VUYANOVİÇ ANKARA'DA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye ziyarette bulunan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç'i Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı.

02 Mart 2011 Çarşamba 16:58
VUYANOVİÇ ANKARA'DA

Törende Türkiye ve Karadağ'ın ulusal marşlarının 21 pare top atışı eşliğinde çalınmasının ardından Vuyanoviç, onur kıtasını ''merhaba asker'' diye selamladı.
Gül ve Vuyanoviç'in kırmızı halıdaki yürüyüşlerine eşleri Hayrünnisa Gül ve Svetlana Vuyanoviç de eşlik etti. Törene, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Karadağ yetkilileri de katıldı.
                   
               
MISIR'IN BU SÜREÇTEN GÜÇLÜ ÇIKMASI ARZUMUZU İFADE EDECEĞİM
Gül ve Türkiye'ye ziyarette bulunan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
Karadağlı bir gazetecinin, ''Karadağ'ın ne zaman NATO'ya gireceğini düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine Gül, Türkiye'nin Karadağ'ın Avrupa Atlantik yapılarının içinde yer almasını güçlü şekilde desteklediğini hatırlattı. 
Bu çerçeve içerisinde iki önemli konudan bahsettiğini, bunlardan birinin NATO, diğerinin ise Avrupa Birliği konusu olduğunu belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''NATO konusunda önemli bir adım atıldı. NAM statüsünü Karadağ elde etti. Bu noktada Türkiye'nin çok güçlü bir desteği oldu. İnanıyorum ki bu konuda gerekli kriterleri süratli bir şekilde yerine getireceksiniz. Bu konuda siz de çok kararlısınız. Sayın Cumhurbaşkanı da Hükümetiniz de. Süratli bir şekilde Karadağ'ın NATO'ya üye olduğunu göreceğiz.''
Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul-Berane kentleri arasındaki havayolu seferlerinin ne zaman başlayacağı sorusuna ise Berane Havaalanının tamamlanmasının ardından uçuşların başlayacağı yanıtını verdi.
                  
 

            
Mısır'a yarın bir ziyaret gerçekleştireceği hatırlatılarak, bu ülkedeki son gelişmeleri nasıl değerlendirdiği sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
''Mısır daima Türkiye'nin en yakın dostudur, kardeş bir ülkedir. Bu kısa ziyaretimde hem Mısır halkıyla dayanışmamızı hem de Mısır devletinin güçlü bir şekilde bu süreçten çıkması arzumuzu ifade edeceğim. Geçiş dönemini yaşıyorlar. Bu geçiş dönemi içerisinde karşılıklı tecrübelerimizi paylaşarak, fikirlerimizi paylaşacağız. Tekrar söylüyorum, bu süreçten Mısır devletinin güçlü çıkması çok önemli. Mısır halkının da hak ettikleri, arzu ettikleri demokratik, hukukun üstün olduğu yeni bir düzene kavuşmalarının gerçekleşmesi çok önemli. Böyle bir geçiş döneminde Türkiye'nin yanlarında olduğunu göstermek için bu ziyareti yapacağım. Zaten şu an ki Askeri Şura'nın Başkanı Sayın Tantavi ile daha önceden de tanışıyorum. Mesajlarımız olmuştu karşılıklı. Bu çerçeve içerisinde bu ziyareti gerçekleştireceğim. 
                      

TÜRKİYE DAİMA TUTARLI VE İLKELİ HAREKET ETMEKTEDİR
Cumhurbaşkanı Gül, Libya'ya uluslararası müdahalenin tartışıldığı hatırlatılarak, ''Bazı isyancıların da Türk askerinin korumasını istedikleri yönünde haberler yer aldı basında. Bu çerçevede Türkiye'nin Libya'daki olaylara müdahale konusundaki tutumu nedir?'' sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi:
''Libya'nın da muhakkak ki bu yeni dünya gerçeklerini görmesi gerekiyordu. Halkın, gençliğin önderlik ettiği bir süreç yaşıyor. Bütün arzumuz şu; bu süreçlerin kansız olması, kardeş kanının akmaması, bu süreçlerde bir iç savaş görüntüsünün çıkmaması. Ama nihayetinde bu ülkelerin gideceği yer demokratik, hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu yeni rejimlerdir. Türkiye bu sürecin kan dökülmeden tamamlanması için büyük bir gayret sarf etmektedir. Şüphesiz ki Türkiye'ye, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Türk halkına bölgede duyulan güven hepimiz için gurur kaynağıdır. Çünkü Türkiye, ilkeli ve prensipli hareket etmiştir. Daima halkların mutluluğunu öne çıkarmıştır. Bu çerçeve içerisinde hiç bir zaman ikili bir görüntü vermemiştir. Bakarsanız bazı önemli ülkelerin bu sürecin içerisinde bile nasıl zigzaglar yaptığını fark edeceksiniz. Bu süreçler başlamadan önce halka karşı olan rejimleri bazen istikrar adına, demokrasiyi feda ederek nasıl desteklediklerini göreceksiniz. O bakımdan Türkiye daima tutarlı ve ilkeli hareket etmektedir. Bu çerçeve içerisinde de bir taraftan uluslararası hukuk bir taraftan da içeride daha fazla bir kargaşa çıkartmadan bu sürecin tamamlanması için büyük bir çalışma içerisindedir.''  



TÜM BALKAN ÜLKELERİ HEM NATO HEM AB İÇİNDE OLMALI
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Balkan ülkelerine büyük önem verdiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:
''Karadağ ile ilişkilerimizi siyasi, güvenlik ve ekonomi alanlarında güçlü bir şekilde ileriye taşımaktayız. Karadağ NATO üyeliği yolunda kararlı bir şekilde ilerliyor. Türkiye, Karadağ'ın NATO üyeliğini desteklemektedir ve bundan sonra da destekleyecek. Karadağ'ın AB üyelik sürecini de en hızlı şekilde tamamlamasını destekliyoruz. Türkiye, tüm Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumlarında yer almasını istiyor, hem NATO hem AB içinde olmalarını istiyor. İstikrarın ve güvenliğin sağlanması için bu iki büyük şemsiye çok önemli. O bakımdan Türkiye, bu ülkeleri bu konularda hep desteklemiştir ve bazı Avrupa, Balkan ülkeleri NATO üyesi olmuştur. Türkiye'nin güçlü desteği daima bu ülkelerin yanında olmuştur.''

                           
TÜRKİYE'Yİ ÇOK YAPICI BİR ÜLKE OLARAK GÖRÜYORUM
Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, devlet başkanı olarak ilk defa Türkiye'de bulunduğunu belirterek, yakın zamanda 2 ülke arasında başbakanlar düzeyinde de ziyaretlerin gerçekleşeceğini söyledi.
Gül'ün 2 ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve bölgedeki sorunların çözülmesi için yaptıklarının çok değerli olduğunu anlatan Vuyanoviç, iki ülke arasında çok sayıda anlaşmanın yapıldığını dile getirdi.
Berane Havalimanının bir an önce yapılandırılmasının ve Karadağ'ın kuzey bölgesinin havayoluyla Türkiye'ye bağlanmasının çok önemli olduğunu anlatan Vuyanoviç, "Gelecek yıl havalimanının bitirilmesi durumunda uçuşları bekleyebiliriz" diye konuştu.
İki ülke arasındaki ilişkileri ekonomi ve turizm alanında çalışarak artırabileceklerini ifade eden Vuyanoviç, "Çok iyi bir diasporamız  bulunuyor Türkiye'de ve bu iyi bir köprü. İşbirliği köprüsünün daha da güçleneceğini düşünüyorum. Çalışmalarımız devam etmekte" dedi.
Mısır ve Libya'daki olaylarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül'ün fikirlerini paylaştığını belirten Vuyanoviç, şunları söyledi:
"Mısır ve Libya'da masum insanlara karşı yapılan şeylerin kesinlikle cezalandırılması lazım. Aynı zamanda kan dökülmesini hiçbir şekilde desteklememek gerekiyor. Karadağ olarak biz AB yolundayız. BM ve bütün uluslararası toplumun gösterdiği faaliyetleri desteklemekteyiz."
Gazetecilerin, Türkiye'nin Balkanlar'da oynadığı rolü nasıl değerlendirdiğini sormaları üzerine de Vuyanoviç, "Türkiye'yi çok yapıcı bir ülke olarak görmekteyim, Balkanlar'da yapmış olduğu faaliyetleri desteklemekteyim" diye konuştu.

VUYANOVİÇ ŞAHİN İLE GÖRÜŞTÜ
Vujanoviç, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüştü.
Şahin, yaptığı konuşmada, dost ülke Karadağ'ın, bağımsızlığını kazanmasının üzerinde az bir zaman geçmesine rağmen bölgesinde önemli güç olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. 
Bölgesinde önemli bir istikrar unsuru olan Karadağ'ın ekonomik olarak kalkınmasından memnuniyet duyduklarını anlatan Şahin, Karadağ ile ekonomik alanda da işbirliğini geliştirmek istediklerini ifade etti.
                   
          
İYİ İLİŞKİLER EKONOMİYE DE TAŞINMALI
Karadağ Cumhurbaşkanı Fılıp Vujanoviç de iki ülkenin Parlamentoları arasında iyi bir işbirliği olduğunu, karşılıklı ziyaretlerin yapıldığını, bunun önemli bir ilerleme olduğunu ifade etti.
İki ülke arasında siyasi ilişkilerin iyi düzeyde olduğunu belirten Vujanoviç, bunun ekonomiye de taşınmasını arzu ettiklerini söyledi.
Şahin, görüşmenin ardından Vujanoviç onuruna Parlamentoda öğle yemeği verdi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol