YAZ İÇİN KORKUTAN AÇIKLAMA!

Prof. Dr. Orhan Şen, “ Ramazan ayı ile artan sıcaklar doğal afete dönüşebilir" dedi.

19 Haziran 2014 Perşembe 13:08
YAZ İÇİN KORKUTAN AÇIKLAMA!

 İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, ‘’Önümüzdeki haftadan itibaren aşırı sıcaklar etkili olacak. Ramazan ayı ile artan sıcaklar doğal afete dönüşebilir’’ dedi. Sağanakların bölgesel olarak bir hafta daha devam edeceğini belirten Şen, bu dönemde yıldırım çarpmaları ve su baskınlarının da yaşanabileceği uyarısında bulundu. Türkiye üzerinde nemli havanın etkili olduğunu, önümüzdeki haftadan itibaren sıcakların artacağını aktaran Şen, şöyle konuştu: ''Rüzgar, Karadeniz üzerinden kuzeyden esince nemli havayı ülkemize getiriyor. Nem miktarı fazla olduğu için de hissedilen sıcaklıklar artıyor. Aşırı nemli hava vatandaşları bunaltıyor.''

Şen, 2003’te Avrupa’da aşırı sıcaklardan 35 bin kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı. Aşırı sıcaklara karşı yerel yetkililerin önlem alması gerektiğini ifade eden Şen, “Yerel yönetimler, aşırı sıcaklara karşı şehrin belirli bölgelerinde serin ortamlar yaratmalı. Parklara soğuk su püskürten cihazlar konulabilir” dedi. Şen, küresel ısınma nedeniyle hava sıcaklıklarının 2 derece artması ve Doğu Pasifik’teki su sıcaklığının yükselmesiyle oluşan El Nino etkisi sonucunda, temmuz ve ağustos aylarının oldukça sıcak geçmesini beklediklerini kaydetti.

"TÜM ZAMANLARIN EN SICAK MAYISINI GEÇİRDİK" 
CNN Türk meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli, tüm zamanların en sıcak mayıs ayının yaşandığını söyledi. Sürmeli, şu bilgileri verdi: “Amerika Ulusal Meteoroloji Ajansı bu görüşü açıkladı ve konuyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Japonya Meteoroloji Ajansı da benzer açıklamada bulundu. Verilere göre, bugüne dek en sıcak mayıs ayı 2012 imiş. Ancak 2014 yılı, 2012’yi geride bırakmış. Bunun nedeni küresel ısınma. Şu ana kadar tarihte ölçülmüş en sıcak 10 yılın 9’u 21. yüzyılda görülmüş. Bu yıl El Nino yılı, bu yazın sıcak geçmesi bekleniyor. 2015 yazı çok daha sıcak geçecek, 2015’in rekorlarla geçecek bir yıl olacağı tahmin ediliyor.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.06.2014 13:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol