ÜLKEDE 1 MAYIS...

Türkiye'de 1 Mayıs nasıl geçti... İşte ayrıntılar...

01 Mayıs 2013 Çarşamba 16:04
ÜLKEDE 1 MAYIS...

İSTANBUL


Taksim Meydanı, 1 Mayıs gerekçesiyle oluşturulan güvenlik kordonunu sadece güvercinler aşabiliyor. Meydanda sadece polisler ve güvercinler bulunuyor.

İstanbul Taksim Meydanı'na güvenlik gerekçesiyle kimse alınmıyor. Polisin Taksim'e tüm girişleri kapatması nedeniyle Meydan boş kaldı. Meydana oluşturulan güvenlik kordonunu tek aşabilen ise güvercinler. Polislerle güvercinlerin bir aradaki durumu ilginç görüntüler oluşmasına neden oldu.

ANKARA


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Ankara’daki kutlamalar başladı. Ankara Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleşen gösteriler sürerken, yaklaşık 15 bin kişilik grup, Ankara Tren Gar’ önünden yürüyerek alana geldi. Tren Garı yönünden gelen bu gruplar için Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi önünde arama noktaları kuruldu.

Gruplar, arama noktalarına geldiklerinde Taksim’deki olayları protesto için 1 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. “Eşit işe eşit ücret”, “Taşeron kölesi olmayacağız”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Yaşasın 1 Mayıs” şeklinde sloganlar atan gruplar arasında Adana Demirspor, Ankaragücü ve Beşiktaş Çarşı Grubu taraftarlarının yer alması da dikkat çekti.

Beşiktaş Çarşı Grubu ise arama noktasında bulunan çevik kuvvet ekiplerine ‘Çevik Kuvvet Beyaz Desene’ diye bağırdı. Çevik kuvvetten ses gelmemesi üzerine Çarşı Grubu çevik kuvveti yuhaladı.
Sıhhiye’deki kutlamalar sırasında dikkat çeken bir diğer grup ise kendilerine “Anti-Kapitalist Müslümanlar” diyen grup oldu. Anti-Kapitalist Müslümanlar grubu da “Allah-ekmek-özgürlük” şeklinde slogan attı.
Sıhhiye Meydanı’ndaki gösteriler ise bir polis helikopteri tarafından sürekli havadan izleniyor. Aralarında bölücü terör örgütü lehine slogan atan bir grubun da olduğu bazı gruplar ise aranmadan polis noktasından geçti. Olay çıkarılması muhtemel olan bu gruplar yaklaştığında polis arama noktalarından çekildi. Bazı grupların giydiği kıyafetler ise dikkat çekti.

İZMİR

DİSK Genel İş Sendikası 5 No’lu Şube yöneticileri ve çalışanlarının öncülüğünde Buca Belediyesi’nde çalışan işçi ve memurlar belediye binası önünde toplandı. Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak kutlamalara katılmak üzere buluşan Bucalı işçilere, CHP İlçe Başkanı Bektaş Gül, CHP'li Belediye Meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları ve memurlar da destek verdi. Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, giderek artan sayıda kutlamaların yapıldığına işaret etti, şunları söyledi: "Göreve geldiğimden beri dördüncü 1 Mayıs’ı kutluyoruz. İlk yılı çok iyi hatırlıyorum 29 kişi ile kutlamıştık. 11 kişi bizim personelimizdi. Bugüne değer verdiğiniz için, 1 Mayıs’a sahip çıktığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. 1 Mayıs İşçi Bayramımız kutlu olsun. 1 Mayıs’ın anlamı çok büyük ve kolay kazanılmadı. Biz de göreve geldiğimiz günden beri söylediğimiz laflara dikkat etmeye çalışıyoruz. Ağzımıza devrim lafını almıyoruz. Ne kadar kutsal bir laf olduğunu biliyoruz. Ben devrimciyim diye dolaşmak devrimcilik değildir. Büyük devrimciler bile devrimi yaptığında değerleri yıllar sonra anlaşılıyor. Biz sadece örnek olmak istiyoruz kullandığımız sözlerle yaptığımız eylemlerle örnek oluşturmak istiyoruz.”dedi.

ORDU

"1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" Ordu’da iki alanda kutlanırken, KESK ve TÜRK-İŞ (Sendika Güç Birliği Plartformu)’na bağlı sendikalar Tek-Gıda-İş ve Belediye İş sendikaları ve bazı sivil toplum örgütleri Cumhuriyet Meydanı'nda; Eğitim-İş Sendikası, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, dernekler ve siyasi parti temsilcileri ise Tahıl Pazarı’nda kutlama yaptı. Alanlarda geçekleştirilen kutlamalarda yoğun güvenlik önlemlerinin alınırken, kutlama alanına girenler polis tarafından tek tek arandı. Yoğun katılımın olduğu kutlama programları, konuşmalar ve konserlerle son buldu.

SAMSUN

1 Mayıs kutlamaları kapsamında kutlama komitesi tarafından belirlenen güzergahta alınan geniş güvenlik önlemleri altında Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen işçiler, bayrak sallayıp slogan attılar. Korteji izleyen Ahmet Soy isimli vatandaş bir anda dengesini kaybederek yere düştü. Düşmenin etkisiyle Soy’un başı yarıldı. Kanlar içinde kalan Ahmet Soy’a çevrede bulunan vatandaşlar ve güvenlik güçleri yardımda bulundu.

Renkli görüntülerin yer aldığı 1 Mayıs kortejinde kutlamalara katılan küçük çocuklar ilginç görüntüler oluşturdu. İşçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlarken, bazı belediye işçileri de görev başında çalıştı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır aralarında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KESK, DİSK, Türk-İş, Hak-İş sendikaları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin organize ettiği 1 Mayıs Emek ve Dayanış Günü, Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingle kutlandı. Mitingin düzenlediği alanda polis yoğun güvenlik önlemleri alırken, alanlara geçenler tek tek arandı. Mitingde, İstanbul’da bugün yaşanan olaylara da tepki gösterildi. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın gönderdiği mesajın okunması ile miting start aldı. Öcalan gönderdiği mesajda, 1 Mayıs’ta verilmesi gereken en önemli mesaj belki de dünya halklarının barış ve onuru bir arada yaşaması için onlara güvenmekten geçtiğini belirterek, "Ayağa kalkanların, onurları için mücadele edenlerin, şehirlerde meydanları dolduranların ortaklaştığı bir nokta vardır: Umut. Bugüne dek kapitalizmin modernist dayatmacılığı da bizi en çok umut eden yanımızdan vurmayı hedefledi. Bir halk için umut, asla kendisinden uzakta araması gereken bir şey olmamıştır. Halkımızın sınırları çoktan aşmış direnişinde de, Meksika’dan Tahrir’e dünyanın diğer direnişlerinde de ortak nokta halkın umudu kendisinde bulmasıdır. Bugün, bu 1 Mayıs’ta verilmesi gereken en önemli mesaj belki de dünya halklarının barış ve onuru bir arada yaşaması için onlara güvenmemizdir. Çünkü geçmişin ve bugünün tecrübesi hepimize öğretmiştir ki, devletçi, elitist topluluklar bu dünyanın azınlığıyken çoğunlukta olan biz isyanın parçalarını sözümüzde ve eylemimizde taşırız. Örgütleriniz üzerinden, dünya üzerinde Kürt halkının eşitlik ve barış mücadelesine verdiğiniz bu selama cevabımız, coğrafyamızda eşitlikçi, demokratik bir modernitenin elitlerin elinden kurtarılarak yeniden kurulması olacaktır. Tarihin her döneminde olduğu üzere, dünyanın tüm kıtalarında, tüm ülkelerinde emekçilere vurulan her darbe, geri kalan hepimizi aynı şiddetle yaralamaktadır. Uzun soluklu politik mücadelemiz, bir halkın kendi kaderini ortak aklı ve emeğiyle nasıl değiştirebileceğinin en açık göstergesidir. Mevcut durumum gereği bugün aranızda olamamam, herhangi bir Kürt’ün isyanının sizinkinden ayrı olmasının değil, tam tersine, dünyadaki emekten yana tavrını koymuş tüm siyasi hareketlerin ve emekçi kitlelerin biraradalığının zorunluluğunun işaretidir. Kapitalizmin, ulus devletin, kırımların tarihinin sonuna doğru yürümenin en onurlu yöntemi bu bir arada oluşumuzun, bu düşünsel ortaklaşmanın geniş alanlara daha özgürce biçimde taşınmasıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinden çalışma koşullarına, göçmen haklarından işsizliğe, ırkçılıktan taşerona tüm mücadele alanlarında gidecek uzun yollar olduğunu hatırlatıyor, kıyımların, kırımların, kapitalizmin, ulus devlet köhnemişliğinin tarihini kökünden değiştirmeye ve tarihi yeniden yazmaya gönüllü olan sizleri 1 Mayıs’ın direnişçi ruhuyla selamlıyorum" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.05.2013 14:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol