O YÜZBAŞI ORDUDAN ATILMADI!

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Maltepe Askeri Lisesi son sınıf öğrencilerine Game of Thrones (Tahtların Oyunu) dizisini izlettiren yüzbaşının ordudan atılması kararını hukuka aykırı buldu.

19 Temmuz 2013 Cuma 11:38
O YÜZBAŞI ORDUDAN ATILMADI!

  Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Maltepe Askeri Lisesi son sınıf öğrencilerine İngilizce öğrenmelerine yardımcı olmak için Game of Thrones (Tahtların Oyunu) dizisini izlettiren Yüzbaşı İskender Gülbahar’ın ordudan atılması kararını hukuka aykırı buldu.

2’ye karşı 3 oyla alınan karar, Gülbahar’ın TSK’ya dönmesinin yolunu açtı. Tüm dünyada ilgiyle izlenen Game of Thrones dizisini Maltepe Askeri Lisesi’ndeki son sınıf öğrencilerine izlettirdikleri için ‘cinsel istismar’ ve ‘Türklüğe hakaret’ iddiasıyla 4 subay hakkında başlatılan soruşturma, TSK’dan ihraçlarla sonuçlanmıştı. Albay ve yarbay rütbesindeki 3 subay soruşturmadan önce emeklilik işlemlerini başlattıkları için atılma kararı bu kişiler hakkında ‘yok hükmünde’ sayılırken, Yüzbaşı İskender Gülbahar Ağustos 2012’de ordudan atılmıştı. Hürriyet gazetesinin haberine göre; yüzbaşının, kararın iptali için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1’inci Daire’de açtığı dava, geçen hafta karara bağlandı. Mahkeme, oy çokluğuyla İskender Gülbahar’ın TSK’dan ihraç edilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

MAHKEME: KAMU YARARI YOK

Kararda şöyle denildi: “Game of Thrones dizisi ulusal kanallarda yayınlanmakta ise de dizinin orijinal halinin bir öğrenim kurumunda öğrencilere ders olarak izlettirilmemesi kurulumuzca kabul edilmiştir. Asker şahıslar için disiplin ve ahlaki değerlerin özel bir önemi olduğu kuşkusuzdur. Ne var ki, kınamayı gerektiren veya TSK disiplinine aykırı bir davranışın niceliği ve niteliği nazara alınmadan her durumda ilgilinin TSK’dan çıkarılmasının gerektiğini ileri sürmek mümkün değildir. Diğer bir anlatımla oranlılık, eşitlilik ve gereklilik alt ilkelerini kapsayan, ölçülülük ilkesine uygun hareket edilmelidir. Davacı hakkında tesis edilen ayırma işleminde birey ve kamu yararı gözetilmediği, ölçülülük ve eşitlik ilkesine uyulmadığı, dolayısı ile dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.” Mahkeme Başkanı Hâkim Albay Sedat Çelenlioğlu, Hâkim Albay Dr. Mustafa Okşar, Hâkim Albay Fikret Eres bu yönde görüş bildirirken, Hv.Mu.Kurmay Albay Ali Bozkurt ile diğer üye Hâkim Yarbay Dr. Cemil Çelik karara muhalefet etti. Muhalefet şerhinde ise “Davacının TSK’nın itibarını sarsacak şekilde ahlak dışı davranışlarda bulunduğu ve statüsü itibarıyla kamu görevlisi olma nitelik ve yeterliliğini yitirdiği, bu durum karşısında davacının kamu hizmetinde istihdam edilmesinin kamu yararına açıkça aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmiştir” görüşü savunuldu.  

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.07.2013 11:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol