Wikipedia Nihayet Açıldı

AYM Genel Kurulu'nun Wikipedia’ya erişimin engellenmesine yönelik verdiği ifade özgürlüğünün ihlali kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın ardından Wikipedia'ya erişim saat 10.40 itibariyle açıldı

15 Ocak 2020 Çarşamba 14:13


AYM Genel Kurulu'nun Wikipedia’ya erişimin engellenmesine yönelik verdiği ifade özgürlüğünün ihlali kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 2 yılı aşkın süredir erişim engeli olan Özgür Ansiklopedi Wikipedia, saat 10.40 itibariyle erişime açıldı.

Ancak siteye erişimde hala sıkıntılar yaşanıyor. Bunun sebebinin ise uzun süredir erişime kapalı olan özgür ansiklopedinin sunucularında yapılması gereken ayarların beklenmesi. Wikipedia sunucuları ayarlanır ayarlanmaz siteye Türkiye içerisinden erişim sağlanabilecek.

Wikipedia’ya yönelik hak ihlali kararı Resmi Gazete’de yayımlandı: Yasak, keyfiliğe yol açabilir Wikipedia’ya yönelik hak ihlali kararı Resmi Gazete’de yayımlandı: Yasak, keyfiliğe yol açabilir
Türkiye’de erişime kapatılan Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu başvuruyu geçen ay gündem toplantısında ele alan Anayasa Mahkemesi, Wikipedia’nın Türkiye’de erişiminin engellenmesinin bir hak ihlali olduğuna hükmetmişti.

İhlal kararının 6’ya karşı 10 üyenin oyuyla alındığı öğrenilmişti.

Mahkemenin kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) iletmesiyle birlikte Wikipedia erişime açılacak.

AYM kararında, şu ifadelere yer verildi:

"Başvurucunun erişimin engellenmesi kararına karşı yaptığı itiraz, içeriklerin ‘Devletin itibarını zedelemiş olması' gibi haklı sebeplerle ‘Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' kapsamında ele alındığı anlaşılmayan bir gerekçeyle reddedilmiştir.

Bu durum söz konusu kavramların geniş yorumlandığını düşündürtmektedir.

Wikipedia'ya Türkiye'den erişimin engellenmiş olması sadece içerik sağlayıcı konumunda olan birinci, başvurucunun bilgi ve fikirleri yayma hakkına müdahale oluşturmamış, aynı zamanda Türkiye'deki kullanıcıların bilgi ve fikirlere erişime hakkını da sınırlandırmıştır."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.01.2020 14:16
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol