PKK İstedi Diye Kaldırmışlar!

Andımız, 2013'te çözüm süreci kapsamında kaldırılmıştı. Danıştay'ın kararının ardından Andımız yeniden gündeme geldi. Peki Andımız nasıl ortaya çıkmıştı, andımızın yazarı kimdi? İşte tüm cevaplar…

20 Ekim 2018 Cumartesi 00:23

Türkiye ve KKTC'deki ilköğretim okullarında her sabah öğrenciler derse girmeden önce okutulan Andımız tarihçesiyle de dikkat çekiyor.Andımız ilk olarak, 1933 yılında ortaya çıktı. Mustafa Kemal Atatürk’ün onayıyla okullarda okutulmaya başlanan andımız, dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından hazırlanmıştı.

Andımız metni, söylendiği yıllar içerisinde birkaç kez değişikliğe uğramıştı. 1997 yılında yapılan değişiklikle günümüzdeki son halini alan ant, Türklük ve Atatürk karşıtı cepheler tarafından çok kez kaldırılmak istenmişti. 


İşte yıllara göre andımızın yaşadığı değişimler:

1933 (ilk hali)
Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

1972 (ikinci düzenleme)
Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk: açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türküm diyene.

1997 (üçüncü düzenleme)
Türküm, doğruyum, çalışkanım, İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene!

PKK TALEP ETTİ, 2013’TE KALDIRILDI
Rejim karşıtı uç ideolojilerin sürekli hedefinde olan andımız, ilk kez çözüm süreci olarak adlandırılan dönemde kaldırıldı. Birçok sivil toplum kuruluşunun tepkisine aldırış etmeksizin kaldırın andımız, çözüm sürecinin tarafı olan PKK terör örgütünün de “kaldırılsın” talebinde bulunduğu konulardan biriydi. 

DANIŞTAY’IN ANDIMIZ KARARI
Çözüm sürecinde AK Parti’nin kaldırdığı andımızla ilgili en büyük tepkilerden birisi de Türkiye’nin en büyük sendikalarından biri olan Türkiye Kamu-Sen’den gelmişti. Dönemin Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk (İYİ Parti Adana Milletvekili), konuyu yargıya taşımız ve andımızın kaldırılmasına karşı kampanyalar düzenlemişti. Koncuk’un yargıya taşıdığı konu, Danıştay’ın verdiği kararla yeni bir boyut kazandı. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen’in yargıya taşıdığı konuyla ilgili karar veren Danıştay 8. Dairesi, 2013'teki düzenlemenin iptaline karar verdi. Böylece okullarda andımızın yeniden okunmasının önü açıldı.

AKP'Cİ SENDİKADAN ŞOK SÖZLER!

Öte yandan Danıştay kararına tepki gösteren hükümete yakınlığıyla bilinen Eğitim-Bir-Sen, skandal açıklamalarda bulundu. Genel Başkan Ali Yalçın, Andımız için "Baskıcı, gerici, militarist" ifadelerini kullandı. Sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Öğrenci Andı uygulamasının 2013 yılında kaldırıldığını hatırlatarak, "Gerici, baskıcı, militarist, totaliter zihniyetin ürünü olan öğrenci andının kaldırılmasına, toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanması, demokratik bir Türkiye’nin inşası adına biz de Eğitim-Bir-Sen olarak destek vermiştik" dedi.  
 

(Kaynak: Y. Çağ)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.10.2018 00:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol