Sakarya'da Kimyasal Gaz Uyarısı!

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Patlamaların devam ettiği fabrikadan 50 kişi yaralı olarak çıkarıldı ve hastaneye götürüldü.

03 Temmuz 2020 Cuma 13:31
Sakarya'da Kimyasal Gaz Uyarısı!

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında saat 11.15’te patlama meydana geldi. Yaklaşık 200 işçinin çalıştığı Hendek Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Fabrikada bulunan işçileri kurtarmak için müdahale ediliyor. Şu ana kadar 50 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılar ambulansla hastaneye kaldırıldı.

HENDEK BELEDİYE BAŞKANI’NDAN İLK AÇIKLAMA
Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, “150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Ölen olmamıştı. Patlamalar hala sürüyor. Olay yerine 300 metre mesafedeyim. İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada. Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis” dedi.

‘BOMBA DÜŞTÜ SANDIK’
Babaoğlu, “Çok güçlü bir patlamaydı. Telefonlarımız susmuyor. Tüm kentte duyuldu. Çevre illerde de duyuldu. Bomba düştü sandık. Şu an güvenlik tedbirleri alındı. Güvenlik çemberi kuruldu.” diye konuştu.

CHP’DEN AÇIKLAMA
CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç, patlamayla ilgili olarak, “Sakarya Hendek İlçesinde havai fişek fabrikamız patladı. Temennimiz can kaybı olmaması yönünde. Olayı takip ediyoruz. Geçmiş olsun Sakarya…” dedi.

BAKANLAR BÖLGEYE GİDİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya’da havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen bölgeye gidiyor.

SAKARYA VALİSİ: MÜDAHALE EDEMİYORUZ
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili “Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu ve patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz. Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var. Türkiye’de deposu en büyük olan fabrika. Deposunda 110 ton patlayıcı havai fişek olduğunu değerlendiriyoruz. 10 yaralı var, yaralıları hastaneye sevk ettik. Sıkıntılı bir durum yok, durumları iyi. 10 kişinin de fabrikadan kendi gayretleriyle çıktığını ifade ettiler bize.” dedi.

SAKARYA BELEDİYE BAŞKANI: YARALILARIMIZI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ
Sakarya Belediye Başkanı da, “Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hala patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli’den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz.” dedi.

HASTANELER ALARMA GEÇİRİLDİ
BirGün’ün Sakarya’da Devlet Hastanesi kaynaklarından edindiği bilgilere göre, çevre ilçe hastanelerinin de alarma geçirildiği, tedbir olarak yoğun bakım servislerinin de hazırlatıldığı ifade edildi.

KİMYASAL GAZ UYARISI!
Patlamanın ardından Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’tan uyarı geldi. Kınık şu açıklamada bulundu:

Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz.

AFAD’DAN AÇIKLAMA
AFAD’dan patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, “Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir.” denildi.

DEPREM CİHAZLARINDA İLKİ 11:05’TE OLMAK ÜZERE 3 PATLAMA KAYDEDİLDİ
AFAD’ın Hendek bölgesindeki deprem kayıt cihazlarına göre, ilk patlama 11:05’te olmak üzere saat 11:15 ve 11:18’de 3 güçlü patlama kaydedildi.

SAKARYA VALİSİ: 41 YARALIYI HASTANEYE İNTİKAL ETTİRDİK
Vali Kaldırım, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Devletimiz bütün imkanlarıyla Hendek’te olay yerinde. İlgili bütün birimlerimiz sahadalar, gerekli müdahaleleri yapıyorlar. Şu ana kadar 41 yaralıyı hastanelerimize intikal ettirdik, can kaybımız yok şükür. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.07.2020 13:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol