ÇİLENİN FATURASINI İZMİRLİLER ÖDÜYOR...

Büyükşehir ile Demiryol İş Sendikası arasındaki yüzde 1.5’luk farkın faturasını ise okul ve işlerine yetişemeyen İzmirliler ödedi

09 Kasım 2016 Çarşamba 14:51
ÇİLENİN FATURASINI İZMİRLİLER ÖDÜYOR...

İzmir trafiğinin kalbi İZBAN, sendikanın yüzde 1.5'luk zam inadına takıldı. Türk-İş'e bağlı Demir Yol İş Sendikası, zam talebinde yüzde 16.5'a kadar inmesine rağmen İZBAN'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da devreye girmesiyle yüzde 15'e çıkardığı zam önerisini beğenmedi. Sendikanın yüzde 1.5'luk fark yüzünden enflasyonun yaklaşık 2 katı olarak önerilen zammı geri çevirerek greve gitmesiyle İzmir trafiği alt üst oldu. 340 personeliyle günde 300 binden fazla yolcu taşıyan İZBAN trenleri çalışmayınca vatandaşlar konulan ek otobüs ve vapur seferlerine yöneldi. Yoğunluk nedeniyle yolcu alamayan otobüs şoförleri ile vatandaşlar karşı karşıya geldi. Ek seferler ve özel araçlarıyla trafiğe çıkanlar nedeniyle kentin birçok noktasında trafik kilitlendi. Binlerce İzmirli işine geç kaldı. Birçok İzmirli de havalimanına geç ulaştığı için uçağını kaçırdı. 

Teklifin örneği yok

Sendikaya yüzde 12'lik bir artış önerdiklerini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Pazartesi günü TCDD yetkilileriyle bu zammı yüzde 15'e yükselttik. Ama sendika yüzde 16.5 rakamını telaffuz etti" dedi.
Büyükşehir'deki sözleşmeli 17 bin personelle ilgili yüzde 9.5 zamdan fazla bir sözleşme yapılmadığını belirten Kocaoğlu, "Bu bizce iyinin de üzerinde bir rakamdır. Teklifimizin örneği yok. Yüzde 15 zammı, hem özel sektörde, hem resmi kurumlarda çalışanlar kendi aldıkları zamlarla karşılaştırsınlar daha iyi anlayacaklardır" diye konuştu.

'Daha fazlası dengeyi bozar'

Sendikanın yüzde 15'lik zam önerisini kabul etmesiyle sözleşmenin yapılabileceğini belirten Kocaoğlu, "Bunun dışında bir zam vermek Türkiye'deki tüm dengeleri bozacaktır" dedi. Kocaoğlu, vatandaşlara "Yola erken çıkın" tavsiyesinde de bulundu. Sendikanın İzmir Şube Bakanı Hüseyin Eryüz ise, "Grev kararını arkadaşlarımızın geçim sıkıntısı çekmeleri nedeniyle aldık.
340 personelin 105'i asgari ücret alıyor.
Yüksek oranda zam istediğimiz söyleniyor. Oran olarak öyle olabilir ama ücrete yansıması öyle olmuyor.
Bizim arkadaşlarımızın büyük bir bölümünün eline 1616 TL geçiyor" dedi. İşyeri baş temsilcisi Ahmet Güler de istedikleri rakamı alana kadar pes etmeyeceklerini söyledi.

Türkiye gündeminde 1. sıraya çıktı

İZBAN'da yaşanan grev sosyal medyada da günün olayı oldu. Twitter'da #izban hashtag'i açan sosyal medya kullanıcıları grevle ilgili paylaşımlarda bulunurken "İZBAN" twitter Türkiye gündeminde 1. sıraya kadar çıktı. İşte dikkat çeken bazı yorumlar:

mister no: #izban 300 kişi İzmir'i esir alıyor. Bu nasıl kafa, bu nasıl hak arama.

f: dolmuş 25 dakikada bir geçer, #izban greve gider, otobüs durakları taşınır, tramvay rayları yalıda çürür. .. @bskazizkocaoglu eserinle övün! 

Halil Yılmaz: Eskiden onurlu #eshot şöförlerimiz vardı. Hak ararken sakal bırakırlar biz de onlara destek verirdik. #izban

EkiNoKs: 1300 lira maaş alan insanları işe götürmek için 2 bin TL alıp para yetmedi diye grev yapmak #izban

Seda Yazıcı: 90 dk içinde ulaşım bedava diye 2 durak arası İZBAN'a binenlere müstehak, azıcık yürüyün mübarekler, sonra neden şişkoyum demeyin. #izban

"BİR AN ÖNCE ÇÖZÜN"

Dün sabah ve akşam saatlerinde yollarda perişan olan vatandaşlar da tarafların anlaşarak sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

Bilal Topuz (23): Saat 12.00'da işe gelebildim, büyük sıkıntı yaşadım. Benim gibi birçok insan bu sıkıntıyı yaşadı. Bu sorun çözülmeli.

İskender Altuğ (28): Sabah saatlerinde binlerce İzmirli sıkıntı yaşadı. Aktarmadan aktarmaya koştuk. Soruna bir an önce çare bulunmalı.

Gülseren Şahin (40): Sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz.

Hakkı Çeşni (42): Sorun en kısa sürede çözüme kavuşmalı. Çok mağdur olduk.

Kenan Çelik (37): Bu şartlarda yüzde 15 zam yüksek oran değil. İşçinin hakkı verilsin. İzmirli de nefes alsın.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol