ORUÇ DEYİP GEÇMEYİN...

Hiç düşündünüz mü, oruç neden açlık ve cinsellik ile ilgilidir? İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca açıkladı...

23 Haziran 2015 Salı 23:32
ORUÇ DEYİP GEÇMEYİN...
 “Oruç kötülüklerden alıkoyar” deriz.

Yani “İnsanın kendini tutmayı bilmesi, kötülük yapmaktan alıkoyan en esaslı amildir.” demek isteriz.


Ne demek bu?


Hiç düşündünüz mü, oruç neden açlık ve cinsellik ile ilgilidir?


Çünkü bütün kötülüklerin anası bu ikisidir.


Ev (beyt) ve hukuktan (şeriat) sonra en önemli insanlık hamlesi “ahlak” fikrinin doğuşudur. Ahlak, insanın kendini içsel tutuşu (savm) ile ilgilidir. Bu nedenle savm (oruç) ahlakın kök dinamiğidir. Demek ki insanı hayvandan, şehri ormandan ayıran üçüncü temel vasıf kendini tutmayı bilme yani bir huyu ilke/kural edinme veya bir ilkeyi/kuralı huy edinme demek olan ahlak fikridir.


Ahlak, hukuk gibi dışarıdan bir yasaklama değildir. İnsanın içten kendini tutması, sorumluluk yüklenmesi ve çevresine, özellikle de hemcinslerine karşı şunu yapmamalıyım, bunu etmemeliyim demesidir."


İnsanlarda ilk “tabular” yeme içme ve cinsellikle ilgilidir. “Tabu” Freud’un sandığı gibi ilkellik değil; ilkellikten insanca yaşama geçişi sağlayan “kendini tutuş”lardır. İlkel insanlar hiçbir tabusu (yasağı, dokunulmazı, ilkesi) olmayan insanlardır. İnsan eti ve leş yerler, kan içerler, önüne gelenle yatarlardı. İnsanlığa geçişle birlikte bunlar dokunulmaz ve yasak oldu.


Demek ki “insan” dediğimiz kendini tutmasını bilendir.


İşte oruç bize bunları öğretir. Bu nedenle aslında insan orucu değil; kendini tutar. Kendini tutmayı öğrenir. Oruçla bize bunun talimi yaptırılır…"

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.06.2015 12:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
mesut Sipahi 2015-06-25 14:13:01

peki hocam, 1400 senedir islam coğrafyasında oruç tutuluyor da neyi öğrendik? Açlık ve sefalet daha da artmadı mı..? Azgınlık ve katillik daha da çoğalmadı mı..? Sahtekarlık ve haram yemek giderek yaygınlaşmadı mı..?
Oruç tutmayla nedir daha iyi olan..?

Halbuki hiç oruç tutmayan batılı laiklikle idare olunan ülkelere baktığımızda bunlar yok..
Bu nasıl oluyor..????

Avatar
Taner Işık 2015-06-25 18:30:08

din hakkıyla ve anlamını bilerek ibadeti emreder, ibadeti ritüele dönüştürür içini boşaltırsanız iste sonuçları bu olur, ne dindarların ne de toplumun aydınlanmadan kurtulması mümkün değildir, bu hali ile din ve ibadet dincilerin sermayesi olur..

Avatar
İzzet beşevli 2015-06-25 12:17:17

Hocam yazdıklarınza tamamiyle katılıyorum.Sizi tenkit edecek kadar bilgim yok sizi uzun zamandır takip ediyorum bu yazınızda kimseyi tenkit etmemişsiniz .Programlarınızın çogu neredeyse yüzde 90 nı eleştirisel bunu tersine çevirseniz veya yarıyarıya yapsanız ulaşacagınız kitle sayısı çok daha fazla olacaktır selam ve dua ile

Avatar
zeus 2015-06-25 15:39:48

merak ediyorum oruç bunları öğretiyorda niye en çok sefalet açlıktan çocuk ölümleri tecavüz hırsızlık hep islam ülkelerinde sorun nerde

Avatar
lorun 2015-06-25 16:59:25

fikirlerinizden kendi adıma çok yararlanıyorum. Ama şöyle bir çelişki var,bu dinin vecibelerinin arkasındaki sırlar sizler tarafından her daim açıklandığı halde neden müslüman ülkelerin ahlaki durumu hala berbat? Böyle olduğu gibi hiçbir ilerleme yok. Aksine hep gerileme ve yozlaşma var? Demekki din tek başına bunu başaramıyor. Yanında birşeyler eksik.

Avatar
DLO 2015-06-25 12:36:40

hocam Allah a emanet ol.sen hep varol.

Avatar
voles 2015-06-25 14:45:08

oruç tutmak evet dediğiniz gibi nefislerimize çeki düzen verebilir. ama bununda şuur altında yerleştirdiği bir zarar var. o da aza kanaat etmek. şükürcülük. tabi aç gözlülük yapın demiyoruz. ama tembelliğe ve miskinliğe sebep oluyor. buda tabi başkalarının oldukça işine yarıyor.

Avatar
vesile şanĺıö 2015-06-25 13:06:06

Hocam sizin gibi hocalar ihtiyacımız varyanına 7 yaşında kız çoçuklarını alıp poz verip evlilik düşünen yobax larla işimiz olmasın bizi dinden soğuttular