"YAPTIKLARI ŞEY SADECE NAMAZ KILMAK!"

İhsan Eliaçık hoca, " Türkiye’de 27 milyon Cuma cemaati var. 27 milyon kişi her Cuma camileri doldurup namaz kılıyor ama Salat'tan haberleri yok" dedi.

30 Haziran 2014 Pazartesi 11:51

 Eliaçık hoca, Yön Haber ile yaptığı söyleşide müslüman dünyanın içinde bulunduğu duruma dikkat çekti. Kur'an'ı Kerim'in toplumların yükseliş ve çöküş yasalarını ayrıntısıyla açıkladığını belirten Eliaçık hoca, " Der ki, “Onların ardından bir nesil geldi. Salât’ı terk etti ve arzularına uydu. Allah da onları helâk etti”.  Burada Allah’ın helâk etmesi o toplumun kokuşmuş, çökmüşlüğü  anlamına geliyor. Oradaki salât namaz anlamında kullanılmıyor. Yardımlaşma ve dayanışma anlamında kullanılıyor. “Onlar, yardımlaşmayı, dayanışmayı, birbirine destek olmayı terk etti, egoizmin pençesine düşüp bireysel çıkarlarının peşinden gittiler, sonra da birbirlerine düşüp yok olup gittiler”, demiş oluyor. Sanki bu ayet günümüz İslam dünyasından bahsediyor. İslam dünyasında camiler artık devlet tapınağına dönüşmüştür. Namaz adı altında yatılan kalkılan bir takım hareketler yapılmaktadır. Halbuki camiler yardımlaşma ve dayanışma merkezleridir. Namaz da yardımlaşma ve dayanışma istemektir. Zihni açıdan, bilginin artması, aydınlanma, insanların eğitilmesi   demektir. Çok esaslı bir kavramdır yani salât. Salât, öyle bir şey ki terk ettiğin anda toplum çöküyor. Namaz kılınıyor ama salât terk edilmiş durumda. Yani namaz kılınıyor ama yardımlaşma dayanışma yok. Sadece işin ritüel, tapınma kısmı bırakılmış. Türkiye’de 27 milyon Cuma cemaati var. 27 milyon kişi her Cuma camileri doldurup namaz kılmaktadır. Ama bunların hiç biri salât yapmamaktadır" dedi.



İSLAM DÜNYASI KAN GÖLÜ...
Yaklaşık 1 milyara yakın insanın yaşadığı bir coğrafyada İslam dünyasının kan gölüne dönüştüğünü kaydeden Eliaçık hoca, şunları söyledi: " Dünyanın orta yerinde İslam dünyası dediğimiz koskocaman bir boşluk var,işgal altında. Diktatörlükler, açlık, yoksulluk,ırkçılık, cehalet, ihtilaf…Yeryüzünün bütün kadim sorunları bu coğrafyada zirve yapmış durumda. İslam dünyasının bu hal-i pür melali ramazan ayında bile aklını başına getirmiyor. Ramazan’da bile kan dökülüyor, kafa kesiliyor. Benim görüşüme göre Ramazan, sınıfsal yönü olan bir ibadettir. Bize açları ve yoksulları hatırlatır. İftarı beklerken açlık doruğa çıkar ve Ramazan bütün yönleriyle  açları, yoksulları, ezilenleri gündemimize taşır. “Böyle bir durum var, bunu görün” mesajını verir. Esas Ramazan’dan sonra bu açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılması görevini bir rütbe olarak herkese takar. Bu anlamıyla Ramazanın ortadan kaldırılmasını istediği ne kadar şey varsa hepsi İslam dünyasında mevcut."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.06.2014 12:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Bahar Arı 2014-06-30 14:21:24

Oruç bize açları ve yoksulları hatırlatmak için farz olduysa, yoksullara farz olmamalı diye düşünüyorum.

Avatar
ali aşar 2014-06-30 17:04:43

Bir insan durust olmadiktan sonra ha müslüman ha kafir olmuş ne fark eder

Avatar
yaşasın cehennemmm 2014-06-30 22:46:48

yaşasınn cehennemmmmmmmmm

Avatar
birinsan 2014-07-01 02:14:01

yazının sonundaki şu cümleye dikkat :
sadece işin ritüel, tapınma kısmı bırakılmış. türkiyede 27 milyon cuma cemaati var. 27 milyon kişi her cuma camileri doldurup namaz kılmaktadır. ama bunların hiç biri salât yapmamaktadır" dedi
ama bunların hiçbiri derken nasıl olmuş da 27 milyon kişiyi saymış tanımış kimin kendi tarifince salat yapıp yapmadığını tesbit etmiş.
böyle kişiler islamiyet için çok kötü şeyler söylüyorlar.
kimseyi camiden cumadan soğutmaya çalışmasın.
yargılayıp 27 milyon kişiye y

Avatar
ali aşar 2014-06-30 17:03:53

Bir insan durust olmadiktan sonra ha müslüman ha kafir olmuş ne fark eder

Avatar
Kazım Seyyidoğlu @ali aşar 2014-06-30 17:41:10

çok şey farkeder ali aşar. dürüst olmayan müslüman yaptığınız cezasını çektikten sonra cnnete mutlaka girecektir. dürüst olan kafir ise ne kardar iyilik yaparsa yapsın ebediyyen cehennemde kalacaktır. biraz ilim sahibi olun.

Avatar
21 2014-06-30 19:11:33

İslâmiyette tapma diye bir kavram yok. Tamam söylediklerinde doğru yönler var. Ama bu adam yanlış konuşuyor..

Avatar
Ali byk 2014-06-30 19:13:52

Durust olmayan musluman cezasini cekip cennete gidecekmis. İlim sahibi olalim biraz ha? Bunu 5 yasindaki cocuga soyle yuzune tukurur. Bu kadar serefsizlik yapip sırf musluman oldugu icin onu cennete alacak bi Allah varsa onunda yuzune tukureyim. Sizinle bizim Allahimiz ayni degil.