PKK, AKP-HDP KOALİSYONUNU TARTIŞIYOR!

Barzani'nin gazetesi, Kandil'deki PKK yönetiminin HDP ile AKP arasındaki gerilimin sona erdirilerek 2013 koşullarına yeniden dönmek istediği iddia etti.

22 Şubat 2017 Çarşamba 10:45
PKK, AKP-HDP KOALİSYONUNU TARTIŞIYOR!

 Referanduma gidilen süreçte HDP'ye yönelik baskılar artarken, son olarak dün 3.5 aydır tezkeresi Adalet Bakanlığı'nda bekletilen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği düşürüldü. 

Öte yandan, referandum tarihi yaklaştığında AKP iktidarının yeniden HDP seçmeninin 'gönlünü kazanacak' kimi adımlar atacağı konuşulurken, Oral Çalışlar bugünkü yazısında Mezut Barzani'nin gazetesinin bir iddiasını köşesine taşıdı.

Çalışlar'ın detaylarını aktardığı habere göre, Kandil'deki PKK yönetimi, şehirlerde hendeklerin kazılmasının yanlış bir strateji olduğunu ve yeniden 2013 koşullarına dönülerek HDP'nin AKP ile koalisyon kurması gerektiğini tartıştığı iddia edildi.

İşte Oral Çalışlar'ın tartışma yaratacak o yazısı: 

Kandil'den değişik sesler mi çıkıyor?

Kürtçe ve Türkçe yayın yapan (Mesud Barzani’ye yakın sayılan) haftalık Bas gazetesinde, Kandil cephesindeki gelişmelere ilişkin bir haber-analiz yer aldı: Kandil’deki bir grup PKK’lı yönetici, “hendek siyaseti”nin başarısız olduğunu açıktan dile getiriyor. 2013 koşullarına yeniden dönmek istiyorlar:

“Bas Gazetesi’nin ulaştığı PKK’li kaynak, bir grup KCK yöneticisinin 7 Haziran 2016 seçimleri sonrasında devlet ile yaşanılan çatışmaları doğru bulmadıklarını, KCK’nin çatışmaları şehir merkezlerine taşıma stratejisinin Kürt halkına büyük zarar verdiğini, PKK’nin HDP’nin genel seçimlerde elde ettiği başarıyı desteklemesi ve HDP’nin AK Parti ile koalisyon hükümeti oluşturması gerektiği yönünde özeleştiriler yaptıklarını iddia ediyor.”


Türkiye

Habere göre; KCK yöneticileri arasında, hararetli tartışmalar sürüyor. ‘Barış ortamının yeniden sağlanması için gerekli zeminin oluşturulması’ görüşünün de, örgütte oldukça ağır bastığı belirtiliyor...

Hükümet yetkililerinin; HDP’ye, 'PKK’nin silahlı unsurlarını Türkiye’den çıkarması gerektiğini, silahların bırakılmasıyla beraber operasyonların duracağını kaydettiği' söyleniyor.

Kaynağın verdiği bilgilere göre; KCK içindeki çözüm isteyenler, ABD ile, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin barış ve diyalogu esas alan tavsiyelerini de dikkate alarak hareket ediyorlar. Aynı çevreler, ‘Öcalan’ın devreye girmesi halinde, 2013'teki duruma dönebileceklerini’ öne sürüyorlar.

Hesaplaşma ve bedel 

PKK’nın, hendek ve barikat siyasetinin, bölge halkını perişan ettiğini, büyük bir yıkıma yol açtığını, açabileceğini; HDP'li siyasetçilere o dönemde anlatmak mümkün olmadı. Yüzde 13 oy alan bir parti, yer ile yeksan oldu.

“Devrimci halk savaşı”nı başlatan Kandil’in sorumluluğu ortada. Halk iradesine indirilen darbenin eninde sonunda muhasebesinin yapılması ve bir hesaplaşma içine girilmesi kaçınılmazdı. Tabii 2013’e yeniden dönmek mümkün değil.

PKK’nın, Türkiye’ye çevirdiği silahları indirmesi, silahlı güçlerini Türkiye'den çıkarması, tutarlı bir tavır sergilemesi; yeni bir başlangıç için anlamlı olabilir mi?

Anlaşıldığı kadarıyla, Kandil'de yeni uzlaşma adımları atmak isteyen grup; ABD ve Barzani ile de görüşüyor. Sorunun Suriye boyutu da bulunuyor.

Her olasılık var, hep birlikte göreceğiz...

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol