TÖREN BAKAN GÜNAY'I AĞLATTI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ilk TBMM binasında İstiklal Marşı'nın kabulüne ilişkin piyesi izlerken duygulu anlar yaşadı.

12 Mart 2011 Cumartesi 16:03
TÖREN BAKAN GÜNAY'I AĞLATTI

İstiklal Marşı'nın kabulünün 90. yılı etkinlikleri çerçevesinde, ilk TBMM binasında İstiklal Marşı'nın kabulüne ilişkin bir piyes sunuldu.
Piyes öncesinde konuşan Bakan Günay, bugünün, İstiklal Marşı'nın milli mücadelenin tam sıcak ortamında kabul edilişinin 90. yıl dönümü olduğunu anımsatarak, Mehmet Akif Ersoy'un bir maddi karşılık olmamak şartıyla marşı yazarak millete armağan ettiğini belirtti. Günay, "Onun bütün şiirlerini kapsayan 'Safahat' isimli o destansı kitaplarda İstiklal Marşımız yoktur. Kendisine sorulduğunda 'Safahat benim şiirlerimdir ama İstiklal Marşı benim değil milletimizindir' demiştir" diye konuştu.


İstiklal Marşı'nın hem 1921'in çileli, zor, özverili ortamını bütünüyle hissettirdiğini hem de 90 yıl sonra hala Türk milletinin duygularına tercüman olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Dünyada başka bir marş var mıdır ki acaba bir milletin bütün hissiyatıyla bu kadar uzlaşmış olabilsin? O, herkesin isabetle söylediği gibi tam bir milli mutabakat metnidir. Daha on, yüz bin yıllarca, bu dünya, bu vatan durdukça ve bu vatanın üzerinde bu millet yaşadıkça İstiklal Marşı'nın aynı sıcaklıkla, aynı coşkuyla, yürek haykırışıyla ifade edilmesini bütün kalbimle niyaz ediyorum. Bu yıl, İstiklal Marşı'nın 90. yıl dönümü ve aynı zamanda onun aziz şairi Mehmet Akif Ersoy'un da ebediyete intikal edişinin 75. yıl dönümü. Bu nedenle biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, Sayın Başbakan'ın da onayıyla bu yılı tümüyle 'Mehmet Akif Ersoy Yılı' ilan ettik. Türkiye'nin birçok yerinde İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'la ilgili yıl boyunca toplantılar yapılacak. Böylelikle hem İstiklal Marşı'nın bir milletin tarihi içindeki o derin yerini, o önemli günlerin bir kez daha hatırlanmasına vesile olarak anlatmaya çalışacağız hem de Akif'i bir ahlak öğretisi olarak yeniden milletimize hatırlatmaya çalışacağız."
Bakan Günay'ın konuşmasının ardından piyes sahneye konuldu. Devlet Tiyatroları oyuncularının görev aldığı piyeste, İstiklal Marşı'nın kabulü süreci canlandırıldı. 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, piyesi izlerken oldukça duygulandı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol