SABIKA KAYDI ALMAK KOLAYLAŞIYOR

Sabıka kaydı belgesi artık kaymakamlıklar tarafından da verilecek. 2 milyona yakın sabıka kaydı da siliniyor.

30 Mart 2012 Cuma 11:32
SABIKA KAYDI ALMAK KOLAYLAŞIYOR
Adliye önlerinde ‘’Sabıka kaydı belgesi’’ almak için oluşan kuyruklar sona erecek. AKP Bolu milletvekili Fehmi Küpçü tarafından TBMM’ye sunulan ve Meclis Adalet Komisyonunda ele alınan kanun teklifi ile, sabıka kayıtları kaymakamlıklar tarafından da verilecek. Sabıka kaydı alan vatandaşlar, geçen yıl toplam 52 milyon lira ödedi.
Özellikle işe giriş başvurularında istenen sabıka kaydı belgesi halen ücret karşılığında Cumhuriyet Başsavcılıklarınca veriliyor. Bu nedenle Adliye binaları önünde kuyruklar oluşuyor. Kamu kuruluşlarının açtığı sınav dönemlerinde de kuyruklar artıyor. Kanun teklifi ile sabıka kaydı belgesinin, Cumhuriyet Başsavcılıklarının yanı sıra tüm Kaymakamlıklar tarafından da verilmesi öngörülüyor.
2 MİLYON SABIKA SİLİNİYOR
Yasa teklifi ile ayrıca, sabıka kayıtlarının, yüz kızartıcı suçlar ve devlet aleyhine işlenen suçlarda 15-30 yıl arası, diğer suçlarda ise 5 yıl saklanması ve daha sonra tamamen silinmesi de amaçlanıyor. Bu hüküm mevcut kayıtlar açısından da uygulanacak.
Böylelikle halen Adli Sicil Bankasında bulunan 6 milyon 843 bin 133 suç kaydından, 1 milyon 826 bin 992’si silinecek. Anayasa Mahkemesi bir süre önce, adli sicil yasasında yer alan ve sabıka kayıtlarının 80 yıl süreyle arşivde saklanması maddesini iptal etmişti.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol