağını bildirdi. Bu konuda ihtiyat payı bırarmayı da ihmal etmeyerek, "Hedefimiz, önümüzdeki en geç iki ay içinde açmak. Tabii bu işlerde hata yahut aksilik, öngörülemeyen aksaklıklar oluyor, 15-20 gün gecikiyor. Bazen müteahhit bırakıp gidiyor, iki sene aksıyor. Bunların hepsini beraber yaşadık. Bunun bize faturası, altı senede 5,5 km. metro hattını bitirememek oldu. Bitirdiğimizde bunu aşacağız." dedi.
Başkan Kocaoğlu, yıl sonuna kadar Poligon'daki en sıkıntılı bölümü hallederek hattın tamamında en azından deneme seferlerine başlayacaklarını kaydetti. Hatların devreye girmesiyle yolcu sayısının 150 binden 300 bine çıkacağını kaydetti. Kocaoğlu, gazetecilerle Üçyol İstasyonu'ndan İzmirspor İstasyonu'na kadar raylar üzerinde yürüyerek çalışmaları anlatttı. Hattın Üçyol'dan İzmirspor ve Hatay istasyonlarına kadar olan bölümünde rayların büyük ölçüde döşendiğini, sadece ince işlerin kaldığını söyledi. Bin 800 otobüsle her sabah işe, okula, hastaneye yolcu taşıyarak insanları mutlu etmenin mümkün olmadığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, “Üçyol-Üçkuyular metro hattında ince işçilikleri yapıyoruz. Bu iki istasyonun üst yollarını da trafiğe açarak Hatay Caddesi'ni büyük ölçüde rahatlattık. 1-1,5 ay içinde Göztepe İstasyonu'nun üst bölümünü de açıyoruz. Projenin en sıkıntılı bölümünü Poligon İstasyonu. Burada zeminden kaynaklanan ciddi bir problem yaşandı ve bu yüzden farklı özellikleri olan yeni bir iş makinesi getirildi. Şimdi bu bölgede yoğun çaba harcıyoruz. Hedefimiz, yıl sonuna kadar bu hattı açmak, en azından deneme seferlerine başlamak. Şu anda bir anormallik görünmüyor.” şeklinde konuştu.
Ankara ve İstanbul metrolarının Ulaştırma Bakanlığı'na devri sürecinde yapımı devam eden Üçyol-Üçkuyular hattının polemik konusu haline getirildiğini söyleyen Kocaoğlu, şunları kaydetti: “Hiç başladığımız işi yarım bırakmadık. O mantıkla dedik ki biz başladığımız, ihalesini yaptığımız, finansmanını ayarladığımız Üçkuyular ve Bornova ile Evka3'e gidiyoruz. Burada sıkıntımız yok ama siz İzmir'e destek vermek istiyorsanız, bizim Halkapınar'dan Otogar'a, Üçyol'dan Tınaztepe Buca aksına, yine Üçkuyular'dan Narlıdere İstihkâm Okulu'na kadar olan bölümleri hükümet bütçesinden yapabilirsiniz. Ankara'ya nasıl yapıyorsanız, aynı protokol çerçevesinde bize de yapabilirsiniz. Geçen yıl bir yazı yazarak talepte bulunduk, sanıyorum inceliyorlar. Bu konuda da bir ilerleme olursa, hükümet bütçesinden metrolarımıza destek çıkarsa biz de İzmir halkı adına şükranlarımızı sunarız, teşekkürlerimizi iletiriz.”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, devletin yeni hatlara destek vermemesi durumunda kendilerinin yapacağını ancak sürekli yatırım yapmalarının mümkün olmadığını, şehrin öncelikler sıralaması bulunduğunu da dile getirdi. Başkan Aziz Kocaoğlu, ulaşım yatırımları çerçevesinde Körfez vapurları için her türlü işlemin bittiğini ve izinlerin alındığını, ayrıca DPT ve Hazine'den geçtiğini de açıkladı. Şu anda yurtdışı kredi görüşmelerinin sürdüğünü belirten Kocaoğlu, “Tramvay çalışmalarımız da devam ediyor. Şu anda izin aşamasındayız, DLH inceliyor. Burada da yine DPT'den izinler alınacak. Tramvay projesini çok önemsiyoruz. Bu da İzmir'in dördüncü büyük projesi olacaktır. Üç hatta günde 800-850 bin yolcu taşınmasını planlıyoruz.” dedi.
Kocaoğlu, İzmir'in genel bütçeden hakettiği payı alamadığını savunarak, “Ankara'nın bütçesi de devlet bütçesi, İzmir'in de; Hakkari'nin, Diyarbakır'ın, Tokat'ın, Amasya'nın, Elazığ'ın da. Bugüne kadar almadığımız devlet yatırımları, kimsenin gizleyemediği, saklayamadığı rakamlarla sabit.” diye konuştu. İzmir'in en az 30 yıldır devlet bütçesinden hakettiğinin çok altında para aldığını öne süren Kocaoğlu, siyasi olarak konuşmadığını belirterek, "Önümüzde yerel seçim yok. Sadece bana herhangi bir suçlama olursa cevap vermeye çalışıyorum.” dedi. Başkan Kocaoğlu, seçim atmosferinin gergin geçmesinden duyduğu rahatsızlığı da dile getirerek, “Birçok seçim geçirdik. İzmir insanına, İzmir'in dokusuna uygun seçimler yaptık, hiç tansiyonu yükseltmedik. Birbirimize saygı duyduk, televizyonda da birbirimizi övücü sözler söyledik. Belden aşağı vurmadık.” şeklinde konuştu. Gerilim politikasının başka bir şehirlerde tutabileceğini ama İzmir'de kimseye yarar sağlamayacağını sözlerine ekledi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol