PROTESTANLIK BİLE İSLAM'DAN ETKİLENDİ

İhsan Eliaçık hoca, modernizmin İslam'dan etkilendiğini belirterek, " Hristiyanlık'taki Protestanlık bile İslam'ın özelliklerinden etkilenmiştir" dedi.

05 Eylül 2014 Cuma 12:45
PROTESTANLIK BİLE İSLAM'DAN ETKİLENDİ
Eliaçık hoca, Tekil Haber'le yaptığı söyleşide kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. 'İslam'ı modern akla uydurmaya çalışıyor' şeklindeki eleştirileri yersiz ve samimiyetsiz bulduğunu belirten Eliaçık hoca, " Söylediklerimin bununla ne alakası var. Burada hangi dinden bahsediyoruz önce onu ortaya koyalım. Ben İslam’ın anlaşılması üzerine yazıyorum. İş İslam olunca orada durmanız lazım. Her şeyden önce İslam dinlerden bir din değildir. Esasında İslam, diğer dinlerden bahsedilirken kastedilen anlamda bir din de değildir. Bir gerçek hayat yoludur. Hayatın ta kendisidir. Bu nedenle gerçek hayatın dilinden ayrı bir din dili yoktur. Gerçek hayatta karşılığı olmayan bir şey de İslam’da yoktur. Çünkü İslam gerçek hayatın sorunlarını çözmek için gelmiştir. Tapınak dini değil; gerçek hayat dinidir" dedi.

PROTESTANLIK BİLE ETKİLENDİ...
Bu çerçeveden bakılması halinde sahabenin İran Kisrası'nın karşısına çıktığında söylediği sözlerin akla gelmesi geldiğini kaydeden Eliaçık hoca, " İslam, insanlığı kula kulluktan ve “dinlerin” zulmünden kurtarmak için gelmiştir. Eski dünya dinleri hayatın dışına düşmüş, gerçek hayatın sorunları ile ilgilenmez olmuş, birer tapınak dinine dönüşmüştü. Akıldışılığa kaymış, sır ve büyü dinleri haline gelmişti. İslam, dinler tarihi içinde bir devrimdir. Dinler tarihi içindeki esas misyonu; irrasyonelleşmiş dinleri rasyonel hale getirmek ve sokaktaki adamın aklına ve vicdanına hitap eder hale sokmaktır. Kur’an’ın ayetlerine bakın, peygamberimizin yaptıklarına bakın hep bunu görürsünüz. Örneğin “Ruhbanlık yok cihat var” demiş. Yani tapınağa kapanma, ruhban dili ve yaşamı icat etme böylece irrasyonelleşme yok; cehd, çalışma, halkın arasına karışma, rasyonel hayata katılma var… Keza “Mü’minin miracı namazdır” demiş. Yani Tanrı katına kralların, din adamlarının, mecnunların, kahinlerin yaptığı gibi merdivenle çıkılır gibi çıkılmaz, bunlar onlara mahsus değildir; bilakis her mü’min secdeye vardığında Allah’a yükselmiş olur… Bunlar dini dünyayı, rasyonelleştirme, sokaktaki adamın aklın ve vicdanına hitap eder hale getirmelerdir. Daha çok örnek var… Kanımca İslam modernizmden değil; modernizm İslam’dan etkilenmiştir. Bu açıdan İslam protest bir dindir. Yani itiraz eden, sorgulayan, başkaldıran, önceki dinleri reforma uğratan, akla ve vicdana çağıran, çalışmayı, dünyalı olmayı teşvik eden bir dindir. Hıristiyanlık’taki Protestanlık İslam’ın bu özelliğinden çok etkilenmiştir" ifadelerini kullandı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.09.2014 12:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
mualla 2014-09-05 13:28:25

yüreğinize,aklınıza sağlık.....bunları,çok geniş kitlelere yaymanın bir yolunu bulmalıyız....

Avatar
sennur 2014-09-05 16:59:21

Hocam kuran aciklamalariniz cokakilda kalacak sekilde size cok tesekkur ediyorum