YSK: MUHALEFETE YASAK ERDOĞAN'A FULL SERBEST

Baskın seçime sıkıştırılmış takvim: Erdoğan'a yasak yok...

27 Nisan 2018 Cuma 19:04

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili genel seçiminde uygulanacak seçim takvimini açıkladı. Buna göre Cumhurbaşkanı adaylığı için siyasi partilerce YSK’ye yapılacak başvurular 1 Mayıs’ta başlayacak, 5 Mayıs saat 17.00’de sona erecek. Seçmenler tarafından Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmek isteyenler ise, 1-2 Mayıs tarihlerinde YSK’ya başvuru yapabilecek.

4 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı adaylığı başvurusu YSK tarafından kabul edilenler için seçmenler 100 bin imza vermeye başlayacak. Bu süre, 9 Mayıs günü saat 20.00’de sona erecek. 10 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı geçici aday listeleri Resmi Gazete’de yayımlanacak ve itirazlar başlayacak. 11 Mayıs, itirazların son günü olacak.

Zamanla yarışılacak

İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin genel başkanlarının imzalarını taşıyan ittifak protokolü 1-6 Mayıs tarihlerinde YSK’ya teslim edilecek. İttifak yapan siyasi partilerin, ittifaktan vazgeçmek için 18 Mayıs’a kadar süreleri olacak. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 13 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanacak. Aynı gün Cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak. 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’da kura çekimi yapılacak.

22 Mayıs’ta seçmen kütükleri kesinleştirilecek ve seçmenlerin oy vereceği sandıklar belirlenecek. 30 Mayıs’ta seçmen bilgi kağıtları dağıtılacak.

İkame adaya 17 saat

YSK’nın geçici sonuçları açıklaması için 23:59 saatini vermesi, ikinci tura kalan muhalefet adayının çekilip, yerine ikame adayının belirlenmesi için 17 saatlik dar bir zamanın olmasına neden olacak. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle olacak. Ancak ikame, geçici sonuçların ilanını takip eden gün saat 17.00’ye kadar yapılabilecek.

Erdoğan’a yasak yok

14 Haziran’da propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Bu kapsamda açılış ve temel atma törenleri yasak olacak. Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri, protokol kapsamında resmi törenle karşılanmayacak. Ancak Cumhurbaşkanı bu sınırlamanın dışında olacak.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol