Tübitak'ın Yeni Projesi Şaşırtmadı!

Son yıllarda Diyanet ile yaptığı ortak işlerle gündeme gelen TÜBİTAK'ın yeni projesi şaşırtmadı.

26 Ağustos 2019 Pazartesi 10:08

Kameri ay başlarının yanı sıra imsak ve yatsı vakitlerinin tespiti konusunda TÜBİTAK ve Diyanet'in ortak çalışma yaptığı, bunun için ‘Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi kurulduğu, apochromat bir teleskobun tahsis edildiği ve astronom tahsis edildiği ortaya çıktı. TÜBİTAK, Diyanet destekli bu proje ile 'İslam alemi'ndeki ihtilafları ortadan kaldırmayı hedefliyor....

Son yıllarda Diyanet ile birçok ortak iş yapan TÜBİTAK, şimdi de kameri ay başlarını tespit etmeye çalışıyor.

'AYGÖZ' AÇILIMI

Diyanet'in hazırladığı hicri takvimlerde kameri ay başlarının gözlemsel yolla tespit edilmesi amacıyla iki yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK arasında ‘Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) Kurulması’ konusunda protokol imzalandı.

Hürriyet'te yer alan habere göre, protokol kapsamında TÜBİTAK Başkanlığı, Ulusal Gözlemevi’nin bulunduğu Antalya Bakırlıtepe’deki yerleşkeye, AYGÖZ Hilal Gözlem Sistemi’ni kurdu.

TÜBİTAK, 12 santimetre açıklığa sahip apochromat bir teleskopun tahsis edildiği sistemin işletimi ile bakımını yapacak yetkinlikte astronom istihdamı da sağladı. Sistem, kameri ay başlarında ‘hilal’in gözlemsel yolla tespit edilebilmesi amacıyla kuruldu.

AYGÖZ sistemiyle ilk profesyonel hilal gözlemi 31 Temmuz sabahı yapıldı ve Hicri takvime göre 1440 yılının Zilkade ayının son hilali gözlendi. Zilhicce ayının ilk hilal gözlemleri de 1 Ağustos akşamı devam etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi üzerine TÜBİTAK’ın bu çalışmayı başlattığını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Böylece, kamuoyunda ihtilafa neden olan kameri ay başlangıçlarının belirlenmesi ile imsak ve yatsı vakitlerinin belirlenmesi konularındaki tereddütlerin giderilmesine yönelik çalışmaların, gözlemlere dayalı bilimsel yollarla sağlaması yapılmış olacak" dedi.

TÜBİTAK VE AKP...

TÜBİTAK AKP döneminde yaşanan tasfiyeler ve bilim dışı faaliyetler nedeniyle çok sayıda eleştiriye konu olmuştu.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol