“ŞERİAT EL, KOL KESMEK, ÇARŞAF GİYMEK DEĞİLDİR“

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, 'Şeriat istemiyorum', 'Kahrolsun Şeriat' diyenlerin aslında İslam'a değil din diye sunulan konulara karşı olduğunu söyledi. Eliaçık hoca, " Şeriat el kesmek, kol kesmek, recm cezası vermek ya da çarşaf demek değildir" dedi.

10 Aralık 2013 Salı 12:42
“ŞERİAT EL, KOL KESMEK, ÇARŞAF GİYMEK DEĞİLDİR“
Eliaçık hoca, İslam şeriatı denilince bir ürküntü ortaya çıkmasının her iki taraftan kaynaklanan sebepler olduğunu belirterek, " İlk olarak, bir kesim, İslam şeriatını el kesmek, kol kesmek, recm, taşlamak, insanları çarşafa sokmak, mirası ikiye bir şeklinde vermek, çok eşlilik gibi konular olarak anlıyor, şeriattan bunu kastediyor ve bunlara karşıyım diyor. İslam’a değil, şeriata karşıyım! Yani şeriatın bu tür, çağa uymayan hükümleri var, dolayısıyla ben bunlara karşıyım demek istiyor. Diğer taraftan da, şeriatı bunlardan ibaret gören, şeriatın gerçekten bunlar olduğunu zanneden bir dinî zihniyet de var. Onlar da bunların ezelî ve ebedî hükümler olduğunu, Kuran’da bir kez yer almasıyla birlikte kıyamete kadar her yerde ve her zamanda bunların uygulanması gerektiğini, bunların mutlak doğrular, vahyî doğrular olduğuna inanıyor ve bunları kabul etmemeyi din dışılıkla, kâfirlik olarak değerlendiriyor. Her iki kesim de bu açıdan yanlış yapıyor" dedi.

"İSLAM AHKAM'DAN İBARET DEĞİLDİR..."
Bir defa, İslam'ın ahkâmdan ibaret olmadığını, esas itibariyle değerler bütünü olduğunu vurgulayan Eliaçık hoca, " İslam, esas itibarıyla bir değerler bütünüdür. İslam’ın temelleri ve değişmez evrensel hükümleri “maruf” kavramı etrafında, “ortak iyi” kavramı etrafında toplanır ve bunlar adalet, doğruluk, dürüstlük, kardeşlik, paylaşım, sevgi, merhamet gibi evrensel değerlerdir. Eğer bir yerde bunlar varsa, orada İslam var demektir. İslam’ın ahkâmı, yani can güvenliğinin nasıl sağlanacağı, mal güvenliğinin nasıl sağlanacağı, ırz ve namus güvenliğinin nasıl sağlanacağı, mirasın nasıl taksim edileceği, zina yapanlara, fuhuş yapanlara ne ceza verileceği, kadınların sokağa çıktığında nasıl giyineceği gibi konular, İslam’ın evrensel değerleri ve hükümleri değildir. Bunlar, sonuç itibarıyla, on bin kişilik bir Medine ve on bin kişilik bir Mekke’de İslam’ın temel ve evrensel değerlerinin nasıl hayata geçirileceği ve nasıl ete kemiğe büründürüleceğine dair kimi ilk örneklerdir" diye konuştu.

"YOK BÖYLE BİR İSLAM..."
"İslam’ın tarihsel hükümlerini, şeâir-i İslamiye hâline getirirseniz, hâkim olduğunuz yerlerde, kurduğunuz devletlerde bütün kadınları örtünmeye, bütün hırsızların elini kesmeye, bütün miras taksimatını ikiye bir şeklinde yapmaya, bütün zina edenleri taşlamaya başlarsınız" diyen Eliaçık hoca, sözlerini şöyle sürdürdü: " Hem bir taraf, İslam’ın esas itibarıyla ahkâmının bu olduğuna inanıyor, hem de bunun karşısında yer alanlar “Evet, İslam zaten o!” diyor. Yani her iki taraf da bir konu üzerinde, İslam’ın ne olduğu konusu üzerinde esasında anlaşmış bulunuyor. Oysa adalet, eşitlik, özgürlük, doğruluk, dürüstlük, kardeşlik, merhamet, paylaşım… Bunlar İslam’ın en temel, ezelî ve ebedî hükümleridir. Eğer bunlar bir yerde varsa İslam vardır. Neden İslam konusunda bunlar üzerinde anlaşmıyoruz? Bir kesim niçin İslam’ın hayır o değil de diğerleri olduğunu söylüyor? Bazı insanlar arasında şöyle bir anlayış gelişmiş: Eğer İslam’ı sizin söylediğiniz şekilde anlatır ve yorumlar isek, yani İslam’ın evrensel hükümleri adalet, eşitlik, doğruluk, dürüstlük gibi temel değerlerdir, biz bunlara bakarız dediğiniz zaman İslam sempatik hâle geliyor, insanlar İslam’dan soğumuyorlar, insanları İslam’dan soğutmak için onu el kesme, kol kesme, baskıcı, zorbacı bir dinî diktatörlük olarak algılamamız lazım ki, insanlar İslam’dan soğusun diyen insanlar var bu memlekette. Dolayısıyla, bizim geliştirmeye çalıştığımız bu söyleme bazıları bu açıdan tepki gösteriyor: Sen İslam’ı iyi gösteriyorsun, anlattığın şeylerle insanların İslam’dan soğumamasına sebep oluyorsun, İslam senin anlattığın gibi değil, basbayağı İslam gerici, çağdışı, baskıcı, kendi dışındakilere asla hoşgörüsü ve tahammülü olmayan, el kesmek, kol kesmek, kırbaç vurmak gibi ahkâmdan ibarettir ve hakikaten de öyledir, diye inananlar var."

"GERÇEK İSLAM; ADALET DEMEKTİR..."
Eliaçık hoca, bu inanışta olanlara da seslenerek, " Öbür taraftan, eğer biz bunlara inanmazsak Allah’ın emirlerini yerine getirmemiş oluruz, ahkâmı uygulamamış oluruz, o zaman şeriat tam anlamıyla uygulanmamış olur, diye dinlerinin gereğini yerine getiremeyeceklerini düşünen dindar insanlar da şunu bilmeliler ki, İslam esas itibarıyla adalet bütün yönleriyle uygulandığı zaman gerçek anlamda uygulanmış olur" ifadelerini kullandı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.12.2013 12:54
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
EMİN ÇALIŞIR 2013-12-10 16:20:08

"Hırsızlık yapan erkek ve kadının ellerini kesiniz." (Maide, 5/38).

Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:

"Sizden öncekiler şu sebeple helâk oldular; onlar, şerefli bir kimse hırsızlık yaptığı zaman, hırsızı serbest bırakırlar. Güçsüz bir kimse hırsızlık yapınca da, ona ceza uygularlardı." (eş-Şevkânî, Neylü'l-Evtâr, VII,131,136).

Avatar
Utku Dede @EMİN ÇALIŞIR 2013-12-10 19:21:20

değerli dostum hocam zaten yok demiyo ki. özellikle yanlış anlamaya çalışıyosunuz.hoca sadece islam'ı kötü özellikleriyle değil iyi özellikleriyle anlatın ki insanların sempatisi artsın. diğerlerini reddetmeni söylemiyor yani sana.

Avatar
Gunay Gurkan 2013-12-10 21:34:19

Adaletin doğruluğun merhametin kardeşliğin paylaşmanın hüküm sürdüğü bir dünyada islamı kötü gösterecek bir uygulamaya gerek kalmayacaktır.Zaten yüce Peygamberimiz veda hutbesinde de "Bundan böyle canınız malınız namusunuz güvence altına alınmıştır" diyerek buna işaret etmiştir.

Avatar
berfo 2013-12-11 22:15:25

tamam keselim hırsızın ellerini de.. hırsız kim.. emekçilerin emeğini çalan kan emici kapitalistlerin ellerini keselim mi..bırakın onların ellerini kesmeyi, onların karşısında el pençe duruyo bizim muhafazakarlar...

Avatar
berfo 2013-12-11 22:18:41

ya demem o ki .. bu kuralları gerçek muhataplarına uygulamaya kalksak ilk önce ateşli bi şekilde bu kuralalrı dille savunanlar karşı çıkarlar..

Avatar
berfo 2013-12-11 22:22:23

öyle bi toplumda yaşıyoruz ki.. adam kendisi kabul ediyo falan belediye başkanı hırsız çalıyo diye..sonrada peşinden ekliyo..olsun ama adam çalışıyo kardeşim..yani bugün hırsızın elini keselim diyenlerin bir çoğu hırsıza kendi elleriyle oy veriyoo:)))))

Avatar
berfo 2013-12-11 22:24:30

sonrada kalkıp ihsan hocaya karşı çıkmalar falan bilmem neler...zaten ihsan hocamada bu tipler karşı çıkıyo..

Avatar
berfo 2013-12-11 22:31:06

ha bide bu tipler peygamberimizin sünentine sıkı sıkıya bağlıdırlar haaa...ama hangi sünnetine... ceplerine dokunmayan, bi kısmı uydurma bi kısmıda kişinin sadece kendi psikolojisini ilgilendiren sünnetine..(örn:sağ ayakla eve girmek vs.)bide pazarlık sünnettir var..cebe para girecek yaa onun için bu sünnette itina ile uygulanır :)))