SÜRYANİ KİLİSELERİ DİYANET'E VERİLDİ

Mardin’de Süryanilere ait çok sayıda kilise, manastır ve mezarlık gibi mülkler Hazine’ye devredildi. Hazine de bu dini yapıları Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis etti.

24 Haziran 2017 Cumartesi 01:20
SÜRYANİ KİLİSELERİ DİYANET'E VERİLDİ

Mardin’in Büyükşehir olmasından sonra kurulan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, Süryanilere ait çok sayıda kilise, manastır, mezarlık gibi mülkleri kamu kurumlarına devretti. Hazine’ye tescili yapılan Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkların bir kısmının tahsisinin ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapıldığı belirtildi.

Azınlık vakıflarının Türkiye’de yıllardır mülk edinemediklerini, AKP hükümetinin 2002 ve 2008 yılında yaptığı değişiklikler ile kendilerinin bazı tapularını vakfın üzerine almaya başladıklarını belirten Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, “Valiliğe yaptığımız itirazlardan bu arazilerin, kiliselerin ve manastırlar ile mezarlıkların kendi malımız olduğunu ve vakfa verilmesini istedik ama bir sonuç alamadık. Bu arada kadastro çalışmaları yapılırken çoğundan haberimiz olmadı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile de görüştük, onlar da böyle bir şey ile ilk kez karşılaştıklarını ve bize dosya hazırlayıp kendilerine göndermemizi istediler. Devir kararının iptali için idare mahkemesine karşı dava açmaya hazırlanıyoruz. Tapuların iptali için ise asliye hukuk mahkemelerine davalar açtık ve yeni davalar açmaya devam edeceğiz” dedi. Ergün, Midyat’ta 3, Doğançay köyünde 2, Bağlarbaşı köyünde 1 kilisenin yanı sıra, Süryani cemaatine ait 20 parça arazinin devlet kurumlarına tahsisinin yapıldığını söyledi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol