TÜRKİYE KARA KIŞA TESLİM

Türkiye genelinde görülen kar yağışları, hayatı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor.

09 Mart 2011 Çarşamba 11:45
TÜRKİYE KARA KIŞA TESLİM

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün günlük hava tahmin raporuna göre, ülke  genelinde görülen yağışların, Marmara'nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa ve Bilecik), Doğu Akdeniz (Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş), Doğu Anadolu'nun güneyi (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari) ile Ankara, Eskişehir, Kayseri, Niğde, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Yağışlar, Akdeniz ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Sabah ve gece saatlerinde Trakya ile yurdun iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.
Hava sıcaklığı, güney bölgelerde 4 ila 6 derece azalırken, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar, Marmara ile Ege Kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde güneyli yönlerden kuvvetli olarak esecek.
Yağışların; Marmara'nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa ve Bilecik), Doğu Akdeniz (Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş), Doğu Anadolu'nun güneyi (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari) ile Ankara, Eskişehir, Kayseri, Niğde, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olacak.




BAŞKENTTE BEYAZ ESARET
Başkentte önceki gün sabah saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor.
Sabah saatlerinde işe gitmek için evlerinden çıkan Ankaralılar yollarda biriken karlar nedeniyle zor anlar yaşadı. Vatandaşların özel otomobilleri yerine toplu taşım araçlarına yönelmesi otobüs, metro ve dolmuş duraklarında yoğunluğa neden oldu.
Şehirde çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana gelirken, başta İstanbul, Konya, Samsun ve Eskişehir yolu olmak üzere birçok caddede vatandaşlar otomobillerini yol kenarlarına park ederek toplu taşıma araçlarını kullanıyor.
Kar kürüme ve yol tuzlama çalışması yapan ekiplerle koordineli çalışan Emniyet güçleri, tuzlama ve kürüme çalışmalarında ekipleri yönlendiriyor.

HAVA ULAŞIMINA KAR ENGELİ
Kar yağışı nedeniyle Türk Hava Yolları ve Onur Air'in bazı iç ve dış hat seferleri iptal edildi.
THY'nin TK-2654 İstanbul–Erzincan, TK-2602 İstanbul-Diyarbakır, TK-2050 İstanbul-Eskişehir, TK-2032 İstanbul-Konya, TK-2576 İstanbul-Denizli ve Onur Air'in 8X-032 İstanbul-Diyarbakır seferleri karşı meydanlardaki elverişsiz hava koşulları nedeniyle karşılıklı olarak iptal edildi. 
Bu arada, THY'nin TK-1845 İstanbul-Atina ve TK-1043 İstanbul-Bükreş seferleri de karşı alanlardaki olumsuz koşullar nedeniyle iptal edildi. 



AKOM KİMSESİZ VATANDAŞLARI MİSAFİR ETTİ
Kar sebebiyle çok sayıda maddi hasarlı trafik kazasının meydana geldiği İstanbul'da, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait araçlar, tuzlama çalışması yapıyor.
İstanbul'daki kar yağışı ve şiddetli rüzgar, hava ulaşımını da olumsuz etkilemeye başladı. Gece saatlerinde Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmesi gereken 2 uçak, yoğun kar yağışı ve şiddetli rüzgar nedeniyle Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Havalimanlarındaki pist ve apronda ekipler ve karla mücadele araçları, uçuşların aksamaması için çalışmalarını sürdürdü. Uçaklar, buzlanmayı engellemek için alkol ve glikozdan oluşan kimyasal maddeyle yıkanıyor.

CUMADAN İTİBAREN İSTANBUL'DA YAĞIŞLAR ETKİSİNİ KAYBEDECEK 
İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, İstanbul'da aralıklarla devam eden kar yağışının, bu akşam ve gece öncelikle Anadolu yakasında ardından da il genelinde kuvvetlenmesinin beklendiğini belirterek, kar yağışının yarın akşama kadar süreceğini bildirdi.
Yıldırım, cuma gününden itibaren yağışların etkisini kaybedeceğini ve havaların ısınmaya başlayacağını söyledi.



İDO'DAN SEFER İPTALİ
 
Bu arada, İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin (İDO) bazı dış hat deniz otobüsü ve hızlı feribot seferleri olumsuz hava koşulları ve poyraz nedeniyle iptal edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden (AKOM) yapılan yazılı açıklamada, ekiplerinin, dün sabah saat 07.00'den bugün sabah 07.00'ye kadar karla mücadele çalışmalarında 4 bin 24 ton tuz, 32 ton solüsyon kullandığına işaret edilen açıklamada, kimsesiz 233 vatandaşın, Tevfik Aydeniz Spor Tesisi ve otellerde misafir edildiği belirtildi.

ANTALYA'YA KAR YAĞDI
Döşemealtı ilçesi ile Kepezüstü mevkisinde başlayan kar yağışı Antalyalıları şaşırttı. Kent girişindeki ''Antalya'' tabelası beyaza bürünürken, bazı vatandaşlar muhteşem manzarada fotoğraf çektirdi. 
Aralıklarla yağmurun devam ettiği Antalya'nın yüksek kesimleri, güne beyaz örtüyle uyandı. Antalya'nın Burdur yönündeki girişinde bulunan Döşemealtı ilçesi ve merkeze bağlı Kepezüstü mevkisinde, sabah erken saatlerden itibaren kar yağışı başladı. Bölgedeki portakal ve limon ağaçları ise beyaza büründü.
Lise 1. sınıf öğrencisi Dulkadın Yalın, ilk kez kar gördüğünü belirtti. Kardan adam yapmayı istediğini ifade eden Yalın, ''İnşallah bir hafta kar yağar'' dedi.

ULUDAĞ'DA KAR KALINLIĞI 125 SANTİMETRE
Bursa kent merkezinde 20 santimetre olarak ölçülen kar kalınlığı, kentin yüksek kesimlerinde 30 santimetreye yaklaştı. 
Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'daki ''oteller bölgesi''nde ise kar kalınlığı 125 santimetreyi buldu. 
Sıcaklığın gece eksi 12, gündüz eksi 10 olarak ölçüldüğü Uludağ'da, yağış nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman 5 metreye kadar düşüyor.

390 KÖY YOLUNA ULAŞIM SAĞLANAMIYOR
Doğu Anadolu Bölgesi'nde aralıklarla etkili olan kar yağışı nedeniyle 390 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.
Bölge illerinden Erzurum'da 148, Tunceli'de 87, Erzincan'da 63, Muş'ta 55, Bingöl'de 15, Kars'ta 12, Ardahan'da 6 ve Iğdır'da 4 olmak üzere toplam 390 köy yolunda, fırtına, tipi ve kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı.
Bölgede gece yaşanan en düşük hava sıcaklıkları, Erzurum'da eksi 3, Ardahan'da eksi 1, Kars ve Ağrı'da sıfır, Erzincan'da 2, Iğdır'da 5 derece olarak ölçüldü.
         

BASIN KARTLARI KOMİSYONU TOPLANTISI ERTELENDİ
Basın Kartları Komisyonu'nun, 14-15 Mart'ta Rize'de gerçekleştirilecek toplantısının hava muhalefeti dolayısıyla ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. 
Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, daha önce 14-15 Mart'ta Rize'de gerçekleştirilecek toplantının hava muhalefeti dolayısıyla ileri bir tarihe ertelendiği, toplantının ne zaman yapılacağının ise ''www.byegm.gov.tr'' sayfasında ilan edileceği ayrıca basına da duyurulacağı belirtildi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol