'OSMANLI MODELİ ZORBALIK MODELİDİR...'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, ümmet birliği için Osmanlı modelinin örnek alınması gerektiği yönündeki görüşlere sert çıkarak, " Osmanlı yönetimi demek zorbalık demek" demek.

25 Şubat 2016 Perşembe 01:59
'OSMANLI MODELİ ZORBALIK MODELİDİR...'
Bu yöndeki soruları cevaplandıran ve Osmanlı yönetimini sert ifadelerle eleştiren Eliaçık hoca özetle şunları söyledi: " Ümmetin birliği için Osmanlı modelini örnek alamayız. Osmanlı bu konuda da bize örnek olamaz. Çünkü Osmanlı'nın ümmet birliği modeli Yavuz'un ordularının İstanbul'dan çıkıp, kırk bin Alevi'yi kesip önüne geçeni doğrayıp, Medine'den kutsal emanetleri getirip sonunda da kılıcını çekerek Halife benim ulan demektir. Bunun nesini örnek alacaksınız? Zorbalık bu Halifelikle falan alakası yok ki. Bir defa Osmanlı sultanları Halife falan değildir zorbadır. Bildiğiniz zorba! Keserek, doğrayarak, katlederek zorla kutsal emanetleri İstanbul'a getirmekle Halife mi olmuş oluyorsun? Bunun hilafetle ne alakası var? Hilafet peygamberin ölümü ile bitti. Hilafet Hz. Ali'nin 17 kişi ile Peygamber'in cenazesini kılması ile zaten bitti. Ondan sonrakiler saltanattır, imparatorluktur, krallıktır. Bizans'a ve Kisra'ya özenmektir. Osmanlı sultanları halife falan değildir. Halife olarak tanınamazlar. Hepsi de zorbadır. Benim görüşüme göre zorbadır, katildir ve zanidir. Zorbadırlar çünkü zorla ayakta dururlar, zorla vergi toplarlar, işgal ederler, kendi çocuklarını, amcalarını, kızlarını, yeğenlerini boğdururlar katildirler ve evlenmeden cariyelerle yatarlar zanidirler. Bunun nesine özeneceksiniz sorarım size? Ümmeti birleştirmede model olarak da kullanılamazlar. Peygamber'in Medine Sözleşmesi'ni örnek alacağız. Köke, asla ineceğiz. Birinci maddesi Mekke'den göçenler, Medine'de yaşayan ensar, ona tabi olanlar, çoğu müslüman olmayan 18 kabile bunları sıralar, işte bunlar diğer insanlarla bu sözleşme çerçevesinde birleşmiş ayrı bir ümmettir der. Ümmet kelimesi Medine sözleşmesinin birinci satırında geçer. Ümmet din birliği demek değildir, mezhep birliği demek hiç değildir. Ümmet siyasal, sosyal, ekonomik, politik pakt demektir. Yahudiler de, Hristiyanlar da, Mecusiler de, Ateistler de olabilir ümmetin içinde. Adalet, doğruluk, dürüstlük yolunda anlaşmaları doğrultusunda ümmet birliği sağlanmış olur. Bu da ancak bugün itibariyle bir Ortadoğu Konfederalizmi ile mümkündür Avrupa Birliği gibi. Dolayısıyla Osmanlı'dan alacağımız hiçbirşey yok. Ben hiçbirşey bulamıyorum. Kimse kusura bakmasın."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.02.2016 15:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Muharrem Morkoç 2016-02-25 16:22:08

Vay cahil vay..

Avatar
k 2016-02-25 17:02:19

Adam gibi adam doğruları söyleyince cahilmi oluyor geri zekalı sonra ne kadar biliyon yaz yorumada sana inanalım GT lalesi

Avatar
Anti amerika 2016-02-27 13:00:27

Şimdi demişki birisi hakaret etmiyim .neymiş osmanlinin yolunda gitsek amerika olmazmiş be hiyar osmanli kimin yolundan gidiyoduda çöktü...
Benim dedelerimden birine yillarca askerlik yaptirmis osmanli en sonunda artik kacip gelmis ac bilac sefil bi halde .şimdi soruyorum size hanginiz dedenizin babasini biliyosunuz gördünüz görmediniz çünki osmanli onlari savaşlarda harcadida o yüzden.yatin kalkin Ataturke dua edin o çürümüş osmanli cesedinden bir ulus millet yetiştirdi..açık konuşucam osmanliyi bi halt zanneden salağin gerizekalinin tekidir.bugün bi padişahin kulu yani malı degil insansaniz Allaha kulsaniz bu TÜRKİYE CUMHURIYETİ sayesindedir.

Avatar
Violinist 2016-02-26 12:52:42

Bu insan icin cahil diyenler var. bak kardesim ben ateist biriyim ve din denen bir kavrami tanimiyorum ama hayatin her alaninda karsimiza cikar. Simdi bu insanin goruslerine ve dinine inanmam ama bu onun cahil oldugu anlamina gelmez. Aksine cok guzel bir tez atmis ortaya varsa o g.t cikar onun tezini curutecek bilgiler sunarsin. Burda vay cahil felan ancak aciz insanlarin isidir.

Avatar
Fatih Yumurtacı 2016-02-25 20:45:35

"Köpek,sahibine göre havlar".Diye bir söz vardır.Biz müslümanlar biliriz ki Osmanlı her daim islamın kılıcı olmuş ve keferelerle savaşmıştır.Bu savaşlar da ki mağlubiyetler batının canını o kadar çok sıkmış ki,bugün oradan beslenen BESLEMELERİ Osmanlıya küfrediyor.Ne demişler;"İt ürür kervan yürür."

Avatar
sinasi bay 2016-02-25 20:51:47

Hoca dogrularimi söyledi. Yoksa geçmişe iftira mi ediyor. Cocuklarini torunlarini bogmadilar mi ne icin iktidar icin. Ayni seyleri cocuklariniz siz bogdururmusunuz bunu kendinize sorun.

Avatar
Fatma tanış 2016-02-25 23:04:57

Bütün söylediklerine noktasına..virgülüne kadar katılıyorum ihsan hocanın..

Avatar
S.d 2016-02-26 02:34:43

Tarih okuyan ve arastiran biri olarak soyluyorum her cumlesi dogrudur. Tarihcilerin hepside bu gercekleri bilirler . Cahil halk ... osmanliyi ne sandiniz