'SAAT YAKLAŞIYOR...'

İhsan Eliaçık hoca, İslam'ın tebliği sırasında Hazreti Peygamber'in de tıpkı Nuh Aleyhisselam gibi 'yeni düştüm' diyecek noktaya geldiğini söyledi.

10 Kasım 2014 Pazartesi 12:45
'SAAT YAKLAŞIYOR...'

İhsan Eliaçık ile Kur'an'ı Keşfediyorum'da bugün: Kamer Suresi / 9-15...

Sevgi ve Merhameti sonsuz olan Allah'ın adıyla,


Önceki çağlarda Nuh'un halkı da yalanladı. 
O kulumuza 'Bütün bunlar yalan, senin akli dengen yerinde değil' dediler, çok incittiler. O da sonunda Rabbine 'Ben yenik düştüm, bana yardım et' diye dua etti.
Biz de göğün kapılarını açıp su boşalttık. Yerden su fışkırttık. Derken iş olacağına varıp sular birleşti.
Nuh'u da tahta ve çivilerden yapılmış bir gemi üzerinde taşıdık.
Gadre uğramış kimseye mükafat olmak üzere gemi koruyup kollamamız altında yüzüp gitti...
O gemiyi ibreti alem için bıraktık, yok mu ibret alan?
İşte bak nasıl oldu uyarılıma kulak asmayanlara yönelik azabım? Açın kulağınızı! Kur'an'ı düşünmek için kolaylaştırdık, yok mu düşünen?
KAMER SURESİ / 9-15)

Görüldüğü gibi surenin bu bölümünde Nuh kıssası anlatılıyor. Bunun tarihi bilgi vermekten ziyade Hz. Peygamber'in o an karşılaştığı durumla ilgili olduğu açıktır. Nuh'u 'yalanladıkları' ve 'akli dengen yerinde değil' dedikleri aktarılıyor. Bunun aynısı peygambere de söylenmektedir.

Yalanlamak, inkar etmek veya alay etmek anlamına da geliyor. Mecnun ithamı ise hem 'akli dengen yerinde değil' hem de 'kabul edilemez, şehri maceraya sürükleyecek şeyler söylüyorsun' demek oluyor.

Diğer taraftan Nuh'u inkar edenlerle, Hz. Peygamber'i inkar edenler aynı karakterdeki kişilerdi. "Rabbim bana karşı geldiler. Malı ve oğlu (zenginliği) hüsranını artırmaktan başka bir işe yaramayacak kişinin ardından gittiler" sözünden de anlaşılacağı gibi Mekke'dekiler de aynen böyleydi.

Onlar da Hz. Peygamber'e karşı gelen 'mal ve oğul sahipleri' idi. Onlar da eziyet etmekte, incitmekte ve uyarılara kulak asmamaktaydılar. Öyle ki Hazreti Peygamber'i neredeyse Nuh gibi 'yenik düştüm' diyecek noktaya getirmişlerdi.

Tam da bu noktada uyarılara kulak asmamanın tarihten bir örneği olarak Nuh'un kavmi anlatılıyor. 'Zalimlerin yıkılışını arttır.' duasından da anlaşılacağı gibi, bir gün Mekke'nin zalimlerinin de yıkılacağı, büyük bir toplumsal tufana yakalanacakları, sonlarının yaklaştığı haber veriliyor.

Surenin başında yeralan 'Saat yaklaştı' haberi, bu bağlamda, 'Tufan yaklaşıyor, siz de Nuh'a eziyet eden, mal ve oğul sahipleri gibi alt üst olacaksınız' şeklinde örneklendiriliyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.11.2014 12:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
nur 2014-11-10 14:24:01

Hocam cok tesekkurler kur an aciklamalarinizi bizlerle paylastigin icin allah sizden razi olsun

Avatar
ŞABEN GÖK 2014-11-10 15:52:57

RECEP HOCAM BU GÜNDE NUHUN TUFANINA INANMAYANLAR ÇOK ONLAR İÇİN ZAMAN YAKLAŞIYOR.MADEN KAZALARI YER ALTINDA KALANLARA SEBEB OLANLAR NUH TUFANINA İNANMIYANLAR.

Avatar
m. şirin 2014-11-12 07:29:11

saygilar hocam ne guzel hayirli bir iş yapıyorsunuz Allah in yüce kitabini kullarina açikliyorsunuz ebedi hayatin ve sonsuz rahmetin sahibi Allahin büyüklüğünü anlatiyorsunuz Teşekkürler